Anatomi Plastik Sağlık Ürünleri, ülkenin yüzde 90 oranında dışa bağımlı olduğu sağlık ürünlerinde hem Kahramanmaraş’ı hem Türkiye’yi temsil ederek büyük bir başarı hikâyesi yazdı. Sağlık ürünlerindeki dışa bağımlılığı kırmak adına yola koyulan Anatomi Plastik Sağlık Ürünleri A.Ş. olarak son 4 yılda 20 milyon liralık bir yatırım ile Kahramanmaraş ekonomisi için uzun bir yola koyuldu.
17 yıllık tecrübe ile yola koyulduğunu belirten Anatomi Plastik Sağlık Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Onaran, On Plast markası ile tamamen yerli üretim yaparak hem Kahramanmaraş’ı hem de Türkiye’yi dış pazarda temsil ediyor. Sağlık alanında yapmış olduğu yerli üretimler arasına Türkiye’de üretimi hiç olmayan EKG elektror üretimine başladı. Sağlık ürünlerinin neredeyse tamamının ithal olarak piyasada yer aldığı günümüzde, birinci sınıf yerli üretim yaptıklarını belirten Cengiz Onaran, çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Onaran; “Oksijen maskesi ve Nebul seti üretiyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de ilk ve tek olan EKG elektrot üretimine de başladık. Şu anda Irak, İran, Ürdün ve Kazakistan’a ihracatımız devam ediyor. Daha fazla ülkeye açılmak adına çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Ürettiğimiz bütün ürünlerin çocuk ve yetişkin boyları üretim merkezimizden çıkmakta. Türkiye de bu konuda yerli üretim yapan 6 üretim merkezinden bir tanesiyiz. Avantajımız konuyla ilgili bölgenin tek fabrikası olmamızla beraber ülkede en son ve en yeni teknolojiyi kullanan firmasıyız. Sağlık alanında ülkenin ithalat yaptığı bazı ürünleri ihraç etmeye çalışıyoruz. Bu yüzden bu kadar büyük bir yatırım yaptık. En kaliteli en güvenilir malzemeyi üretmeyi hedefliyoruz ve nitekim üretiyoruz da. Hedefimiz başta Ortadoğu’nun tamamı olmak üzere tüm Avrupa” ifadelerini kullandı.
Anatomi Plastik Sağlık Ürünleri’nin hedeflerini anlatan Onaran, sürekli geliştirdikleri bir alanları olduğunu söyleyerek; “Fabrikalaşma süresine tam olarak 2016’nın Nisan ayında faaliyete geçtik. Ki bu tarihten önceki 1,5 yıllık süreçte AR-GE’ yle uğraştık. Kurduğumuz tesisin Türkiye’de bir örneği olmadığı için de çok zorluk çektik. Tam olarak bu seviyeye gelmemiz 3 yılımızı aldı. Robotik sistemle el değmeden üretim yapmayı hedefledik ve hedeflerimize ulaştık. dedi.
Ülkede sadece Bahçeşehir Üniversitesi’nin yaptığı testlerden kendi ürünüyle geçer not alan tek firma olduklarını söyleyen Onaran, “Ürettiğimiz ürünler üfleme testinden geçen tek ürün olduğunu da belirtmek isterim. Türkiye de sadece Bahçeşehir Üniversitesi kalite standartlarının belirlenmesi için bu üfleme testini yapıyor. Bu testten geçen tek ürün bizim ürünümüz oldu” sözlerini ekledi.
Yerli üretimin önemine dair önemli konulara değinen Onaran ‘zora talip olduk’ dedi. Onaran konuşmalarını şu şekilde sonlandırdı:
“Devletimizin yerli üreticiye verdiği destekler yerli üretimi tercih etmemizde önemli bir etken. Ülkemizin dışa bağımlılığından kurtulması için bizde bir hamlede bulunmak istedik. Çünkü sağlık sektöründe yüzde 90’lara varan bir dışa bağımlılık söz konusu. Bunu kendi imkanlarımız nispetinde kırmak istedik.
Yerli üretim Savunma, Sağlık ve tarım gibi çok önemli bu 3 hususta yerli üretimi gerçekleştiremez ve dışa bağımlı kalırsak kalkınamayız. İthalatı ihracata çevirmek zorundayız. Ürünü bir şekilde üretirsiniz. Ancak bu ürünün kalitesi tasarımı ve diğer her şeyi ile uluslararası piyasada kendini satmalı, kabullendirmeli. İşte bu zor ve biz zora talip olduk. Bu ürünün iç piyasada satışını gerçekleştirirken zorlanmazdık. Çin’den kendi adımıza üretim yaptırıp iç piyasada satabilirdik ama biz zor olanı seçtik. Paramız ülkemizde kalsın kendi değerlerimizi üretelim mantığıyla hareket ettik. O nedenden dolayı da üreticiliği tercih ettik. Biz burada bu olaya sadece ticari olarak bakmıyoruz.
Yaptığımız ürün piyasa standartlarında birinci kalitedir. Biz böyle bir mücadele ile yeni nesillerin önünü açıyoruz. Alım satım işini bırakmamız lazım. Üretime geçmek zorundayız. Üretim bir ülkenin belkemiğidir. Özellikle de ithalat yaptığımız alanların üzerine gitmeliyiz.”