Elbistan Ketem’de Kanser Taramaları Sürüyor

Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, 1-31 Ekim tarihlerinin Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı olduğunu belirterek, Elbistan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) ücretsiz tarama hizmeti sunduğunu söyledi.

Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, 1-31 Ekim tarihlerinin Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı olduğunu belirterek, Elbistan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) ücretsiz tarama hizmeti sunduğunu söyledi. 

Meme kanserinin, Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Yener, her 8 kadından birinin hayatının belirli zamanlarında meme kanserine yakalanma riski taşıdığını belirterek, meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntemin ise erken teşhis olduğunu kaydetti.

Kahramanmaraş merkez ve Elbistan’da faaliyet gösteren KETEM’in, çeşitli kanser türlerine karşı ücretsiz tarama hizmeti sunduğunu dile getiren Yener, kanserin yayılmadan önce teşhis edilmesi durumunda yüzde 96’ya kadar varan oranlarda iyileşme imkanı olduğunu vurguladı.

“Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de 2004 yılından itibaren ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olarak eğitim ve taramalarla değerlendirildiğini belirten Yener, “KETEM’de, 30 yaş ile 65 yaş arası kadınlara rahim kanseri, 40 yaş ile 69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50 yaş ile 70 yaş arasındaki kadınlara ve erkeklere bağırsak kanseri taramalarına aralıksız devam ediliyor. Elbistan Emniyet Müdürlüğü yanında yer alan 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde hizmet veren KETEM’e, taramaların daha kolay ve sonuçların daha kaliteli bir şekilde alınabilmesi için dijital mamografi cihazı alındı. Bu makine Türkiye’de ilçe olarak, sayılı ilçeler arasında bulunuyor. KETEM merkezli ilçeler arasında Elbistan’ımıza ve 5 ilçemize hizmet etmesi için kurduk. KETEM’deki tüm taramalar ücretsiz olarak ve vatandaşlarımız çok fazla bekletilmeden yapılıyor” dedi.

Meme kanseri hakkında da bilgiler veren Yener, şunları söyledi:

“Araştırmalar, meme hücreleri içerisinde, meme kanser riskini artıran bazı genler olduğunu göstermektedirler. Genetik değişiklikler, aileden olabilir veya hayat boyu gelişebilirler. Meme kanseri genellikle tek bir hücrede başlar. Günümüzde meme kanserinin nedeni ve nasıl gelişim göstereceği tam olarak bilinmemektedir. İnsan, yaşamında meme kanserine sebep olacak herhangi bir yanlış yapmamış olsa da bu hastalığa yakalanabilir. Meme kanseri bulaşıcı değildir, başka bir hastadan bulaşmaz. Meme kanseri, stresle veya memeye travmayla (darbeyle) meydana gelmez. Meme kanseri gelişen çoğu kadının risk faktörü veya ailesinde hastalığa ait bir hikaye yoktur.”

Meme kanserinde erken teşhisin önemine değinen Dr. Ahmet Yener, “Meme kanseri erken tespit edilesi konusuna değinecek olursak; kanser taraması, kanser hastalığının tedavisinden çok daha kolay ve etkili bir yöntemdir. Erken evrelerde kanser vakalarını yakalamak için test ve muayeneleri yapılmaktadır. Kadınların birçoğunun kendi kendilerine yaptıkları muayenelerde, meme kanserini erken evrede yakalayabilmektedir. 20 yaş üzerindeki kadınlar, her ayın belirli döneminde kendi kendileri muayene edebilirler. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup, olmadığı araştırılır. Eğer bir değişiklik tespit edilirse derhal hekime başvurulmalıdır. Meme muayenesi taraması için Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet sürdüren KETEM’e başvuran bayanlara klinik meme muayenesi yapılır, mamografi çektirilir. Gerekli olması durumunda meme USG, meme MR çektirilir. Şüpheli bir kitle varlığında uzman hekimler eşliğinde biyopsi yapılarak tanı konulur. Sonuçlara göre kontrole davet edilir” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri