Salih kullar gibi olmalı ve onları sevmelidir. Salih kullarla düşüp kalkmayı aramalıdır. “İnsanın dini, arkadaşının dini gibidir.” hadîs-i şerifini asla unutmamalıdır. Dünya ve ahiret seâdeti için dindâr kulları arkadaş edinmelidir. Gerçek ahiret kardeşine karşı sözle değil, davranış ve amelleri ile samimiyetini göstermelidir.
Gerçek ahiret kardeşine yapılacak muameleler:
1.Senden para isterse, hemen cüzdanı çıkarıp eline vereceksin. İstediğin kadar al diyeceksin. Ne kadar lazımdı, benim de ihtiyacım var falan dersen öyle kardeşlik olmaz.
2- Her işte onu kendine tercih edeceksin. Malını, canını ondan esirgemeyeceksin. Arkadaşın yanında, şu benim, şu senin dememeli! Salihler, bu benim kalemim diyenle veya gel gidelim diye çağırdığı zaman nereye diye soranla arkadaşlık etmezlerdi. Bunu senin için yaptım demek de onu minnet altında bırakmak olur, soğukluğa sebep olur. “Arkadaşlık ince ve latif bir cevherdir. Korumasını bilmezsen kazaya uğrar” demişlerdir.
3. Özür dilerse, kabul edeceksin. Bir kusurunu görünce, yetmiş şekilde tevil edip onu temize çıkaracaksın. Yine kalbin mutmain olmazsa, (Sen ne katı yüreklisin! Kardeşin sana yetmiş mazeret buldu. Sen hâlâ kusur arıyorsun) diyerek kendini suçlayacaksın. Hadis-i şerifde buyuruluyor ki: “Arkadaşınla tartışma! Ona buna onun halini sorma! Belki ona düşman birine rastlarsın da, onun hakkında yanlış bir şey söyleyip aranızın açılmasına sebep olabilir.”
İmam-ı Gazali ise şöyle buyurmaktadır: “İki arkadaşın Allah katında en iyisi, arkadaşına karşı daha şefkatli davranandır.”
4. Ona karşı vefalı olacaksın. Vefa demek, ihtiyaç halinde ona yardım etmektir. Arkadaşın kusurlarını görmemek, vefadandır. Arkadaşın dindeki ihtiyacı, maldaki ihtiyacından daha çoktur. Arkadaşlık, yakın akrabalık gibidir. Çocuğumuz bir günah işlerse onu hemen terk etmeyiz. Arkadaşı da hatasından dolayı terk etmek uygun olmaz. Kusurunu düzeltemeyen arkadaşı bırakmamalı, çünkü dört başı mamur arkadaş bulunmaz. Kusursuz dost arayan dostsuz kalır. “Külfetsiz nimet, dikensiz gül ve engelsiz yâr olmaz” demişlerdir.
5. Bir menfaat için arkadaşlık edenden uzak dur! Çünkü beklediği şey kesilince; özür kabul etmez. Arkadaştan hiç bir menfaat beklememeli. Ona hizmet etmek için arkadaş olmalı. Eğer bunun tersi olursa, sen kendine arkadaş değil hizmetçi arıyorsun demektir.
Dinimizde Müslümanın, Müslüman kardeşini kendisine tercih etmesi gerekir. Herşeyin iyisini ona vermesi lazımdır. Toplumun huzuru, bunlara riâyet edlmesine bağlıdır.
Allahü Teâlâ, gerçek ahiret kardeşleri edinmeyi ve kurallara uymayı nasip eylesin.