Türkiye genelinde 1117 tesis yapacak olan Büyük Anadolu Tarım ve Ziraat Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, bu tesislerden birini Elbistan’a yapmayı planlıyor. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut ve Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar ile birlikte Elbistan’a bağlı Küçükyapalak Köyü’nde 1760 dönüm arazide incelemede bulunan Kooperatif Başkanı Ahmet Balcı, Elbistan’a içerisinde büyük bir kesimhanenin de bulunduğu dev bir tesis kurmayı planladıklarını ve yatırım tutarının da 9 milyon TL civarında olduğunu söyledi.
Büyük Anadolu Tarım ve Ziraat Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Balcı, beraberinde Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Saçın, Hülya Çetin ve Şule Oktay ile birlikte Elbistan Ziraat Odası’nı ziyaret etti. Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar’ın da hazır bulunduğu ziyarette Kooperatif Başkanı Ahmet Balcı, Türkiye genelinde 81 ilde içerisinde ahır, mandıra, mazot tankları, küçükbaş hayvanlar, mahsul alım siloları, traktör gibi zirai aletlerin alım-satımı kısımların bulunduğu 1117 tane büyük tesisler kuracaklarını, bu tesislerden birini de Elbistan’a kurmayı planladıklarını belirterek; “Tesisi kurabileceğimiz arsanın bazı şartları var ve bu şartlara uygun arsa konusunda Elbistan Ziraat Odası Başkanı Sayın Memet Ali Bulut’dan destek istemeye geldik” dedi.
Kooperatifin çalışma şeklini ve çiftçilere olan faydaları hakkında açıklamalarda bulunan Balcı, şunları söyledi:
“Keçi ortaklığımız, koyun ortaklığımız var. Tesisi kurduktan sonra çiftçilerimizi davet ediyoruz havuzda oluşması için. 5 keçi veya 10 koyun ile katılabiliyoruz. 5 keçi veya 10 koyunla katılan çiftçilerimiz 3. yıldan sonra bizden asgari tutarda maaş alıyorlar her bir üyemiz. Bugünkü asgari ücret 800 TL. Bu asgari ücreti nasıl veriyoruz. 5 keçi ile katılan bir çiftçimiz 3. yıldan sonra 50’ye ulaşıyor üretim çiftliğindeki keçi sayısı. Bundan günde ortalama 10 kilo süt alıyoruz ve keçi sütü de çok kıymetli bir süt, piyasada kilosu 4 TL’ye kadar gidiyor ve toptan alıcıları da çok. Yıllık keçinin süt sağım süresi 180 gündür biz bunu 150 gün sayıyoruz. 60 bin TL sütten para geliyor 150 günde. 40 bin TL de oğlaktan yavru geliyor. Yani süt ve etten 100 bin TL gelir kaynağımız oluyor. Bu 100 bin TL’nin 12 bin 500 TL’sini aylık bazda çiftçiye dağıyoruz. İsteyen hafta 2 kilo etini veya 5 kilo sütünü veya da parasını alabilir. Geriye kalan 88 bin TL de yıl sonunda çiftçilerimize dağılacak. Burada en önemlisi çiftçi ürününü değerinde alıyor, değerinde satıyor. Bunun nedeni ise aracı ortadan kalkıyor. Örneğin bazı kurumlar ayçekirdeğini çiftçiden 1,5-2 TL’den alıyorlar, tüketiciye 10 TL’ye yansıtıyorlar. Bizi bunu çiftçiden 3 TL’ye alıp tüketiciye 4 TL’den yansıtarak aradakİ 6 TL’yi düşürmeyi amaçlıyoruz. Elbistan ve Afşin Ziraat Odası Başkanlarımızın yardımlarını bekliyoruz bu konuda. Tesislerimiz içerisinde mazot tankerlerimizde olacak ve Çiftçilerimize mazot verirken yüzde 18 KDV’yi almayacağımız için çiftçilerimiz mazotu yüzde 18 ucuz alacaklar.”
Kurdukları tesislerin bazılarında büyük kesimhaneler olduğunu ve bunu her tesise uygulamadıklarını belirten kooperatif Başkanı Ahmet Balcı, Elbistan’a kuracakları tesisin içinde kesimhane olacağını da söyledi. Balcı, “Uygun bir arazi bulmamız durumunda bu yatırımı Elbistan’a yapmayı düşünüyoruz. Yatırımlarımız 4 milyon TL ile 10 milyon TL arasında değişiyor. Yatırımımız için ilçenizden veya başkanlarınızdan hiçbir destek almıyoruz sadece arsa konusunda destek verirlerse yeterlidir bize. Eskişehir bitti ve şu anda üretimde. Çankırı’da temellerini atıyoruz. Konya Cihanbeyli, Afyonkarahisar Dinar gibi 10-15 yerde projelerimizi başlattık. Allah utandırmasın. İnşallah Cenab-ı Allah buradan da bizi yüzümüzün akıyla çıkartır. Elbistan’a yapmayı düşündüğümüz yatırımın tutarı 9 milyon TL civarında. Yatırım yapacağımız arazi en az 40 dönüm olmalı. Projeyi genellikle 40-60 dönüm arsa üzerine uyguluyoruz. Bunun içinde küçükbaşta günlük 40 bin başlık, büyükbaşta ise günlük 15 bin başlık kesimhanesi olacak. Ama bu kesimhaneyi her yere kurmuyoruz. Ama biz bu bölgeye hitap edecek büyük bir kesimhane kuracağız” dedi.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut ise Kooperatif Başkanı Ahmet Balcı ve beraberindekilere Elbistan’ı tercih ettikleri için teşekkür ederek, “Bu kooperatif anladığım kadarıyla Türkiye genelinde 81 ilde 1117 tane tesis kurma çabasındalar. Tabi bu tesisin içinde petrol istasyonundan tutun küçükbaş hayvancılık entegre tesisine kadar. Petrolden mazotu verirken yüzde 18 KDV alınmayacak. Tabi ortakçılık şeklinde olacak. Genelde küçükbaş hayvancılığa dayanıyor. Örneğin 10 tane koyun-keçi alan da buraya ortak olabiliyor. Böyle bir tesis için de Elbistan’ı tercih ettikleri için arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz Elbistan büyük bir ova. İnşallah yer temini yaptığımız zaman tekrar çağıracağız kendilerini. Tabi bu yerin şartları var asfalta yakın olması, suyu, elektriğin olması, küçükbaş hayvanların yayılması için mera olması gibi. İnşallah bunu Elbistan’a kazandırırız ve kazandırdığımız takdirde de Elbistan’a iyi bir hizmet olacağı düşüncesindeyim. Biz bu konuda elimizden gelen her türlü yardımı yapacağız” dedi.
Ahmet Balcı ve beraberindekiler daha sonra Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut ile Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar’dan bölgedeki tarım ve hayvancılık hakkında bilgiler aldı. Bilgi alışverişinin ardından Elbistan’a bağlı Küçükyapalak Köyü’nde bulunan DHA Tarım ve Hayvancılık Limited Şirketi’nin kurulu olduğu 1760 dönümlük araziye geçilerek kooperatif üyelerince incelemelerde bulunuldu. DHA Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Yağcı, kooperatif üyelerine arazi ve arazi üzerinde kurulu ahır ve sulama tesisleri hakkında bilgiler verdi.
Arazi incelemesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Büyük Anadolu Tarım ve Ziraat Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Balcı, arazinin tesisin kurulmaya müsait olduğunu belirterek; “Arazide su ve elektrik sıkıntısının olmayışı, ahır bulunması tesis için avantaj. Sayın Alpay Yağcı ile anlaşmamız durumunda tesisi buraya kuracağız. Ankara’ya gittiğimizde yönetim kurulunu toplantıya çağıracağız ve bunu görüşeceğiz. Alpay Yağcı ile anlaşmamız durumunda ise başka bir araziye bakacağız. Yani bu tesisi Elbistan’a kesinlikle kuracağız” dedi.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut ise; “Alpay Yağcı ile anlaşmamaları durumunda tesis için arazi noktasında kendilerine gerekli desteği vereceğiz” dedi.