Kalp krizi geçiren kişi ne yapmalı?

Pek çok insan kalp krizi geçirdiği sırada tek başına oluyor, etrafta yardım edecek kimse bulamıyor.

Pek çok insan kalp krizi geçirdiği sırada tek başına oluyor, etrafta yardım edecek kimse bulamıyor. Pekiyi bu durumda neler yapılmalı?. İşte size hayat kurtaracak öneriler.

İnsan hayatını tehdit eden hastalıkların başında kalp ve damar hastalıkları geliyor. Bu hastalıklar nedeniyle meydana gelen ölüm olaylarının oranı, tüm kanser olgularından iki kat daha fazla. Ülkemizde her yıl yaklaşık 250 bin kişi kalp ve damar hastalıklarına yakalanırken bunların yaklaşık 150 bini hayatını kaybediyor. Bu sayı ise her geçen yıl artıyor.

KALP KRİZİNİN SEBEPLERİ

Kalp krizinin en önemli nedenlerinden biri de sağlıksız beslenmedir. Hayvansal gıdalar, aşırı miktarda şekerli gıdaların tüketimi, kolestrol ve şekeri yükselterek kalp krizi riskini arttırıyor. Kalp krizin bir diğer önemli nedeni ise yüksek tansiyon hastalığıdır. Yüksek tansiyon hastalığı olanların mutlaka doktor kontrolü altında olmaları gerekmektedir.

Ayrıca Stres, hareketsiz yaşam, obezite, aşırı miktarda sigara ile alkol tüketimi de ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden oluyor.

Ailesinde veya yakın akrabalarında genç yaşlarda bu hastalıktan hayatını kaybedenler de risk altında bulunuyor.

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ

Çok yorgunsunuz ve canınız da fena halde sıkkın. Birdenbire göğsünüzde,kolunuza ve çenenize doğru yayılmaya başlayan korkunç bir ağrı hissediyorsunuz. En yakın hastaneye sadece on dakikalık mesafedesiniz ama hastaneye ulaşmayı başarıp başaramayacağınızdan bile emin değilsiniz.

NE YAPACAKSINIZ?

Pek çok insan kalp krizi geçirdiği sırada tek başına oluyor, etrafta yardım edecek kimse bulunmuyor.

Kalp atışları düzensizleşen ve kendisini bayılacakmış gibi hisseden birinin bilincini yitirmeden önce yalnızca 10 saniye kadar zamanı vardır. Bu durumda ne yapmanız gerekir?

Paniğe kapılmadan üst üste kuvvetlice öksürmeye başlayın. Arabanızı sağa çekin motoru durdurun dörtlüleri yakın arabanın arkasına geçip sırt üstü yere yatın ayaklarınızı arabanızın bagajına doğru yukarı kaldırın ve öksürmeye başlayın öksürmeden önce her seferinde derin bir nefes alın. Öksürükleriniz güçlü olsun,derinden gelsin ve uzun sürsün,tıpkı göğsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün. Her iki saniyede bir derin nefes alıp öksürün ve bunu yardım gelene dek yada kalp atışlarınız tekrar normale dönene dek sürekli yapın.

Sakın arabanızın içinde oturmayın, dışarı çıkın, zira derin nefes almak ciğerleri oksijenle doldurur. Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır. Kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır. Bütün bunlar size, bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zamanı tanır. Ayaklarınız yukarı doğru kaldırılmış olduğundan vücudunuzdaki bütün kan kalbe basınç yapacaktır. Bu pozisyonda yatmak kalbin normal çalışmaya düzenine geçmesine yardımcı olur bu konuda mümkün olduğunca çok kişiyi bilgilendirin. Bu bilgi sayısız insanın hayatını kurtarabilir. Asla, "benim başıma gelmez!" diye düşünmeyin. Hayat tarzımızın epeyce değiştiği şu son yıllarda artık her yaşta insan kalp krizi geçiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri