Türk Toraks Derneği Başkanı Prof.Dr. Arzu Yorgancıoğlu, "Pastanızdaki mumları 40 santimden daha yakına yaklaşıp söndürüyorsanız göğüs hastalıkları hekimlerine başvurun" dedi.
Akciğer hastalıklarına esprili bir şekilde yaklaşarak, tüm kamuoyunda farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Yorgancıoğlu, konuyla ilgili olarak bir de kampanya filmi hazırladıklarını kaydetti. Yorgancıoğlu, "Kampanya filminde hazırladığımız özel tasarım pastadaki mumlara öncelikle hastalarımızın üflemesini istedik. Sonrasında ünlülerin bu kampanyaya katılımlarını rica edecek ve çıkan esprili görüntüleri film haline getireceğiz. Kampanyayı akılda kalıcı ve sürükleyici kılmak için ünlülerin arkadaşlarına "meydan okumasını" isteyeceğiz. Daha sonra Türk Toraks Derneği'nin sosyal medya hesapları kamuoyuna verilerek kampanyaya uygun videoların hesaplara taglenmesini planlamaktayız" diye konuştu.
En sık ölüme neden olan, en sık sakat bırakan, iş gücü kaybına neden olan hastalıkların başında akciğer hastalıklarının geldiğine dikkat çeken Prof.Dr. Yorgancıoğlu, bu hastalıkların hemen hepsinin korunulabilir, önlenebilir hastalıklar olduğuna işaret etti. Burada bu hastalıkların nedenleri ve nedenlerinin çok önem kazandığını hatırlatan Yorgancıoğlu, "İstersek rahatlıkla önleyebileceğimiz bu hastalıklar için de halkımızın bilgisini artırmanın yaşamsal önemi olduğuna inanıyoruz. Türk Toraks Derneği, bu hastalıkların tıbbi tedavisinin yanı sıra onları ortaya çıkaran sosyal bileşenlere de kafa yormakta ve bunlarla mücadele etmektedir. Tütün ve ürünlerinin kulanımı, hava kirliliği, mesleksel akciğer hastalıkları, fakirlik, beslenme ve fiziksel aktivite gibi." dedi.
KAMPANYA NE İŞE YARAYACAK?
Hemen hepsi korunulabilir, önlenebilir olan akciğer hastalıklarına dikkati çekmek ve bu hastalıkların mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanının takibinde olmasını vurgulamak adına derneğimizin ana sloganı "Hayat Nefesle Başlar" ile yola çıktıklarını söyleyen Prof.Dr. Yorgancıoğlu, "Evet, nefes hayattır. Erişkin bir kişi dakikada ortalama 15 kez soluk alıp verir ve bunun farkında değildir. Her nefes alışta ortalama 500 ml havayı akciğerlerimize çeker, nefes verirken bunu tekrar dışarı atarız. Nefes ölçümü bizim en önemli tanı yöntemimizdir. Bu testi basitleştirip akılda kalmasını sağlayabilmek adına herkesin yılda en az bir kez yaptığı basit bir üfleme hareketini, nefes ölçüm testimizi çağrıştırması açısından kullanmak istedik" ifadelerine yer verdi.