Mısır ile metal mutfak eşyaları noktasında yaklaşımın sevindirici olduğunu söyleyen Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, “2023 yılında farklı coğrafyalara yoğunlaşmamız gerekiyor. Siyasi ve ekonomik sıkıntılar ihracat, sanayi ve istihdamlarımıza zarar veriyor. Biz artık yumurtaları farklı sepetlere koymamız gerektiğini söylüyoruz” dedi.
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren, mutfak eşya üreticilerinin katıldığı Evsid derneği 2023 yurtdışı projeler tanıtım lansmanında konuşan Özger, “Mısır ile metal mutfak eşyaları ile yaklaşmamız sevindirici. Sonuçta özellikle Kahramanmaraş bölgesinden ihracatımız yüzde 70 Mısır bölgesine. Biz aslında bu yakınlaşmadan önce meslektaşlarımıza dedik ki, sadece bir pazara yoğunlaşmayalım farklı pazarlara da ihracatımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. 2023 yılında farklı coğrafyalara yoğunlaşmamız gerekiyor. Siyasi ve ekonomik sıkıntılar ihracat, sanayi ve istihdamlarımıza zarar veriyor. Biz artık yumurtaları farklı sepetlere koymamız gerektiğini söylüyoruz. 2023 yılında resesyon, doğalgaz ve enerji sıkıntılarından kaynaklı Avrupa’da bir daralma var ve Türkiye’nin genel ihracatı yüzde 55 oranlarında. Bizim mutfak eşyaları sektörüne baktığımızda da aynı durumu görüyoruz. Plastik, porselen ve cam gibi ürünler var. Oradan gelecek bir daralmadan dolayı 2023 yılında biraz daha büyümem hızımız çok olmayabilir. Onun için farklı coğrafyalardan bunu tamamlayabiliriz diyebilirim” dedi.
2023 yılının geçen yıllara oranla daha zor geçeceğini ifade eden Özger, “2023 yılında ihracat bakımından 2021’de 3.4 milyar dolar ihracat ile kapatmıştık. 2022 yılında yüzde 3.5 milyar dolarla yüzde 2’lik büyüme ile kapatacağımı ön görüyoruz. 2023 yılında ise daha zor olacak diyebiliriz. Ev ve mutfak eşyaları sektörü olarak sadece Kahramanmaraş değil Türkiye geneli çok sanayiye sahibiz. Bizde bu sanayimizin gücümüzü farklı coğrafyalarda doğacak fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor. Onun içinde biz 2023 yılında endüstriyele, markalaşmaya, ambalaj tasarımına daha çok önem vermemiz gerekecek. Bu tarz pazarlarda marka bilinilirliğini de ortaya koymalıyız. Made in Türkiye dediğinde akla ev ve mutfak eşyalarının sektörünün getirebilecek pozisyonunu oluşturmalıyız diyebiliriz” dedi.
Toplantıda, metal mutfak eşyaları komitesi, sanayi sorunu ve sanayi parselleri hakkında sorunlar ile kentteki metal mutfak ihracatı hakkında görüş ve önerilerinin yanı sıra farklı mutfak eşyalarının ihracat ve yeni pazar alanları da hakkında konuşuldu.