İş İnsanı ve Mali Müşavir Fatih Ölmez, TÜİK’in yıllık enflasyon yüzde 79.60 açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulundu. İçinde bulunulan zorluk düzeyinde bir ekonomide mucize bekleyişli palyatif çözüm aramaları, değil orta vadede çözüm getirmek, kısa vadede hiçbir çözümü getiremeyeceğini ifade eden Ölmez, çözüm önerilerini tekrarladı.
Temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi açıklandı. Enflasyon aylık bazda yüzde 2,37 artarken, yıllık bazda yüzde 79,60 oldu.
Açıklanan rakamlar üzerine değerlendirmelerde bulunan Ölmez,
“2022-2023 kışının çok zor şartlar altında geçmesi beklenen bir kış mevsimi olacağını herkes biliyor, hepimiz biliyoruz.
Adeta hiçbir şeyin yolunda olmadığı ortamlarda yakın vadede mucizeler beklemek rasyonel değildir. İçinde bulunulan zorluk düzeyinde bir ekonomide, bir takım anlık üretilmeye çalışılan mucize çözüm aramaları, bırakın orta vadede çözüm getirmeyi, kısa vadede hiçbir çözümü getiremez.
TCMB bağımsızlığı, Maliye ve para politikaları, döviz kurları, faizler, carî açık, dış borçlar ve daha niceleri enflasyonun oluşumunda önemli etkenlerdir. Bütün bunların yanı sıra; üretim, istihdam hacmi, turizm, güven ve kredibilite vs unsurlarda da son derece itinalı hazırlanmış, uygulanması gereken politikaların oluşturulması şarttır…
Sadece enflasyon, sadece durgunluk değil, TÜFE-ÜFE makasının açılması da bir başka sorun olarak karşımızdadır. Meselâ bugün, tarlada 2 TL olan elmanın tüketiciye 17 TL’ye satıldığı basında yer almıştır.
Yapılması gereken sürekli vurguladığımız gibi;
Güven kazanımı, Uluslararası ilişkilerin tazelenmesi, TCMB kararlarının alınmasında bağımsızlığa ilişkin temel kuralın uygulamaya alınması, Üretim, yabancı yatırımların ülkeye çekilişi, ihracat ve turizm gelirlerinin arttırılması, Başta tarım politikası olmak kaydıyla ekonominin temel taşlarının yeniden yapılandırılması; esasen en önemli hususların üstelik en başında yer alıyor.
İyi Parti Genel başkanı Sayın Meral Akşener’in de dediği gibi; “Böyle devlet yönetilmez”