"TÜRKİYE 2019'A GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE GİRECEK"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 16 Nisan'da önemli bir değişikliğe imza attığını ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kabul ettiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "İş yasalarındaki düzenleme, bürokratik engelleri ortadan kaldırmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik reformlarımızın hayata geçmesi ve vergide hayata geçireceğimiz reformlarla beraber Türkiye, 2019'a inşallah güçlü bir şekilde girecek." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 16 Nisan'da önemli bir değişikliğe imza attığını ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kabul ettiğini söyledi.

AK Parti'nin 3. Olağanüstü Kongresi'nin bunun yansıması olarak gerçekleştirildiğini ve kongrede de değinildiği gibi ileriki dönemin özellikle demokrasi ve ekonomide bir atılım dönemi olacağının vurgulandığını aktaran Tüfenkci, "Biz esasında bu adımları 2016 Temmuz ayında hain darbe girişiminden sonra atmıştık ve o hain darbe girişimini başarısız kılan bu millet, ekonomik anlamda çöküntüye de izin vermedi. Hükümetimiz de zamanında almış olduğu tedbir ve teşviklerle ekonomimizin 2016 yılında beklenenin üzerinde bir büyüme yakalamasını sağlamış oldu. Biz, hiçbir üretimin durmasına fırsat vermedik." diye konuştu.

Küçük esnafa 7 milyar liraya yakın, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla da 160 milyar liranın üzerinde destek sağladıklarını kaydeden Tüfenkci, ayrıca ticaret ve sanayi odaları vasıtasıyla düşük faizli kredi imkanları sağladıklarını bütün bunların aslında ekonominin çarklarının dönmesiyle ilgili olduğuna değindi.

Bakan Tüfenkci, 2017 yılının alınan bu tedbir ve teşviklerin ardından yatırımların hayata geçtiği bir yıl olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"2017 yılı, cazibe merkezi seçtiğimiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde yatırımların hayata geçtiği bir yıl olacak. Bu yatırımlar sadece bölgeyi etkilemeyecek, bütün Türkiye'yi etkileyecek çünkü oradaki yatırımların makinelerini Gaziantep'ten, inşaat malzemesini, demirini, çimentosunu Kayseri'den, Kahramanmaraş'tan, ham maddesini İstanbul'dan, İzmir'den alacaklar. Dolayısıyla tüm Türkiye'yi etkisi altına alan bir gelişmeyi göreceğiz. Yine stratejik yatırım teşviklerimizle beraber Türkiye'nin ithalattaki açığını giderecek yatırımların hayata geçtiği bir 2017-2018 yılını göreceğiz."

Bu yılın aynı zamanda cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle demokraside de önemli adımların atıldığı bir sene olacağına işaret eden Tüfenkci, 2017'de uyum yasalarının da hayata geçirileceğini dile getirdi.

Bülent Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda yine kıdem tazminatı fonu gibi özellikle işçilerimizin haklarını koruyacak bir düzenlemeyi hayata geçirerek, işçi işveren barışını sağlayacak bir düzenleme de yapılacak. İş yasalarındaki düzenleme, bürokratik engelleri ortadan kaldırmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik reformlarımızın hayata geçmesi ve vergide hayata geçireceğimiz reformlarla beraber Türkiye, 2019'a inşallah güçlü bir şekilde girecek. Şimdi önümüzdeki 6 aylık süreç içerisinde 'hangilerinden başlayarak takvimlendiririz?' Bunu Cumhurbaşkanımızın başkanlığında belirledikten sonra Türkiye, emin adımlarla yoluna devam edecek inşallah."

 "ORTA GELİR TUZAĞINA DÜŞMEYECEĞİZ"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmenin en temel amaçlarından birinin Türkiye'nin refahını ve milli gelirini artırarak ülkeyi büyütmek olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi, ne demokraside orta demokrasi tuzağına ne de ekonomide orta gelir tuzağına düşmeden, Türkiye'nin büyüme oranlarını yükselterek yolumuzda ilerlemek istiyoruz. 2019'a kadar kişi başına düşen milli geliri ne kadar yükseltebilirsek yükselteceğiz ama esas 2023'lerde 20 bin dolarlara erişebilmek istiyoruz. Onun için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmemizin bir nedeni de bu." değerlendirmesinde bulundu.

Verdikleri teşviklerle sadece geleneksel pazarlar değil, yeni pazarlara ulaşabilme adına da ihracatçıları desteklediklerini aktaran Bakan Tüfenkci, "Örneğin halıcılıkta dünyayla rekabet edebilen bir sektör oluştu. Şimdi bu sektörün pazar payını arttırabilmek için neler yapabiliriz? Sektör sektör baktığımızda rekabetçi olduğumuz sektörleri öne çıkartarak dünyada hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri