C Vitamini : Kış Aylarının En Doğal İlacı

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı C Vitamini ve Özelliklerini anlattı.

Daha fazla enerji, daha genç ve zinde bir beden ve görünüm, daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyuyor musunuz? O zaman C vitamini alımınızı artırmalısınız. Neden mi?

1 – Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur, sağlıklı kemik ve dişlere sahip olunmanızı sağlar. Ayrıca yaraların onarılma yeteneğini geliştirir. Doğal yollardan alınan c vitamini, yaraların ve enfeksiyonların daha kolay iyileşmesine yardımcı olur. Güneş ışığı ile alınan c vitamini cilt dokularını yeniler ve sağlık kazandırır.

2 – Soğuk Algınlığına İyi Gelir

C vitamini hastalık belirtilerini ve şiddetini azaltır. Burun akıntısı, iltihap ve ağrı gibi belirtileri hafifletir, hastalığını daha hızlı geçmesini sağlar. C vitamini doğal bir ilaç olarak hiçbir yan etkiye sahip değildir ve hastalığın süresini azaltır.

3 – Antioksidan Özelliği Vardır

C vitamini vücudun antioksidan seviyesini yükseltir. Antioksidan vücudun kalp krizi ve felç gibi ciddi oksidatif durumlardan kurtulmasını sağlar.

4 – Hipertansiyona İyi Gelir

 Hipertansiyon bir çeşit kan basıncı sorunudur. C vitamini ise kan basıncının dengelenmesini sağlar. Bu şekilde c vitamini yüksek tansiyonun ortaya çıkması ve ciddi sorunların meydana gelmesi gibi riskleri azaltır.

5 – Kan Damarlarını Genişletir

 C vitamini kan damarları üzerinden gelişen bazı hastalıklara karşı koruma sağlanmasına yardımcı olur.Örneğin; kalp tıkanıklığı, Yüksek kolesterol gibi Sorunların geneli kan damarlarının dar olması yüzündendir. C vitamini içerisindeki bileşenler kan damarlarında doğrudan bir genişleme sağlar.

8 – Katarakt Oluşumunu Önler

Göz bebeklerinin düzgün çalışması için C vitamini gerekir. C vitamini eksikliği gözdeki objektif opaklığın artmasına neden olur. Bu da kişide bulanık görme ve yetişkin körlüğüne olarak bilinen katarakğa yol açabilir.

9 – Kansere Karşı Korur

C vitamininin antioksidan özellikleri, hücreleri DNA hasarına ve mutasyona karşı korumayı sağlar. Bu özelliği sayesinde uzun vadede kanserden korur. Vücudun bağışıklık sistemini destekleyen ve vücudun şekillenmesine yardımcı olan birçok bileşeni vücuda sağlaması açısından da oldukça önemlidir.

C Vitamini Denince Aklımıza Hangi Besinler Gelmeli

Hepimizin bildiği gibi C vitamini turunçgillerde yani portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerde yüksek miktarda bulunmaktadır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, patates, domates, yeşil biber ve kavunda iyi bir C vitamini kaynağıdır. Buradan da çıkarabileceğimiz sonuç C vitamini bitkisel kaynaklı besinlerde yüksek miktarda bulunmaktadır. Ancak meyveler yıkandıktan, kesildikten veya soyulduktan  hemen sonra  tüketilmelidir. Meyve ve sebzeler oksijenle reaksiyonu başladıktan sonraki her dakika c vitamini kaybı meydana gelir. Bu nedenle mümkün olabildiğince soğuk bir şekilde saklanması tavsiye edilir.

Günlük Gereksinimi

Sağlıklı, normal bireylerde günlük 60 - 75 mg C vitamini alınması yeterlidir. Ortalama 200 gram meyve veya 1 porsiyon sebze yemeği veya 1 kase karışık salata yenilmesi ile karşılanabilecek bir miktardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri