Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selim Karaküçük, idrar kaçırma (inkontinans) hastalığının her dört kadından birinde görüldüğünü söyledi.
İnkontinans hastalığının bazı hastalarda günlük yaşamı ve normal aktiviteleri engelleyecek oranda yüksek olabileceğini belirten Op. Dr. Selim Karaküçük, "İdrar kaçırma özellikle menopoz sonrası dönemde ve doğum yapma sayısı fazla kadınlarda görülebilen, 30 yaşını geçkin her dört kadından birinde görülebilen ciddi ve yaygın bir sorundur. Doğum yapmamış genç kadınlarda bile zaman zaman görülebilir" dedi.
Kış aylarında bu hastalığın fazla görüldüğüne dikkat çeken Karaküçük, "Gülme, öksürme, hapşırma, egzersiz yapma, yürüme, hatta oturma veya ağır bir eşya kaldırırken idrar kaçırılıyorsa, idrara çıkmaya yetişmeden kaçırma sorunu yaşanıyorsa, bu histen kurtulmak için sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissediliyorsa, idrarın tamamen boşaltılamadığı hissediliyorsa bu bir sorundur. Bu sorundan kurtulmak için farklı iyileşme yolları ve çözümler mümkündür. Bu nedenle şikayeti olan kişinin bir uzman doktordan yardım alması gerekmektedir" diye konuştu.
Kadınlarda idrar kaçırma şikayetlerinin en önemli nedeninin genetik yapı olduğunu belirten Dr. Karaküçük, şöyle devam etti:
"Bağ dokusu kalıtımsal olarak zayıf ve sarkmaya eğilimli olan kadınlarda bu problem sıklıkla oluşur. Genital organların sarkması ise çoğunlukla zor ve sık doğumlar, kronik öksürük ve astım hastalığı, ağır yük kaldırma, kronik kabızlık, aşırı şişmanlık gibi etkenlerin varlığında oluşur ve sonuç olarak idrar kaçırma problemi oluşur. Cerrahi olmayan tedavi, amaç elde olmayan idrar kaçırmaya katılan faktörlerin iyileştirilmesini sağlamaktır. Kegel egzersizleri, pelvis tıpta leğen kemikleri arasında kalan bölgedir. Doğum sırasında bebeğin takip edeceği yol burasıdır. Pelvis bölgesinde çok sayıda kaslar vardır. Bu kasların eğitimi idrar yaparken bu bölge kaslarının sıkılması ile idrar akımının durdurulması ve bir süre tutulması ile sonra tekrar gevşetilmesi ile olur. Bu işlemi yaparken hangi kasların kasılmasının bu etkiyi sağladığı anlaşılmaya çalışılmalıdır. Bu kas grupları öğrenildikten sonra gün boyu 200 kere kasılmalı ve gevşetilmelidir. 5 yavaş, 5 hızlı hareket günde en az 5 kere yapılmalıdır. Hamilelik süresince de en az 3 kez yapılmalıdır ve doğum sonrası da minimum 10 kez yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.