Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Avrupa Birliği Erasmus+ K3 programı kapsamında, 7 coğrafi bölgeyi temsilen 7 şehirde düzenlenen “Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayları”nın sonuncusu Erzurum’da gerçekleştirildi.
113
Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Avrupa Birliği Erasmus+ K3 programı kapsamında, 7 coğrafi bölgeyi temsilen 7 şehirde düzenlenen “Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayları”nın sonuncusu Erzurum’da gerçekleştirildi.
213
Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen ve “Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayları”nın sonuncusu olan Doğu Anadolu Bölgesi Erzurum Çalıştayına Maraş Gündem editörlerimizden Gökhan Metin Bozokul da katıldı.
313
Görüş ve önerileriler sunarak yerel yazılı basının sorunlarını ve çözüm yollarını paylaşan editörümüz, Çalıştaya katılan 25 genç ile birlikte 'Dijitalleşme, Yeni Medya ve Yeni Gazetecilik' konusunu tartışarak, Proje sonunda yürürlüğe girdirilmesi planlanan ''İnternet Yasa Tasarısı'' üzerine beyin fırtınası yaptı. Çalıştayın Moderatörlüğünü ise İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Oğuz Demir yürüttü.
413
Doğu Anadolu Bölgesi Çalıştayı Basın İlan Kurumu tanıtım filmi gösterimi ile başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan BİK Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan, resmi ilan ve reklamların yazılı basın açısından önemi ile sağladığı katkıya değindi. İnternet gazeteciliğinin gelişimi karşısında yazılı basının da dijital dönüşümünü tamamlaması gerektiğine işaret eden Doğan, BİK’in bu konuda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.
513
Düzenlenen çalıştaylarla yerel basının dijitalleşme süreçlerinin desteklenmesinin amaçlandığını aktaran Doğan, “Bu çalıştaylardan topladığımız veriler, resmi ilan gelirlerinin dijital mecrada da sürdürülmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin hazırlık çalışmalarında gençlerin değerli bir önerisi olarak kendine yer bulacak” dedi.
613
Basın İlan Kurumunun, yazılı basın sektörünün içinden çıkmış bir kurum olarak, sektöre bir vefa borcu hissettiğini dile getiren Doğan, ''Basın İlan Kurumu, hem sektörün yapısal sorunlarını çözme yönünde hem de dijitale dönüşümle birlikte plan programlarla, destek projelerle sektörü geleceğe hazırlamak istiyor. Böyle bir rol üstleniyor.'' dedi.
713
DOĞAN'IN KONUŞMASININ ARDINDAN ÇALIŞTAY OTURUMLARLA DEVAM ETTİ
İLK OTURUMDA
Çalıştay Moderatörü Dr. Oğuz Demir çalıştay yöntemi ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.
813
2. OTURUMDA
Dr. Oğuz Demir Moderatörlüğünde 'Dijitalleşme, Yeni Medya ve Yeni Gazetecilik' konusu tartışıldı.
Program, 'Öneri, Görüş ve Değerlendirmeler ' oturumundan sonra katılımcılarla çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.
913
PROGRAMIN AMACI
Gençlerin katılımı ile yerel yazılı basının dijitale dönüşümü ve internet yasasının içeriğine katkı sağlama noktasında siyasete yön verenler ve yararlanıcılar arasında bir köprü kurarak katılımcı demokrasi sürecine katkı sağlamak projenin öncelikli amacıdır.
1013
• Yerel Medya’nın sorunlarının tespit edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkı sunmak,
• Politika yapıcılara etki edecek kaynak belgeler oluşturmak,
• Akademi / Yerel Medya / Gençlik işbirliğini güçlendirmek,
• Yerel Medya çalışanlarının dijital teknolojiyi kullanımını arttırmak,
• Yerel Gazetelerin dijital dönüşüme katkısını sağlayacak internet yasa tasarısının hazırlanmasına destek vermek ve genç gazetecilerin, sosyal muhabirlerin, sosyal medya kullanıcılarının bu dönüşüme katılımını sağlamak vb. özel amaçlar.
1113
PROJENİN İKİNCİ ETABI “ANA YAPISAL DİYALOG FORMU”
Türkiye’de 7 şehirde düzenlenen çalıştayların ardından programa katılanlar arasından bölgelerini temsil etmek üzere seçilen 60 genç, Ana Yapısal Diyalog Forumu’nda bir araya gelecek. Basın İlan Kurumu Tatil Köyü’nde gerçekleştirilecek foruma, karar alıcılar ve politika yapıcıları da katılacak. İlgili uzman ve karar alıcılarla gençler bir araya gelerek politik hedefleri somutlaştıracak. Forum sonunda hazırlanacak rapor, politika öneri belgesi, proje sonuç kitapçığı ve sonuç bildirgesi ilgili kurumlarla paylaşılacak.
1213
Ana Yapısal Diyalog Formu’na ilişkin detaylı bilgiler “bik.gov.tr” ve “yeninesilgazetecilik.com” adreslerinden alınabilecek.
1313
''MARAŞ GÜNDEM'' YEREL YAZILI BASININ DİJİTALE DÖNÜŞÜMÜ VE İNTERNET YASASI ÇALIŞTAYINDA