Türklerde ve Anadolu kültürlerinde Nar’ın tartışmasız ağırlığı vardır. Nar ağaçları kutsal kabul edilmiş, bu ağacı kesenlerle ilgili geçmişte cezaların verildiğini biliyoruz.
Nar sadece meyvesinin birçok hastalığa iyi gelişi nedeniyle bu kadar yoğun ilgi görmemiş. Özellikle kadını, doğurganlığı ve bereketi simgeleyen bir sembol olduğunu da görüyoruz.
Aynı zamanda Nar dinimizce de Cennet meyvesi olarak kabul edilir.
NAR EKŞİSİ NASIL YAPILIYOR?
Yer, Kahramanmaraş’a bağlı Andırın ilçesi Boynuyoğun köyüdür. Prof. Durmuş Öztürk yerinde hem fotoğrafladı hem de anlatılanları özetledi.
İşte başlıyoruz: Nar ekşisi yapılacak kadar olgunlaşmış meyveler her ağaçtan. Ağaca zarar vermeden özenle toplanıyor. Toplanan bu narlar yoğun bir emekle tanelerden ayrılıyor. Sonra ise bu taneler temiz çuvallara dolduruluyor ve ezilme işlemine başlanıyor.
Ezilme işlemi sona erdikten sonra nar suyu büyük kazanlara doldurularak kaynatılma süreci başlıyor.
Nar suyu kazanlarda kaynatılmaya başlanırken işin püf noktası devreye girer. Lezzetli bir nar ekşisine sahip olmak istiyorsanız, süt kaynatılırken nasıl ki sürekli kepçe ile savrulur. Aynı işlem nar ekşisinin kalitesi içinde önem arz eder.
Ateşin harı kazanda kaynatılırken suyun savrulması ve belli bir kıvama ulaşıncaya kadar da bu işin yapılması gerekiyor.
O belli kıvam yakalandıktan sonra kazan ocaktan indirilir ve soğutulmaya bırakılır.
Birkaç saat sonra Nar ekşisinin koyuluğu tadı rengi de ortaya çıkar. Sonra mı? Sonra ise şişelenir. Yaklaşık 1 ay sonra ise tam kıvamında her yemekte kullanabileceğiniz sağlıklı nar ekşisine sahip olursunuz..
NAR EKŞİSİNİN FAYDALARI NELERDİR
Soslarda, mezelerde ve yemeklerde lezzetlendirici olarak sıklıkla kullanılan nar ekşisi, aynı zamanda sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi, ağız ve diş sağlığının korunması, kanserin önlenmesi gibi birçok faydası bulunan nar ekşisi, güvenle tüketilebilen bir üründür. Fakat burada en çok dikkat edilmesi gereken husus piyasada satılan nar ekşilerinin birçoğunun doğal nar ekşisi olmayıp nar ekşili sos, nar aromalı sos gibi ürünler olmasıdır. Bu ürünlerde koruyucu maddeler başta olmak üzere sağlığa zararlı birçok kimyasal bileşen bulunabilmektedir. Faydalı bir besin olarak kullanılması açısından nar ekşisi, doğal olarak satılan ve bilinen markalara ait doğal nar ekşisi olarak tercih edilmelidir.