26 Mart'ta hangi olaylar yaşandı? Tarihte bugün yaşananlar

Tarihte bugün neler oldu? 26 Mart’taki tarihi olaylar vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte 26 Mart tarihinde yaşanan gelişmeler, önemli olaylar.

Dünya tarihine yer etmiş önemli olaylar zaman zaman Google Doodle’ı ve sosyal medya üzerinden hatırlatılıyor. Peki, tarihte bugün neler yaşandı? Ayrıntılar haberimizde…

ÖNEMLİ OLAYLAR:

26 Mart 1917 yılından İngilizler I.Gazze Muharebesinde yenildi: Kanal Harekatının başarısızlığı sonrasında İngilizler sekiz aylık zorlu bir mücadelenin ardından Osmanlı Kuvvetlerini Sina yarımadasından çıkarmışlardı. İngilizlerin yeni hedefi Gazze’nin ele geçirilmesiydi. Çünkü Gazze; Arabistan, Irak ve Filistin bölgesinin kilidi niteliğindeydi. İngilizler Gazze’yi ele geçirmek amacıyla 26 Mart 1917’de bir saldırı ve kuşatma harekatı başlattılar. Alman Von Kress Paşa’nın komutasındaki Osmanlı Ordusu ise erzaksız ve yorgundur. Anadolu ve Irak’tan takviye birliklerin gelmesi beklenmekte, bu bağlamda Gazze’ye Çanakkale Cephesi’nde savaşmış askerler ve alaylar da gönderilmektedir. Her iki tarafında güçlerini burada pekiştirmesiyle İngilizlerle 7 ay 11 gün sürecek olan “Gazze Muharebeleri” 26 Mart 1917’de başlamıştır. Ani bir baskınla gerçekleşen ilk İngiliz taarruzu, donanma, zırhlı otomobiller, uçaklar ve süvari kıtalarıyla desteklenen kara piyadeleriyle yapılmıştır. “Birinci Gazze Muharebesi” bu şartlar altında Osmanlı askerlerinin süngü hücumuyla zaferle neticelenmiştir.

(1827) Dünya Müzik Dehalarından Beethoven Öldü: Dünyanın sayılı müzik dehalarından birisi olarak kabul edilen ünlü Alman bestekar Ludwig Von Beethoven Avusturya’nın başkenti Viyana’da 26 Mart 1827’de 57 yaşında öldü.

(1931) Yeni Ölçülerle İlgili Kanun Kabul Edildi: Türkiye Büyük Millet Meclisine 26 Mart 1931’de kabul edilen 1782 no’lu kanun ile yeni ölçüler kabul edilmişti. Yeni kanun ile ağırlık ölçüleri olarak kilogram ve katları, uzunluk ölçüsü olarak da metre ve katları kabul edildi.

(1966) Cemal Gürsel’e Görev Yapamaz Raporu Verildi: ABD’nin öncülüğü ile Mısır ile İsrail arasında Washington’da 26 Mart 1979’da daha önce imzalanan Camp-Davit sözleşmesine uygun olarak barış antlaşması imzalandı. Arap birliği bu antlaşmanın imzalanmasını istemiyordu. Mısır bu antlaşma ile İsrail devletini resmen tanımış oldu.

(1995) Schengen Antlaşması Yürürlüğe Girdi: Schengen Antlaşması Avrupa Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Bu antlaşma başlangıçta beş ülke arasında Fransa, Batı Almanya'yla Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’dan oluşan Benelüks (Benelux) ülkeleri arasında imzalanmıştı. Fakat uygulama dönemine kadar antlaşmaya İspanya ve Portekiz’de katıldı. 1985 Tarihinde ilk olarak imzalanan antlaşma 26 Mart 1995 tarihinde yürürlüğe girdi.

Olay 1583 - İngiltere'nin Osmanlı topraklarındaki ilk elçisi William Harborne İstanbul'a ulaştı.
Olay 1636 - Hollanda'da Utrecht Üniversitesi kuruldu.
Olay 1812 - Venezuela'nın Karakas şehri, şiddetli bir depremle tahrip oldu.
Olay 1821 - Seyyid Ali Paşa, sadrazamlıktan alınarak yerine Benderli Ali Paşa atandı.
Olay 1913 - Edirne, Bulgar ve Sırp kuvvetlerince teslim alındı.
Olay 1915 - I. Dünya Savaşı: Birinci Gazze Muharebesi
Olay 1917 - I. Dünya Savaşı: Çanakkale Boğazı'nın Anadolu yakasında görev yapmak üzere Osmanlı 15. Kolordusu'nun teşkili.
Olay 1931 - Ölçüler Kanunu'nun kabul edilmesiyle okka, endaze gibi eski ölçülerin yerine gram, metre, litre gibi yeni ölçülerin kullanılması öngörüldü.
Olay 1934 - Birleşik Krallık'ta ilk kez motorlu taşıt kullanacaklara şoförlük sınavından geçme zorunluluğu getirildi.
Olay 1939 - Türkiye'de milletvekili seçimleri yapıldı.

Olay 1941 - Yugoslavya’da General Simoviç, kansız bir darbe ile yönetimi ele geçirdi. Yeni hükümet, Mihver Devletleri’nden ayrılma kararı aldı.
Olay 1942 - Naziler, Yahudileri Polonya'daki Auschwitz Kampı'na götürmeye başladı.
Olay 1971 - Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, 12 Mart Muhtırası'yla istifa eden Süleyman Demirel'in yerine atanan Nihat Erim'in kabinesini onayladı.
Olay 1971 - İstanbul'da iki kıta birleşti. Boğaz Köprüsü'nün 57'nci ünitesinin de yerine konulmasıyla kentin Asya ve Avrupa yakaları birbirine bağlandı.
Olay 1971 - Doğu Pakistan, Bengaldeş'in oluşumuna yönelik olarak Pakistan'dan bağımsızlığını ilan etti.
Olay 1979 - Enver Sedat, Menahem Begin, ve Jimmy Carter, Vaşington, DC'de İsrail-Mısır Barış Antlaşmasını imzaladılar.
Olay 1989 - Türkiye'de yerel seçimler yapıldı.
Olay 1995 - Şengen Antlaşması yürürlüğe girdi.
Olay 1996 - Uluslararası Para Fonu, Rusya'ya 10.2 milyar USD kredi verilmesini onayladı.
Olay 1998 - Şişli'nin eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk hakkında, yolsuzluk iddiaları nedeniyle gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.
Olay 1999 - Melissa virüsü tüm dünyada e-posta sistemlerini etkiledi.
Olay 1999 - Michigan'da bir mahkeme jürisi, Dr. Jack Kevorkian'ı ölümcül bir hastayı iğne yaparak öldürmekten (ötanazi) suçlu buldu.
Olay 2000 - Rusya'da yapılan seçimler sonucunda Vladimir Putin başkan oldu.
Olay 2002 - TBMM Genel Kurulu'nda, AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan ve sekiz yasada değişiklik yapan dokuz maddelik yasa tasarısı kabul edildi.
Olay 2002 - İsrail'de Uluslararası Geçici Mevcudiyet'e ait araca düzenlenen saldırıda Türk Binbaşı Cengiz Toytunç öldü, Yüzbaşı Hüseyin Özarslan yaralandı.
Olay 2005 - Doctor Who dizisinin günümüz serisi BBC Kanalında yayına girdi.
Olay 2006 - İskoçya'da kamusal alanlarda sigara içmek yasaklandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri