10 Eylül Dünya İntiharla Mücadele günü münasebetiyle Halk Sağlığı Müdürlüğü Personellerine seminer vererek konuyu değerlendirdi.
Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Akıl ve Ruh Sağlığı Birimi tarafından 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü nedeniyle Müdürlüğümüz Konferans salonunda Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Personeline İntihar eğitimi verilmiştir.
İntihar psikolojik, sosyal, biyolojik, kültürel ve çevresel faktörleri içeren karmaşık bir yapıdır. Tüm dünyada büyük bir halk sağlığı sorunudur. İntihar eden kişiler, hayatlarına son vermesine neden olan derin bir psikolojik acı yaşamaktadır. Onların ölümleri ailelerinde ve arkadaş çevrelerinde yoksunluk yaratır ve bu durum da yayılarak toplumu etkiler.
Tüm dünyada insan hayatını tehdit eden intihar olgusu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü ilan edilmiştir.
Uluslararası İntiharı Önleme Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü, intiharı önlemek için çalışmalar yürütmektedir. Bu örgütler, Dünya İntiharı Önleme Günü’nü uluslararası takvime önemli bir gün olarak kaydetmiştir. Dünya İntiharı Önleme Günü, intiharı önleme ile ilgili çalışan kişi ve kurumları bir araya gelmeye ve “hayat”ları kurtarabilmek için çalışmaya seferber etmektedir.
İntihar ve intihar girişimi, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Türkiye’de son 10 yılda yaklaşık 27 000 kişi intihar ederek hayatını sonlandırmış yine yaklaşık 500 000 kişi de intihar girişiminde bulunmuştur.
2014 yılının teması “İntiharı Önleme: Bağlantılı bir dünya” olarak belirlenmiştir. Tema intiharla mücadelede “Bağlılıkların” birkaç düzeyde önemli olduğunu yansıtmaktadır. Bağlılıklar, intihara eğilimli kişiler için hayat kurtarıcıdır. Yapılan bilimsel çalışmalar, sosyal yalıtılmışlığın intihar riskini artırdığını, bunun aksine güçlü insani bağlara sahip olmanın intihara karşı koruyucu olabildiğini göstermektedir. İnsanlardan kopuk yaşayanlara ulaşabilmek ve onlara dostluk ve destek sağlamak hayat kurtarıcı eylemlerdir.