1-Görünür olan:
Günümüzde, gençler arasında görünür olma çabası, oldukça arttı. Bu çaba tevazuyu ortadan kaldırdı.
Çocuklara "eskiden ne olmak istiyorsun?" Şeklinde bir soru sorulduğunda, çocuğun ya da gencin verdiği cevap genelde öğretmen, doktor, polis gibi meslek grupları olurdu.
Günümüzde çocukların ve gençlerin "ne olmak istiyorsun?" Sorusuna verdikleri cevap: "youtuber, fenomen olmak istiyorum şeklindedir.
Günümüz insanı Hz İbrahim gibi bilinir olmayı değil de İbrahim Tatlıses gibi tanınır, görünür olmayı tercih etti. Bilinir olanlar, asırlardır bilinmeye devam etti. Görünür olanlar ise, öldükten bir müddet sonra unutuldular.
Gençler görünür olmayı adeta hayat felsefesi haline getirdi. Seçilen işler, meslekler genel itibari ile kamera, telefon, bilgisayar yardımı ile yapılan işlerden seçildi. Geleneksel meslekler bitme noktasına geldi.
2- Mekanik olan:
Günümüzde gençler; ruhsuz, robotik ve mekanik şekilde hareket ediyor. Duygu dünyaları ortadan kalkmış ya da zayıflamış, mimikleri ise; mekaniklikten, estetikten, botokstan ortadan kalkmış vaziyette.
Duygular anlamsız ve mimikler ise karışık ve anlamsız hale geldi.
3- Bireysel olan:
Eskiden çocuklar ve gençler sokakta olurdu. Sokak adeta bir eğitim yeri idi.
Bizim zamanımızda sokak çocuğu yoktu. Sokağın çocuğu vardı. Çocukları eğiten sokak sakinleri olurdu.
Çocuklar ve gençler sokakta sosyalleşirdi. Bugün ekran bağımlısı bireysel çocuklar ortaya çıktı.
Ekran bağımlılığı sosyalleşmeyi ve karşılıklı ilişkileri engelledi ya da zayıflattı.4-
Kibirli olan:
Yeni nesil, insan ilişkilerinden uzak, evine ve ofisine bağlı, ekran bağımlısı hale gelince, bencil ve kibirli bir yapıya büründü. Kendisine yaklaşan, ilişki kurmak isteyen kişileri bile itekledi ve kendinden uzaklaştırdı. Kendini dünyanın merkezine koydu. Başkalarını ya hayatına dahil etmedi ya da davranışları ile kendinden uzaklaştırdı.
5- Her şeyi bilen:
Yeni nesil, televizyon ve internet arama motorları sayesinde gelir geçer bir bilgiye sahip oldu. Bu bilgiler ile kendini dev aynasında görüp adeta zirveye koydu. Oysa bu bilgiler, bir zihin inşa etmediği gibi zihni gereksiz bilgi çöplüğüne dönderdi.
Oysa şeytan da çok şey biliyor ancak bu bilgiler hakikate ulaşmasını engelliyor.
İnsan, aklında bir sınırının olduğunu bilmeli. Her şeyi bildiğini iddia eden insanlar, kendilerini putlaştırmış olurlar.
6- Fıtratının dışına çıkan:
Kadınlar erkek gibi, erkekler kadın gibi davranmaya başladı. Bu davranışlar televizyonda ve sanal ortamlarda meşru hale getirildi. Hatta Avrupa Birliği bu film ve dizilere teşvik ve krediler verir iken, eğitim çalışması adı altında da çeşitli fonlar kurup, paralar aktardılar.
7- Her şeyi madde ile ölçen:
Ruh dünyamızı kaybedince, her şeyi görüntü ve madde üzerinden açıklamaya çalışır olduk.
Özellikle batı aklı, görünmeyen hiçbir şeyi kabul etmedi. Ancak akılla açıklayamadıkları yerde de kozmik biliç gibi çeşitli isimlendirmenin arkasına saklandı.
8- Aklı önceleyen:
Akıl elbette önemlidir. Ancak her şeyi akıldan ibaret görür, her şeyi akılla açıklamaya çalışırsanız bir yerden sonra duvara toslarsınız.
Aklı putlaştırmak, gönül ve duygu körlüğüne sebep oldu.
9- Dengesiz kişilik sergileyen:
Atarlı ya da mistik tavırlara sahip, ortası olmayan bir nesil yetişti. Oysa insan, kimi zaman öfkeli, kimi zaman sevinçli, kimi zaman durgun olabilir. İnsan her duyguyu yaşamalıdır. Ancak bu işin dengesini iyi ayarlamalıdır.
Bugün duygular ya çok abartılı ya da duygular kayıptır. Her duyguyu dengeli, yerinde yaşamalıyız.
Hüznü, heyecanı, korkuyu yerli yerinde yaşamayanlar, dengesiz kişilik sergilerler.