KAHRAMANMARAŞ KOSGEB TÜRKİYE DÖRDÜNCÜSÜ OLDU

Kahramanmaraş’a geldiği günden bu yana bir çok başarılara imza atan Kosgeb Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık başarısına bir imza daha attı.

KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak verdikleri girişimcilik destek programları ile Türkiye genelinde başarı göstererek Türkiye 4. cüsü oldu.

  Yeni girişimcilere destek programı kapsamında Kahramanmaraş bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye genelinde 4’üncü olarak başarısını sürdürdü.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık Gözek, bu başarı sadece benim değil, bütün personelin başarısıdır. Kahramanmaraş’ın ve Kahramanmaraşlının başarısıdır” dedi.

  KOSGEB Türkiye genelinde yılın ilk çeyreğe ilişkin rakamları açıkladı. Kahramanmaraş, Türkiye genelinde yeni girişimcilere destek programı kapsamında 4’üncü oldu. İlk üç sırayı İstanbul, Ankara ve İzmir alırken Kahramanmaraş büyük bir hamle yaparak 4’üncü sıraya yerleşti. KOSGEB Kahramanmaraş Müdürü Sadık Gözek yaptığı açıklamada şunları söyledi: “KOSGEB olarak yeni girişimcilere önem veriyoruz. Yeni iş kuranlara sıfırdan destek veren tek kurum KOSGEB. 30 bin lira hibe 70 bin lira da faiz olarak 100 bin lira destek veriyoruz. Son 3-4 yılda Kahramanmaraş’ta çok ciddi sayıda kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Girişimci sayımız 5 bini geçti ve yılsonuna kadar bu sayı artacak. Çok fazla talep alıyoruz. Kendi işini kuranların sayısı 400’ü geçti. 30 Nisan itibari ile KOSGEB’in vermiş olduğu girişimcilik desteklerinde toplam ödediğimiz miktar Türkiye’deki birçok KOSGEB merkezlerinin üzerinde. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra KOSGEB yeni girişim desteği ile 4’üncü sıra da Kahramanmaraş yer almaktadır. Bu rakam Kahramanmaraş’ta girişimcilerin potansiyelinin fazlalığını gösteriyor. Aynı zamanda yeni yatırımlara açık oluşunun da kanıtıdır. Yeni girişimcilere küçükte olsa ortada olsa bu desteği kullandırıyoruz. Kahramanmaraş’ta ekonomi hızlıca büyümeye devam ediyor. Yeni yatırımlar ve yeni girişimler geliyor.”

‘GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ ÜZERİNE BİLGİLENDİRME ETKİNLİKLERİ YAPIYORUZ’

“Girişimcilik desteğinin ve destek programının bilinilirliğini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz” diyerek ne yönde çalışmalar gerçekleştirdiklerine açıklık getiren Gözek, sözlerine şu şekilde devam etti: “KOSGEB olarak sürekli girişimcilik desteği üzerine bilgilendirme etkinlikleri yapıyoruz. Bilinirliği artsın diye sertifika törenleri düzenliyoruz. Aynı zamanda birçok kurum ve kuruluşla protokol imzalayarak bu eğitimi veriyoruz. Eskiden bir kişi girişimcilik, bir iş yapacaksa bu doğrudan ve araştırmadan kuruyordu, artık internetten ulaşılabiliyor.  KOSGEB girişim desteğinde payımızın yüksek olduğunu düşünüyoruz. Kahramanmaraş’ta da girişim sayısının arttığı bunun bir göstergesidir. Bizden destek alanın dışından almayanda var.  Bizim amacımız her tarafa ulaşmak ama bunu bazen başaramayabiliyoruz. Çünkü herkese ulaşma şansımız olmuyor. Girişimcilere tavsiye, kurmadan önce KOSGEB’in yeni girişim desteğini araştırsınlar eğer şartlar uyuyorsa bu destekten faydalansınlar. Çünkü rekabet şanslarını ve hayatta kalma sürelerini arttırır.”

‘KOSGEB’İN DESTEK MİKTARI HER YIL 2 KAT ARTIYOR’

“KOSGEB’in destek miktarı her yıl bir önceki yıla göre 2 katı artıyor” diyerek her yıl katlanan başarıyı ifşa eden Gözek nedenlerini de şu şekilde sıraladı: “Bunu büyüyen bir kartopuna benzetiyorum. Girişimcilik eğitimi verdikçe ve girişimci eğitimi verdiğimiz kişi sayısı arttıkça yeni girişimci sayısı da artıyor. Belediyelerle de veriyoruz. Dulkadiroğlu Belediyesi ile aktif olarak devam ediyor. Göksun Belediyesi ile tekrardan bir sınıf daha açıyoruz. Belediyelerin bunu sosyal sorumluluk olarak görüp eğitimi vermesi gerçekten önem teşkil ediyor. Girişimcilerimizin yarıya yakını kadın girişimci. Ekstradan pozitif ayrımcılık yapıp destekler veriyoruz. Yeni girişimci desteğinin dışında AR-GE İnovasyon Endüstriyel destek programı var. Burada yeni bir buluş, yeni bir ürün ve yeni bir tasarım gibi girişimleri olan girişimcilerimizi destekliyoruz. Mevcut işletmelerimizi destekliyoruz. Üniversitede Tekmel dediğimiz bir birimimiz var. Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odası ve KOSGEB işbirliği ile kurulmuş bir birim.  İşletmelerimize destek verebiliyoruz. İş birliği güç birliği destek programımız var. 5 işletmenin bir araya gelmesiyle yaratılacak olan işletmelere destekler verebiliyoruz. Toplamda verilen desteklerin ortalamasına baktığımızda Türkiye genelinde 2015 Nisan itibariyle 13’üncü sıradayız” dedi.

“Bizim de artık bu üst segment desteklere daha fazla yönelmemiz gerekiyor” diyerek işletmeleri ve girişimcileri üst segment üretime yönlendirdiklerini belirten Gözek, “İhracat yaparken daha teknolojik bir üretime yönelmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

‘KOMŞULARIMIZIN 2 KATI DAHA FAZLA EKONOMİYE GİRİŞİMCİ KAZANDIRDIM’

Kahramanmaraş da ki girişimci sayısının komşularına oranla çok daha yüksek olduğunu söyleyen Gözek şu ifadeleri kullandı. Gözek, “KOSGEB Kahramanmaraş olarak baktığımızda yeni girişimcilerin bu şehirde sayıların yüksek olduğunu söyleyebilirim. Ben son 4 aylık yeni girişimcilik konusunda yaptığım kurullara baktığımda 6-7 tane yeni girişimci kurulu yaptım. Gaziantep de katıldığım kurul sayısı 3 tanedir. Adıyaman da 2 tanedir. Biz her kurulda 15 tane dosya inceliyoruz. Yani ben KOSGEB Kahramanmaraş olarak komşularımızın 2 katı daha fazla ekonomiye girişimci kazandırdım. Bu rakamlarda Kahramanmaraş da yeni girişimcilerin olduğunu gösteriyor. KOSGEB Kahramanmaraş da yeni girişimci sayısı artıyor. Çünkü Kahramanmaraş büyüyor. Ekonomisi büyüyor. Şehir büyüyor. İhtiyaçlar çoğalıyor. Bu nedenle yeni girişimci sayısı artıyor. Yine yeni girişimcilerin performanslarına bakarsak çoğunun büyüdüğüne şahitiz.” Komşu illerin yönetim kurullarına da üye olan Gözek kurum müdürlerinin Kahramanmaraş’ın bu başarısı karşısında şaşırdıklarını söyledi. Gözek, “Komşu illerimizde ki KOSGEB müdürleri KOSGEB Kahramanmaraş da ki talebi gördüklerinde şaşırıyorlar. Özellikle son zamanlarda ki bu talebin nedenlerini merak ediyorlar. Mesela ben Çarşamba günü kurul toplantısı düzenleyeceğim. Komşu illerde ki müdürlerimiz şaşkınlık içinde. ‘Bu kadar sık kurul toplantısı olur mu?’ diye. Tüm bu yaşadıklarımızda Kahramanmaraş da yeni girişimcilerin sayısının arttığının en büyük göstergesidir” şeklinde konuştu.

KOSGEB DESTEKLERDE REVİZYONA GİDİYOR

Gözek, haziran ayından sonra yeni destek revizyonlarına başlayacaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlar da verdiğimiz desteklerin türü ve nitelikleri değiştirildi. Haziran ayından sonra yeni destek revizyonlarına başlıyoruz. Örnek adi ortaklık dediğimiz bir yapılanma vardı. Bu yapılanmaya biz artık destek vermeyeceğiz. Ayrıca işbirliği güç birliği destek programında biz 5 işletmenin birleşmesi sonucu destek veriyorduk. Haziran’dan sonra bu proje desteğimizden faydalanmak için 3 birim yetiyor. Tek şartı orta veya ileri teknoloji alanlarında hazırlayacakları işbirliğine destek vereceğiz. Bu işbirliğine 1,5 milyon liralık destek vereceğiz. 300 bini hibe 1,2 milyon lirası faizsiz geri ödemeli. Normalde makine teçhizata desteğimiz yüzde 60, ancak yeni revizyon ile eğer alacağınız ürün yerli sertifikaya sahipse desteğimiz yüzde 15 artıyor ve toplamda yüzde 75’ini biz karşılıyoruz. Yani burada KOSGEB olarak yerli üretimi desteklemek istiyoruz.”

‘AR-GE İNOVASYONDA DESTEK ORANINI ARTIRDIK’

AR-GE inovasyon endüstriyel uygulama ve destek oranlarını artırdıklarını vurgulayan Gözek, “Yeni girişimcilik programında eğer girişimci adayı kadın, gazi,1.derecede şehit yakını veya engelliyse desteğimiz yüzde 90’a çıkıyor. Daha önceden yüzde 80 idi. Yine AR-GE inovasyon endüstriyel uygulama ve destek oranlarını arttırdık. Yurt içi fuar desteğini arttırdık. Fuar desteklerinde metre kareye 80 lira destek veriyorduk. 100 liraya çıktı. Eğer yurtdışı fuarı ise 120 liradan 150 liraya kadar destek veriyoruz. Bakınız Cuma günü kuyumculuk fuarı var. 5 bin metrekarelik alanın 2 bin metrekaresi bizim desteklerimizle açıldı. Oradaki giderlerin yüzde 60’ını karşılıyoruz. Fuar bu anlamda ilk defa KOSGEB destekli açılan bir fuar olma özelliği taşıyor.  Bunlar revizyona gittiğimiz desteklerdi” dedi.

‘YURTDIŞI REKLAMLARDA 5 BİN LİRALIK DESTEKLER VERECEĞİZ’

Yeni desteklerinin de olduğunun altını çizen Gözek, şunları kaydetti: “Tanıtım kategorisinde daha önce broşür ve katalog desteği veriyorduk. Artık broşür desteği vermemekle birlikte yapılacak olan yurtdışı reklamlarda 5 bin liralık destekler vereceğiz. Web mobil tabanlı projelere 5 bin lira vereceğiz. Gönüllü uzmanlık desteği dediğimiz bir destek çıkıyor. Yani bir işten emekli olmuş uzmanlar gelip burada gönüllü destek verebiliriz. Bu Hollanda menşeli bir programdı. Türkiye şuan bunu uygulamaya çalışıyor. Bizde para ödemiyoruz ama yol ve konaklama masraflarını karşılıyoruz. Lojistik desteğimiz yeni çıktı. Son mali yıl içinde ihracat yapmamış işletmelere destek vereceğiz. Her bir uluslararası destek için sağlanacak destek üst limiti 4 bin lira, toplamda da desteğin üst limiti 20 bin lira. Bu rakamlar ihracatçının tüm nakliye ve lojistik masrafları için geçerli rakamlardır” ifadesini kullandı” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri