Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AFAD'ın Antalya'ya getirdiği 400 yaşam konteynerinden 207'sinin kurulduğunu belirterek, "Yangından etkilenen mahalle sayısı 59, bina sayısı 3 bin 231, bağımsız bölüm ise 6 bin 359 olarak tespit edilmiştir." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, bugün itibarıyla helikopterlerle havadan gözetleme yaptıklarını, beklendiği gibi birkaç noktada duman olduğunu söyledi.
Antalya'daki yangınların tamamının kontrol altına alınıp, söndürüldüğünü anlatan Çavuşoğlu, yangın devam ederken bile vatandaşa yapacakları yardımlar ve zararların temini konusunda bakanlıklarla çalışma yürüttüklerini bildirdi.
Yangından sonra bu yardımları nasıl ulaştıracaklarının ve zararları nasıl karşılayacaklarının değerlendirmesini sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu, bir yandan hasar tespit çalışmalarının da gerçekleştirildiğini dile getirdi.
ETKİLENEN ALANLARA DEĞİNEN ÇAVUŞOĞLU, ŞUNLARI KAYDETTİ:
"Yangından etkilenen mahalle sayısı 59, toplam etkilenen bina sayısı 3 bin 231. Bağımsız bölüm ise 6 bin 359 olarak tespit edilmiştir. Ağır hasarlı binalar daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı'mızın da açıkladığı gibi yıkılacak, yeni konutlar inşa edilecek. Az hasarlı olan binaların tamiri için de destek verilecektir. Tabii binalar yandı, yıkıldı, yıkılıyor. Vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyacı var. Bunu karşılamak için AFAD 400 yaşam konteynerini bölgemize getirdi. Şu ana kadar 207'si kuruldu, bugün 31 yaşam konteyneri daha değişik mahallelerimize kurulacak."
KONTEYNER KONUSUNDA HERHANGİ BİR SIKINTILARININ OLMADIĞINI ANLATAN ÇAVUŞOĞLU, ÖZELLİKLE YAĞMURDAN SONRA DAHA ÖNCE TALEP ETMEYEN VATANDAŞLARIN DA KONTEYNER TALEP ETTİĞİNİ SÖYLEDİ.
BU KONUDA VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI VARSA SÖYLEMESİNİ İSTEYEN ÇAVUŞOĞLU, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:
"Hiçbir şekilde sıkıntımız yok. Geçici yaşam konteynerleriyle vatandaşlarımızın bu ihtiyacını da karşılıyoruz. Elbette evlerin tamamı yanmasa bile eşyaları yanan vatandaşlarımız oldu. 1238 hanede eşya zararı var. Toplam 34 milyon 596 bin liralık zarar tespiti yapıldı. Şu ana kadar bin 52 kişiye, 25 milyon 753 bin lira ödendi. Paramız var, bu konuda hiçbir sıkıntı yok, değerlendirme ve ödeme işlemleri devam ediyor. Vatandaşlarımızla tüm kurumlarımız temas halinde. Herhangi bir sıkıntı olmayacak. Geri kalanı da bu resmi işlemler bittikten sonra ödenecek. Zaten 10'ar bin lira herkese ödemiştik, kalan parayı da ödemiş olacağız. 45 iş yeri bu yangında zarar gördü. Valiliğimiz tarafından önemli bir kısmının ödemesi yapılacak. Tek tek iş yeri sahipleriyle Valiliğimizin başkanlığında oluşturduğumuz ekibimiz görüşüyor ve ödenecek miktarlar konusunda uzlaşılar sağlanıyor. Önemli bir miktarı bugün iş yeri sahiplerine ödemiş olacağız."
"TRAKTÖRLERİN 4 TANESİ KARŞILANDI"
ÇAVUŞOĞLU, YANGINLARDA KONUTLARIN YANI SIRA ARAÇLARIN DA ZARAR GÖRDÜĞÜNÜ DİLE GETİRDİ.
"Yangında 93 araç hasar gördü. Bunlardan 16 tanesi traktör. Traktörlerin 4 tanesi karşılandı. Geri kalan 12 traktör de vatandaşlarımıza teslim edilecek" bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, " Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile görüştük. Traktör konusunu kendisi koordine ediyor. Ankara'dan verdiği destekler için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda toplam hasar miktarı ise 2 milyon 55 bin lira. Traktörün dışındaki yanan araçların sahiplerine 1 milyon 362 bin lira ödendi. Bazılarının kaydı, plakası yok ya da vatandaş hatırlamıyor. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz, bu hasarların hepsi karşılanacak." ifadesini kullandı.
YANGINDA TARIM ALANLARI VE HAYVANLARIN DA ETKİLENDİĞİNİ BELİRTEN ÇAVUŞOĞLU, ŞUNLARI KAYDETTİ:
"43 mahallede hayvancılıkla uğraşan vatandaşımızın 11 milyon lira zararını tespit ettik. Vatandaşımızın tercihine göre ayni ve nakdi olarak birebir bu zararları karşılayacağız. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın yem ve saman ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Birçok küçükbaş hayvanımız yaylada. Onlar döndükten sonra kış boyunca o hayvanlarımızın da yem ve saman ihtiyaçları da karşılanacak. Hem Tarım İl Müdürlüğü hem de belediyelerle koordineli bir şekilde bunun planlamasını yapıyoruz. 20 bin dekar tarım alanı etkilendi. Çiftçimizin yanan zeytin, nar, narenciye, defne ve keçiboynuzu gibi bahçelerinin tesisi yeniden yapılacak."
Çiftçiye gübre, ilaç, sulama ekipmanı desteği de vereceklerine değinen Çavuşoğlu, "Yanan tarım malzemeleri konusunda da çiftçimize destek vereceğiz. Konuttan araca, hayvandan tarım arazisine kadar hemşehrilerimizin uğradığı tüm zararları karşılamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Planlamalar yapıyoruz. Yerinden de arkadaşlarımız bunu yakın takip ediyor. Önümüzdeki süreçte aksamadan bu yardımların zamanında ulaması için gerekli planlamaları yaptık." dedi.
ÇAVUŞOĞLU, ORMAN İŞÇİLERİNİN YANI SIRA TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN GELEREK CANSİPERANE ÇALIŞAN İTFAİYE EKİPLERİNE DE TEŞEKKÜR ETTİ.