Depremin kalbi Kahramanmaraş 31 Ağustosta vergi depremi yaşayacak! Hani asrın felaketiydi!

6 Şubat depremlerinin ardından "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş ve diğer deprem bölgelerinde, mücbir sebep hali ilan edilerek vergi ve ödemelerde erteleme yapılmıştı.

Bu düzenleme, depremden sonra 6'şar aylık periyotlarla 3 kez uzatıldı ve depremzedeler ile esnafın nefes almasına olanak tanıdı. Ancak, bu sürenin sonuna gelindi ve mücbir sebep hali 31 Ağustos'ta sona eriyor. Uzatma kararı alınmazsa, 18 aylık birikmiş borçların tamamı, depremzedelerden tahsil edilecek.

Bölgede hâlâ devam eden inşaat çalışmaları ve yaşam mücadelesi göz önünde bulundurulduğunda, bu karar büyük bir mağduriyete yol açabilir. Hükümet, deprem günlerinde yaşanan çaresizliği ve illerdeki ağır yıkımı dikkate alarak, 6 Şubat depremlerini her fırsatta "asrın felaketi" olarak nitelendirmişti.

Ancak şimdi, aynı bölgede yaşayan vatandaşlar için mücbir sebep halinin sona ermesi, adaletsizlik olarak değerlendiriliyor.

6 YIL SÜRDÜ

Van depremlerinde 644 kişinin hayatını kaybettiği, 1.966 kişinin yaralandığı bir ortamda mücbir sebep hali 6 yıl devam etmişti.

Elazığ, Batı Karadeniz, Rize ve orman yangınları gibi diğer felaketlerde ise bu süre 3 ila 5 ay arasında değişmişti.

Ancak Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ve yüz binlerce ev ile işyerinin yıkıldığı bu felaket için mücbir sebep halinin sadece 18 ayla sınırlandırılması büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Bölge halkı, 18 ayın bu kadar büyük bir felaketin yaralarını sarmak için yetersiz olduğunu belirterek mücbir sebep halinin uzatılmasını talep ediyor. Aksi takdirde, Kahramanmaraş başta olmak üzere depremden etkilenen illerde büyük ekonomik ve sosyal sorunlar yaşanması kaçınılmaz görünüyor.

MÜCBİR SEBEP NEDİR?

Mücbir sebep, hukuki bir terim olup, ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk gibi sorumluluğun yerine getirilmesini engelleyebilecek durumları ifade eder. Bu durumlarda, kişilere belirli kolaylıklar sağlanarak, yükümlülüklerinin ertelenmesi ya da hafifletilmesi söz konusu olabilir. (ÖMER KEBELİ)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri