EPDK'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği 540 milyar metreküplük gaz rezervinin 2023'te kullanıma sunulması için çalışmalar sürerken, sona eren veya erecek uzun vadeli doğal gaz kontratlarının ardından izlenecek stratejilerin netleştiği belirtildi.
1 Ekim 2021'de Vadeli Doğal Gaz Piyasası'nın devreye girmesiyle Türkiye'nin bölgesel enerji ticaret merkezi olma hedefi için önemli bir eşiğin aşılacağı belirtilen açıklamada, doğal gazda arz güvenliğine ve rekabete destek olacak bir karar alındığı ifade edildi.
BU KARAR KAPSAMINDA, EPDK'NİN SPOT BORU GAZI İTHALATI İÇİN ARTIK SADECE BİR YILLIK DEĞİL, 3 ARDIŞIK TAKVİM YILI İÇİN KAPASİTE BAŞVURUSU ALACAĞI BİLDİRİLDİ.
Önceki yıllarda her gaz yılı öncesinde ithalat giriş noktalarında sadece ilgili gaz yılı için ve sadece bir yıllık talep çağrıları yapıldığı anımsatılan açıklamada, "Kurul tarafından alınan karara göre, ilk aşamada Azerbaycan'dan ülkemize doğal gaz ithalatı yapılan giriş noktaları olan Türkgözü, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Seyitgazi ve TANAP Trakya giriş noktalarında 2022, 2023 ve 2024 gaz yılları için yıllık spot boru gazı ithalatı kapasite ilanları birlikte açılacak." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, 90'lı yıllarda yapılan uzun vadeli doğal gaz kontratlarının petrol fiyatları ve dolar kuruna endeksli ve esnek olmayan şartlar içerdiği belirtildi.
"DAHA ÇOK KAYNAKTAN AZ MALİYETLİ GAZ DÖNEMİ BAŞLAYACAK"
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tüm dünyada ülkeler arası doğal gaz ticaretinde son yıllarda uzun dönemli anlaşmalardan spot anlaşmalara ve borsa endeksli ticarete geçiş yaşandığını ifade etti.
EPDK OLARAK DÜNYA DOĞAL GAZ TİCARETİNDEKİ GÜNCEL GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP ETTİKLERİNİ VE DÜZENLEMELERİ BUNA UYGUN OLARAK GÜNCELLEDİKLERİNİ VURGULAYAN YILMAZ, ŞUNLARI KAYDETTİ:
"Aldığımız kararla, Türkiye'nin orta vadeli spot doğal gaz ithalat potansiyeli bugünden planlanabilecek ve daha öngörülebilir bir ithalat portföyüyle doğal gaz arz güvenliğine önemli katkı sağlanacak. Bu karar sadece arz güvenliğimize katkı sağlamayacak. Spot boru gazı ithalat lisansı olan şirketler satıcı ülkelerle yapacakları ticari görüşmelerde artık çok daha avantajlı olacak. Hem şirketlerin rekabet gücü artacak hem de ülkemizin doğal gaz ithalat maliyetleri azalacak. Kısaca Türkiye'de hem daha çok kaynaktan daha çok doğal gaz hem de daha fazla rekabetle daha az maliyetli doğal gaz dönemi başlayacak."
SPOT BORU GAZI İTHALATINDA 2022, 2023 VE 2024 YILLARI İÇİN TALEP ÇAĞRISI EPDK'NİN İNTERNET SİTESİNDE İLAN EDİLDİ. BAŞVURULAR 27 AĞUSTOS'A KADAR ALINACAK VE TALEP TOPLAMA İŞLEMİ EPDK TARAFINDAN ELEKTRONİK PLATFORMDA 6 EYLÜL'DE HER YIL İÇİN AYRI SAATLERDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK.