Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), 19-21 Eylül tarihlerinde Ankara Ticaret Odası tarafından düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne katıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Borsası’nın da yer aldığı Zirve’de Kahramanmaraş rüzgarı güçlü esiyor.
Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından gerçekleştirilen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından açılışı yapılan “II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” başladı. Zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı. Açılış sonrası Emine Erdoğan Kahramanmaraş standını ziyaret etti.
Türkiye’de coğrafi işaretler konusundaki en kapsamlı organizasyon olan “II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”, 19-20-21 Eylül 2019 tarihlerinde, Anadolu’dan Dünyaya’’ teması ile Ankara Ticaret Odası Congresium International Convention & Exhibiton Center’da düzenleniyor.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Ticaret Borsası ile birlikte Kahramanmaraş’ın yöreye özgü Coğrafi İşaretli ürünlerini tanıtmak üzere Zirve’ye katılım sağladı.
Kurulan Kahramanmaraş standında, ismi şehirle bütünleşmiş olan Coğrafi İşaretli ürünler katılımcılara tanıtılıyor. Stantta, Maraş Dondurması, Maraş Biberi, Çağlayancerit Cevizi, Andırın Tirşiği, Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Oyma Çeyiz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş Burma Bileziği, Maraş File Nakışı, Maraş Sumak Ekşisi Akıtı, Maraş Tarhanası, Maraş Çöreği gibi ürünler öne çıkarken, tescil süreci devam eden Maraş İşi (Sim Sırma), Kahramanmaraş Keçi Peyniri, Maraş Sarı Çeltik Pirinci, Maraş Urmu Dutu, Kahramanmaraş Abbas İnciri, Maraş Fıstık Ezmesi, Maraş Natürel Sızma Zeytinyağı, Maraş Parmak Peyniri, Maraş Ravanda Şerbeti de Başkentlilerle buluşuyor.
Ankara Ticaret Odası Congresium International Convention & Exhibiton Center’da düzenlenen Zirve ile Türkiye coğrafyasına ait ürünlerin bir markaya dönüşmesine katkı sağlayarak ülkemizin coğrafi işaretli ürün potansiyelini harekete geçirmek ve bu yolla büyüyen uluslararası ticaretten yararlanmasına ve kırsal kalkınma hedeflerine ulaşılması amaçlanıyor.
Düzenlenen organizasyonun bu amaçlar bakımından çok anlamlı olduğuna dikkat çeken KMTSO Başkanı Serdar Zabun, “Coğrafi işaretin, dünyada 200 milyar dolar, Avrupa'da ise yaklaşık 60 milyar avro düzeyinde pazarının olduğunu ifade etti. Zabun, “Coğrafi işaretler konusu, ürünlerin katma değerinin artırılması ve özellikle kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından büyük önem arz ediyor. Ülkemizin kültürel ve ekolojik sistemi bakımından 2 bin 500 civarında coğrafi işarete konu ürün olduğu tahmin ediliyor. Şu anda 408’i tescillenmiş, 409 adedi için de tescil süreci devam ediyor. Avrupa ülkelerinde 150 yıldır uygulanan bu sistemle yöresel kalkınma güçlendiriliyor.” dedi.
Yerel özelliklerinden dolayı bir yöreye, bölgeye, ülkeye ait anonim ürünler olması dolayısı ile gelecek nesillere de önemli bir miras bırakılmış olacağını aktaran Zabun, “O yöre halkının menfaatleri de gelecek nesiller boyunca korunmuş olacaktır. Türk kültürü çok köklü bir kültür. Ülkemizin dört bir yanında dünyaya tanıtılması gereken çok önemli değerlerimiz var. Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin, Türkiye’de tarım veya el sanatları ürünlerine yönelik gerçekleştirilen organizasyonlardan en önemli farkı bir yandan coğrafi işaretlerin tanıtımı ve ticarileşmesine zemin hazırlarken, diğer taraftan katılımcılara coğrafi işaretler alanında daha fazla bilgi ve deneyim edinme, son gelişmeleri tanıyabilme, network ve ticari ilişkiler geliştirme gibi çok yönlü avantajlar sağlamasıdır. Organizasyonda, ülkemizin coğrafi işaretli ürünleri yer aldı. Biz de Kahramanmaraş’ı en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık.” şeklinde konuştu.