Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi 14. Meslek Komitesi Başkanı Durmuş Karcıoğlu açıklama yaparak esnafın durumunu değerlendirdi.
Durmuş Karcıoğlu: 'TOKİ, Emlak Konut, köy evlerini yapan inşaat firmaları Kahramanmaraş esnafına öncelikle malzeme alımı yapması gerek, tümü dışardan geliyor, esnaf zor durumda. KMTSO olarak bizler KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu ile sürekli dile getiriyoruz, öncelikle 14. Meslek Komitesi üyelerimiz inşaat malzemesi satan esnafı bugün zor durumda, diğer meslek erbapları da aynı konumda. Kahramanmaraş'ta inşaat malzemeleri ticareti yapan esnaflar zor durumda.
Evet, bu kadar inşaat yapılıyor. Köy evleri, emlak, konut, TOKİ bir sürü iş yapıyor. Esnaf arkadaşlarımız geçen sene Halk Bankası'ndan, daha doğrusu kamu bankalarının, KGF desteği adı altında krediler aldı. Bu kredileri biz aldığımız yüzde onla, on birle, on ikili rakamlarla yıllık faizle aldık. Ve bunlar değişken olduğu için şu anda yüzde elli beş artmışlarla tekrardan tabii ki talep ediliyor. Ve şu anda bu krediler beş yıl vadeli olduğu için korkunç farklar çıkıyor. Biz esnaflar olarak kredi istemiyoruz. Biz elimizdeki malzemelerin stoklarının satın alınmasını istiyoruz. Biz de ticaretin destek olunmasını istiyoruz. Buna rağmen şehir dışından gelen firmaların burada iş yeri açmasına müsaade ediliyor. Hiçbirinin iş yeri çalışma ve iş yeri açma ruhsatı yok, açma çalışma ruhsatı yok. Çadır devleti gibi. Adeta açıyorlar çadırlarını, satıyorlar mallarını. Seramik, Boya, Demir, PVC, Parke, her türlü inşaat malzemesini il dışından alıyorlar, esnaf zor durumda.
Biz burada zaten sermaye kaybetmişiz. Dünya kadar stokumuzda malzemelerimiz kırıldı. Boyalarımız döküldü. Bir sürü esnaf arkadaşımın malzemelerinde hasarlar oluştu. Bunların tamamı karşılanacağı söylendi ama hiçbiri karşılanmadı, hala komisyonlar kurulduğumuzdan beri düşebilmiş değiliz. Yani belgelendirip de zararı yazabilmiş değiliz. Bu konuyla ilgili hala çalışmalar devam ediyor. Ticaret odamızla, vergi dairesiyle, bakanlıkla görüşmeler devam ediyor. Belli bir mesafeye geldik ama sonuçlanmış değil maalesef. Biz vergi dairesi başkanımızla görüştüğümüzde yoğunluk olduğunu en kısa zamanda çözüleceğini ve buna dair yazışmaların devam ettiğini söyledi.
Kahramanmaraş Esnafı biz de kendi şirketimizi evraklarını verdik. Bir esnaf arkadaşlarımızı da vermeleri için yönlendirdik. Ama henüz bizim için bir çözüm yok. Şimdi şehrin her yerinde inşaatlar yapılıyor. Birkaç kalem hariç, yani beton, çimento vesaire hariç, saf malzemeyle ilgili esnafımızın hiçbir şey satın alınmıyor. Oysa şehir dışından gelen firmalar bu işin kaymağını yiyorlar. Biz kaymaktan vazgeçtik. Var olma mücadelesi veriyoruz sınıf arkadaşlarımızla. Hiçbir şey yok. Biz diyoruz ki ya arkadaş TOKİ'den, emlak konuttan ya da her kimse bunun muhatabı ise, gelsin biz ticaret odası olarak eşlik edelim. Gidelim esnaf arkadaşımıza. Kardeş, elinde senin neyin var satmak istedin? Bunlar. Fiyatını da kendileri belirlesin. Yani kendilerinin aldığı fiyata biz veririz. Ama biz tercih edilmiyoruz.” Şeklinde konuştu.
Onikişubat Belediyesi çalışmasından memnun olduğunu dile getiren Durmuş Karcıoğlu: “Onikişubat Belediyesi'yle çalışıyoruz, o bölgelerde işlerimiz var. Ruhsatla alakalı yeni döneminde belediyede çok ciddi bir gayret var. Yeniden seçilen arkadaşlarımız zaten içinden gelen insanlar. Orada bir mesafe almaya başladık. Yeterli mi? Asla yeterli değil. Yirmi dört saat çalışıp haftanın yedi günü çalışıp, keşke mümkün olsa haftanın sekiz günü çalışsalar, daha çok ruhsat çıksa, sektör hareket kazanır.” Dedi.
Karcıoğlu: “Maalesef bürokrasiden kaynaklı ilerleyemeyiz. Biz geçen hafta boyunca bir ruhsatımız vardı projemizin. Geçen hafta boyunca Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın ruhsat giriş ekranı kapalı olduğu için giriş yapamadık. Daha bugün giriş yaptık. Bizim kaybedecek tek bir saatimiz yok Kahramanmaraş için daha çok çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.