Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Oya Birsen, ‘Anne-baba iyi bir dinleyici olabilirse çocuk için de iyi bir model oluşturacaktır. Bir başka deyişle, anne-babanın çocuğun duygu ve düşüncelerini söyleme isteğini fark etmesi ve onu dinlemeye hazır olduğunu belirtmesi gerekir’’ dedi.
Kahramanmaraş Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirdiği ''anne-Baba Destek Programı-2''nin konusu bu kez aile içi iletişimdi.
Psikolog Oya Birsen, Cinemaximum Salon 1’de verdiği ve katılımın ücretsiz olduğu halka açık seminerde, çocuk ve aile arasındaki iyi bir iletişimin ön koşulunun dinlemesini bilmek olduğunu söyledi. Günümüzde anne babalar çocuklarına zaman ayırma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve iş yaşantısındaki yoğunluklardan sıyrılıp, çocukları ile ilgilenelip, onlarla sevgi ve kaliteli zaman geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Psikolog Birsen, ‘Çocuğuyla ilgilenmeye yeterli vakti bulamayan aileler oyuncak, kıyafet gibi maddesel objelerle çocuklarını idare etmeye çalışıyor. Zaman yerine maddeyi koyan aileler çocukların duygusal gelişimlerini ihmal edip, iletişim sorunlarının temellerini atmaktadırlar. Böyle davranmak yerine çocuğunuza önem verin ve bunu hissettirin. Onlara nasihat edip, öğüt vermekten çok onları anlamaya özen gösterin'' dedi.
NASIL DİNLEMELİ
Anne ve babalara, aktif bir dinleyici olmalarını öneren Psikolog Oya Birsen şunları kaydetti:
“Çocuğu dikkatle dinleyip onu anladıktan sonra, biraz daha yumuşak bir söylemle aynı şeylerin çocuğa yinelenmesine yansıtmalı dinleme yöntemi denir. Fakat, bu çocuğun söylediklerini papağan gibi yinelemek biçiminde olmamalıdır. Çocuğun söylediği şeylerin her zaman tam ve doğru mesajlar olmayabileceği ve bunların altında yatan değişik korku ve endişelerin olabileceği akılda tutulmalıdır. Bu duyguları sözcüklerle belirtmek için konuşma arasına girilerek "sanki bana biraz korkmuşsun... üzgünsün... kızgınsın... gibi geldi" gibi cümlelerle altta yatan duygular öğrenilebilir.”
GÖZ TEMASI ÇOK ÖNEMLİ
Çocukla konuşurken göz temasının çok önemli olduğunu belirten Psikolog Oya Birsen, “Onun söylediklerine ilgi gösterildiğini belirtmek için arada bir baş sallayarak onaylamak ya da "evet...anlıyorum...yaaa" gibi karşılıklar vermek çocuğun konuşmasını sürmesine desteleyecektir. Anne-babalar kendi beklentileri ya da düşüncelerine uymasa bile çocuğun konuşmasını kesmenden, sabırla ve eleştirmeden dinlemelidir.Çocuğun karşılaştığı sorunları kendisinin çözmesi için ona fırsat tanımalı, bu yönde yüreklendirmeli, ancak uygun biçimde ona yol da göstermelidir” şeklinde konuştu.
Anneler kadar babaların da ilgi gösterdiği gözlenen programın sonunda Psikolog Birsen, izleyicilerin çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sorunları dinleyerek, sorularını yanıtladı.