Malatya Banazı karası üzümünün değeri coğrafi işaret tesciliyle artacak

Malatya'da genellikle kurutularak tüketilen Banazı karası üzümünün Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenmesiyle tanınırlığı ve değeri artacak

Yeşilyurt ve Akçadağ ilçelerinde üretilen ve kendine has tadıyla bilinen Banazı karası üzümünde hasat, mevsimsel şartlara bağlı olarak eylül ayının ikinci haftasında başlıyor. Üreticiler tarafından bağdan toplanan üzümler, kurutma işlemlerinin ardından tüketicilere sunuluyor.

YEŞİLYURT BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÇINAR, AA MUHABİRİNE, İLÇENİN TARIM, SANAYİ VE TURİZMLE ÖN PLANA ÇIKTIĞINI SÖYLEDİ.

İlçe tarımının gelişimine katkı sağlamak amacıyla 2019'da Yeşilyurt Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünü kurduklarını belirten Çınar, yörede yetişen ancak bilinirliği az olan tarım ürünlerinin tanıtılması ve katma değerinin arttırılması hedefiyle çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Çınar, üreticilerin nitelikli ürünlere yönelmesi noktasında onlara teknik destek verdiklerini dile getirerek, "Bu kapsamda ilçenin farklı noktalarında sera ile kapama kiraz ve vişne bahçeleri oluşturduk. Tarımsal üretim merkezimizde nohut, fasulye, buğday ve arpa ektik. Her yıl bahar ayında üreticilerimize daha kaliteli ürün elde edebilmeleri için fide desteği veriyoruz. Bu yıl 200 bin fide çiftçilere verdik." dedi.

Kentin, dünya kayısı başkenti olarak bilindiğini ancak meyve çeşitliliği açısından Malatya'nın her bölgesinde farklı ürünlerin yetiştiğine işaret eden Çınar, Yeşilyurt'un kendine özgü kirazı ve üzüm çeşitlerinin bulunduğunu kaydetti.

ÇINAR, İLÇEYE HAS TARIM ÜRÜNLERİNİN TESCİLLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPTIKLARINI BELİRTEREK, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

"İlçede kurutmalık amacıyla yetiştirilen Malatya Banazı karası üzümünün tescili için yaptığımız başvuru Türk Patent ve Marka Kurumunca olumlu sonuçlandı. Gündüzbey Mahallesi'nin üst kesimleri, Banazı, Cafana ve Gözene bölgelerinde yöreye ait çok güzel üzümler yetişiyor. Banazı karası siyah üzümümüz hasadın ardından güneşte kurutuluyor. Banazı karası, kuru yemişçilerde çerez olarak tüketiciye sunuluyor. Bu üzüm, gün kurusu kayısı çekirdeğiyle gerçekten kış gecelerinin en güzel muhabbet yiyeceği diyebiliriz."

Banazı karası üzümünün bölgede uzun yıllardır yetiştirildiğini ancak yeterince tanıtılmadığını dile getiren Çınar, "Fırat Kalkınma Ajansının desteğiyle tescil için süreci takip ettik. Ürünümüzü Türk Patent ve Marka Kurumu tescilledi. Malatya Banazı karası üzümü, tescille Türk Patent ve Marka Kurumunun listesinde ilçemizin ürünü olarak yerini aldı. Böylece ticari olarak talep artacak." ifadelerini kullandı.

"GEÇEN YIL KURUSUNUN KİLOGRAMI 30-35 LİRADAN ALICI BULDU"

YEŞİLYURT ZİRAAT ODASI BAŞKANI DOĞAN SOLMAZ DA ÜZÜMÜN TESCİLLENMESİNDE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ.

Solmaz, geçmişte yörede yetişen üzümü bilenlerin tanıdıkları vasıtasıyla temin etmeye çalıştıklarını belirterek, "Daha önce İstanbul, Ankara ve diğer büyük şehirlerden Malatya Banazı karası üzümü, tanıdıklar vasıtasıyla temin edilirdi. Geçen yıl üzümün kurusunun kilogramı 30-35 liradan alıcı buldu, fiyatların bu yıl yükselmesi yönünde çiftçinin beklentisi var." dedi.

"MUTLUYUZ, PAZARIMIZ ARTACAK"

ÖZKAN KOCA DA YILLARDIR İLÇEDE ÜRETTİKLERİ ÜZÜMÜN TESCİLLENMESİNİN KENDİLERİ İÇİN MEMNUNİYET VERİCİ BİR GELİŞME OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Malatya Banazı karası üzümünün pazarda hak ettiği yeri şimdiye kadar alamadığını ancak tescilin ardından hak ettiği noktaya geleceğine inandıklarını anlatan Koca, "Üzümümüzün tanınırlığı daha da artacak, bazı yerlerde ismimizi kullanarak farklı üzümler satıyorlardı. Tescillendiği için artık bizim üzümün ismini kullanarak farklı satamayacaklar. Mutluyuz, pazarımız artacak." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri