Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun tekrar tek haneye gerilemesinin sevindirici olduğunu söyledi.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Enflasyon rakamlarının sorulması üzerine Şimşek, enflasyonun tekrar tek haneye düşmüş olmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 8,7 olduğunu hatırlatan Şimşek, "Yılı inşallah o düzeylerde, yüzde 9'un altında kapatırız. Enflasyonun tekrar tek haneye düşmüş olması önemli." diye konuştu.
Türkiye'nin 30-40 yıl boyunca çift haneli, zaman zaman üç haneli enflasyon dönemlerini yaşadığını anlatan Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde enflasyonu tek haneye düşürdüklerini söyledi.
"Yapısal tedbir paketini hayata geçireceğiz"
Kısa vadede özellikle arz şokunun yaşanabileceği alanlarda tedbirler aldıklarını ifade eden Şimşek, orta-uzun vadede tarladan tüketiciye kadar tüm süreçleri masaya yatırdıklarını kaydetti.
Şimşek, "Şu anda çok ciddi bir yapısal tedbir paketini hayata geçireceğiz. Kısmen birtakım adımlar attık, özellikle arz zincirine ilişkin birtakım teşvikler getirdik ama daha Hal Yasası'ndan tutun birçok boyutuyla yakında Gıda Komitesi'nde bu yapısal reformlara nihai şeklini vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Enflasyonun çift haneye çıkmasında birikimli, gecikmeli kur etkisinin önemli bir boyut olduğuna işaret eden Şimşek, kurun göreceli bir istikrara kavuştuğunu söyledi.
Şimşek, petrol fiyatlarının geçen seneye göre bir miktar yüksek seyrettiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Üretim kısıtlamasını bir miktar uzatma noktasında OPEC'in aldığı yeni bir karar var ama her şeye rağmen petrol fiyatlarında aşırı bir yükseliş söz konusu değil. Dolayısıyla büyük resme baktığımız zaman ben Merkez Bankamızın yeni çizdiği patikanın gerçekçi olduğuna inanıyorum. Piyasanın da buna inanması çok önemli. Çünkü beklentiler kanalı da enflasyonda belirleyici. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte Türkiye yüksek sürdürülebilir büyümeyi yakalayarak kalıcı refah artışı istiyorsa, piyasaların derinleşip bizim firmalarımızın makul maliyetlerle finansmana erişimini istiyorsa, mutlaka ve mutlaka enflasyonu düşük tek haneye indirmek zorundayız."
'Bu sene büyüme güçlü olacak'
Büyüme konusundaki beklentilerinin sorulması üzerine Şimşek, hükümetin başarılı tepkisi nedeniyle büyümenin güçlü seyrettiğini, küresel fon akışının kısmen olumlu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Büyüme yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 gerçekleşti. Öncü göstergeler ikinci çeyrekte de en az o kadar güçlü olacağını gösteriyor. Üçüncü çeyrekte bir baz etkisi söz konusu olacak. Gerek Kredi Garanti Fonu kapsamında attığımız adımlar, gerekse diğer seferberlik anlayışıyla yatırım, istihdam, ihracat noktasındaki tedbirler ve dış talebin bir miktar toparlanması etkili oldu. Bütün bunları bir arada düşündüğümüzde bu sene büyüme güçlü olacak."
"Türkiye'yi yeniden yüzde 5'in üzerinde büyüme patikasına oturturuz"
Devlet eliyle yüksek büyüme yakalanamayacağından özel sektör yatırımlarının önemine dikkati çeken Şimşek, temel yaklaşımlarının özel sektör yatırımlarının artması yönünde olduğunu söyledi.
Şimşek, özel sektör yatırımları ve verimliliğin artmasıyla Türkiye'nin daha kalıcı ve yüksek refahla kapsayıcı büyümeyi sağlayacağını anlatırken, "Yatırım ortamının iyileştirmesi ve teşvikler konusunda Türkiye birçok adım attı ancak en büyük teşvik öngörülebilirliktir, para ve maliye politikasıyla yapısal reformlara ilişkin belirsizliklerin azaltılmasıdır. Bu konuda önümüzdeki dönemde yoğun bir çaba göreceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.
BES'te otomatik katılım
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) otomatik katılım üzerinde bir iki hususta çalıştıklarını belirten Şimşek, "Bunlar net değil ham çalışmalar. BES'e katılım yaşı şu anda 18 ve üstü, acaba bunun altına da bu imkanı sağlarsak uzun vadeli tasarrufları daha da artırır mıyız, birinci husus o. Cayma süresi üzerinde de çalışıyoruz, acaba orada farklı bir formülasyona girersek, 2 aylık cayma süresini biraz esnetirsek, belki o zaman bir baskı oluşmaz, vatandaş getiriyi, birikimini görür, sistemde kalır." dedi.
"Sigorta şirketlerinin yükleri konusunda Maliye Bakanı ile konuşacağız"
Şimşek, zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasına yönelik bir soru üzerine de, "Ben rekabet ve piyasa mekanizmasıyla sistemin çalışmasını tercih ederim. Bu tavan fiyat uygulamalarını doğru bulmuyorum, mecbur bıraktılar bizi. Ben isterim ki olaya üç boyutlu bakalım. Bir, bizim yaptığımız düzenleme dikkate alınsın. İki, sistem normal işlesin. Şirketlerin sürdürülebilirliğini, mali yapılarını biz önemsiyoruz, bu patikada bir fiyatlama olsun. Yükleri ağır, ödenen her 100 liralık primin neredeyse 30-31 lirası vergiye, SGK kesintilerine vb. gidiyor. Ben de ona çalışıyorum şu anda. Maliye Bakanımızla konuşacağız, orada makul düzeye çekebileceğimiz bir unsur varsa ona da çalışıyoruz." diye konuştu.