"En çok akciğerlerde görülüyor"

Ordu'nun Fatsa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Işıl Aralan, "Verem Hastalığı en çok akciğerler olmak üzere tüm organlarda görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır"...

Ordu'nun Fatsa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Işıl Aralan, "Verem Hastalığı en çok akciğerler olmak üzere tüm organlarda görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır" dedi.

3-9 Ocak Verem Haftası nedeniyle açıklama yapan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Işıl Aralan, "Verem tüm dünyada ve ülkemizde çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Dünyada her yıl 8-10 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta, 2-2,5 milyon insan veremden ölmektedir. Tüm dünyada bulaşıcı hastalıklardan ölümde AIDS ten sonra ikinci sırada yer almaktadır. Tüberkülozun kontrolü için çabalarını zayıflatan ülkelerde hastalık artış göstermektedir. AIDS hastalığı da veremi arttırmıştır. Türkiye'de 10 milyon ile 20 milyon arası bir nüfusun verem mikrobuyla enfekte olduğu yani vücutlarında henüz hastalık oluşturmamış verem mikrobunun bulunduğu hesaplanıyor. Tüberküloz mikrobunun kaynağı tedavi görmemiş aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Öksürme, hapşırma, konuşma ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleri ile alır ve enfekte olurlar. Enfekte olmak hasta olmak anlamına gelmektedir. Vücudun mikrobu almasıdır. Bu mikrop hastalık yapmak için vücut direncinin zayıfladığı anı bekler. Sigara, alkol, ilaç bağımlılığı, düşük kilo ağırlığı, şeker hastalığı, kanser, AIDS gibi direnci düşüren durumlar vücuttaki mikrobun çoğalmasına ve hastalık oluşturmasına sebep olurlar. Unutulmamalıdır ki; verem mikrobu karanlık ve rutubeti sever. Güneşten gelen ultraviyole ışınları mikrobu öldürür. Bu yüzden yaşadığımız ortamların bol bol havalandırılması ve güneş ışığı alması çok önemlidir. Korunma da en etkili yöntem kuşkusuz aşılamadır. 2. ayını doldurmuş her bebek BCG aşısı ile aşılanmalıdır. Tüberküloz tanısı balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ve akciğer film bulguları ile konulur. Hastalarda öksürük, ateş, gece terlemesi, göğüs ağrısı, iştahsızlık, zayıflama, çocuklarda kilo almama, halsizlik, kan tükürme gibi yakınmalardan biri veya birkaçı bulunabilir. Dispanserlerde tanı tedavi ve takip ücretsiz yapılmaktadır. İlaçların günü gününe aksatılmadan yeterli miktar ve sürede alınması çok önemlidir. Aksi takdirde direnç gelişimi görülebilir. Bu yüzden tüm dünyaya uygulanan ve ülkemizde de uygulamaya başlanan doğrudan gözetimli tedavinin önemi çok büyüktür. Bu tedavi hastaya her doz ilacın bir görevli tarafından içirilmesidir. Sonuç olarak Ulusal Tüberküloz Kontrol Programının, dolayısıyla Verem Savaş Dispanserlerinin öncelikli hedefleri; hastalığın bulaşmasını önlemek, hastalığı yakalananların tümüyle iyileşmesini sağlamak hastalığı yakalananların sayısını ve hastalıktan ölüm sayısını azaltmaktadır" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri