Kahramanmaraş kent merkezinde faaliyet gösteren Özel Megapark Hastanesi’ne Sağlık Bakanlığı tarafından 10 gün kapatma cezası verildi.
4 Kasım tarihi itibari ile başlayan ve 14 Kasım pazartesi günü sona erecek ceza kapsamında sadece acil bölüm faaliyet gösterirken hastanede poliklinik hizmetleri yasa gereği sunulamıyor.
Kendisini telefonla aradığımız Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. M. İlker Çitil; “Benim dönemimden önce Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin çalışmaları kapsamında Valilik makamına gönderilen işlem tarafımızca uygulanmıştır” diyerek ‘kapatma’ olayını doğrulamıştı.
Bu arada hastaneyi arayarak muayene için randevu isteyenlere ise; “Kurban Bayramı nedeni ile doktorlarımız izine ayrıldı, bayram sonrası 14 Kasım’da işbaşı yapacaklar” türünden bilgiler veriliyor. Hastaneyi arayarak kapatılma hakkında görüş ve bilgi almak isteyen basın mensupları ise her ne hikmetse bir türlü yetkili isme ulaşamıyor. Hastane yetkililerinin konu yargıya intikal ettiği için şu aşamada pek konuşmak istemedikleri da öne sürüldü.
PEKİ, ÖZEL MEGAPARK HASTANESİ NEDEN CEZA ALDI?
Kahramanmaraş'ta geçen aylarda meydana gelen ve kanaması başlayınca eşi tarafından hastaneye kaldırılan ve yeşil kartlı olduğu öne sürülen hamile kadının eşi, kuvöz sıkıntısı nedeniyle sevk edildikleri özel hastanenin acil servisinde kendilerinden para istendiğini, bu nedenle ambulansta 20 dakika bekletildiklerini iddia etmişti. Kapatma kararının bu olayla ilgili olduğu sanılıyor.
Bu arada hastane yetkililerinin ise söz konusu karara itiraz ederek haklarını aramak için yargıya başvurdukları bilgisine de ulaşıldı.
12 Haziran 2011 tarihinde devletin Anadolu Ajansı (AA) aracılığı ile basına yansıyan olay ise şöyleydi:
KANAMALI HASTADAN ACİLDE PARA İSTEDİLER!..
"Kahramanmaraş'ta, kanaması başlayınca eşi tarafından hastaneye kaldırılan hamile kadının eşi, kuvöz sıkıntısı nedeniyle sevk edildikleri özel hastanenin acil servisinde kendilerinden para istendiğini, bu nedenle ambulansta 20 dakika bekletildiklerini iddia etti.
Merkeze 8 kilometre uzaklıkta bulunan Altınova köyünde yaşayan ve doğumuna 40 gün kaldığı öğrenilen Seher Akboa adlı hamile kadın, kanaması başlayınca eşi tarafından 112 Acil Servisi ekiplerince Kadın Doğum Hastanesine getirildi.
Akboa, hastanede kuvöz olmadığı gerekçesi ile buradan özel bir hastaneye sevk edildi. Akboa, burada da 20 dakika süreyle ambulansta bekledikten doğum servisine alındı.
Hamile kadın Seher Akboa'nın eşi Ali Akboa, hastane önünde yaptığı açıklamada, şunları anlattı:
''Sabahın 08.00'inden bu yana yoldayız. Ne yapacağımızı şaşırdık. Şu an eşimin kanaması var. Kadın Doğum Hastanesi'nde kuvöz olmadığı için kabul edilmedi. Buraya gönderdiler. Burada da belirli bir ücret talep ettiler, yatak masrafı var dediler. Benim bunu karşılayacak durumum yok. 24 saattir ayaktayım. Yapacağımız hiçbir şey yok.''
Gazetecilerin görüntü almasının ardından bir süre daha acil servis önünde bekleyen hasta, daha sonra özel hastanenin doğum servisine alındı.
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Reha Hüdayioğlu ise yaptığı açıklamada, ailenin isteği üzerine hastanın ambulansla evinden alınarak hastaneye getirildiğini, kuvöz sıkıntısı nedeniyle özel hastaneye sevk edildiğini söyledi.
Dr. Hüdayioğlu, hastanın eşi Ali Akboa'nın özel hastanenin acil servisinde kendilerinden para istendiğini iddia ettiğini ifade etti. Acil servise gelen hastalardan para istenilemeyeceğini belirten Dr. Hüdayioğlu, iddiayla ilgili soruşturma başlatılacağını bildirdi."
PEKİ, YASA NE DİYOR?
“ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİ
ACİL HİZMETLER
Madde 39 - (Değişik madde: 23/07/2008 - 26945 S.R.G Yön/2. md.)
Özel hastanelerde, acil sağlık hizmeti verilmesi ve acil vakaların hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kabul edilmesi ve gerekli tıbbi müdahalenin kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapılması zorunludur. Özel hastane, acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınamaz.
Acil vakalarda, yoğun bakım hizmeti dâhil olmak üzere gerekli ilk müdahale yapılarak hastanın stabilizasyonunun sağlanması esastır. Stabilizasyonu sağlanamayan veya stabilizasyonu sağlanmakla birlikte ileri tetkik ve tedavi amaçlı başka bir sağlık kurumuna sevkine lüzum görülen hastaların nakli için 112 komuta kontrol merkezi ile irtibata geçilir. Hastanede yatarak veya ayakta tedavi görmekte iken durumu ağırlaşan ve acilen başka bir sağlık kuruluşuna sevki gereken hastalar için de komuta kontrol merkeziyle temas kurulur.
Hasta yakınları veya hastanın tedavisini üstlenen hastane, hastanın acil sevkini kendi imkânlarıyla yapmak istemeleri hâlinde, sevk edilecek sağlık kuruluşu ile irtibat kurmak, hastanın mağduriyetine meydan vermemek ve durumu komuta kontrol merkezine bildirmekle yükümlüdür.
Acil hastanın sevk edileceği sağlık kurumunun belirlenmesi ve nakil işlemleri komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılır. Komuta kontrol merkezi, hastaya ait bilgileri alır, bu bilgiler ışığında hastanın hangi sağlık kurumuna sevk edileceğine karar verir, ilgili kurumun yetkilileriyle irtibata geçerek gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra hastanın nakline engel bir durum yoksa, sevk için ambulansa çıkış emri vererek naklin gerçekleştirilmesini sağlar. Gerektiğinde intikal süresini kısaltmak amacıyla yukarıdaki işlemlerin bir kısmı hasta yola çıkarıldıktan sonra yapılabilir.
Acil olarak hastaneye müracaat eden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmaz. Hizmet bedelinin tahsiliyle ilgili işlemler, acil müdahale ve bakım sağlandıktan sonra yapılır.
Özel hastaneler, acil sağlık hizmetlerini düzenleyen ilgili diğer mevzuata da uymak zorundadır.
Özel hastanelerin acil ünitesinde günün her saatinde tabip bulundurulması şarttır. Acil tabibi tarafından yapılacak davete ilgili dal uzmanının ve diğer personelin uymaları zorunludur. Normal çalışma saatleri dışında faaliyet gösterilen uzmanlık dallarındaki uzman tabipler "icapçı" konumda görev yaparlar. Mesul müdür tarafından düzenlenen çalışma belgesi ile üstlerinde fotoğraflı "nöbetçi tabip" yazılı kimlik kartı bulunmak kaydıyla, kadrolu veya kısmi zamanlı çalışan uzman tabipler ve/veya tabibler veyahut sadece nöbet hizmetleri için kısmi zamanlı çalışan uzman tabipler ve/veya tabipler nöbet tutar. Nöbetçi tabip listesi haftalık olarak hazırlanır ve mesul müdür tarafından onaylanarak dosyalanır.
Acil ünitesinde, EK-5 ve EK-6'da gösterilen bütün tıbbi donanım, malzeme ve ilaçların sürekli olarak kullanıma hazır hâlde bulundurulması gereklidir.
Dal hastanelerinin acil üniteleri sürekli olarak kullanıma hazır hâlde bulundurulur ve faaliyet gösterecekleri ilgili uzmanlık dalı veya dallarının gerektirdiği tıbbi donanım, malzeme ve ilaçlar bulunur.
Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncı fıkralara aykırı davranıldığının tespiti hâlinde hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü, on gün süreyle valilikçe durdurulur. Bu fıkralara aykırılığın tekrarında hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü, otuz gün süreyle valilikçe durdurulur. Bu fıkralara aykırılığın bir yıl içinde üçüncü kere tespit edilmesi halinde, hastanenin ruhsatnamesi Bakanlıkça geri alınır.”
(Haber Merkezi)