Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Kaya’nın, kendi adını verdiği, sezeryan doğumla ilgili yeni tekniğe yönelik çalışması, Dünya Perinatoloji Derneği’nin resmi dergisi olan Journal of Perinatal’da, "Extra-abdominal removal of placenta during cesarean section: A prospective randomized controlled trial of a novel technique (Sezeryan sırasında plasentanın batın dışında alınması: Yeni bir tekniğin prospektif randomize kontrollü çalışması" başlığıyla kabul edildi.
Kaya Tekniği Karın İçinde Daha Az Kan Birikmesine Olanak Sağlıyor
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Barış Kaya, ‘Kaya Tekniği’ adını verdiği yöntemle, sezeryan sırasında bebek çıkarıldıktan sonra, bebekle anne arasında kan alışverişini sağlayan organ olan plasentanın, rahimle beraber batın dışına alınarak, burada çıkarılmasını ve bu sayede normalde batın içine akan kanın en aza indirgenmesinin amaçlandığını belirterek, bu yeni tekniğin, sezeryanla ilgili morbiditenin azalmasına katkıda bulunacağına inandığını söyledi.
Sezeryanda Sağladığı Avantajlar
Yrd. Doç. Dr. Barış Kaya, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ’nde gerçekleştirilen çalışmada, bu tekniğin ameliyat sırasındaki kan kaybını, ameliyat süresini ve ameliyat sonrasındaki ağrıyı değiştirmediğini, ancak bu yöntemle özellikle bağırsak etrafında biriken kanlı sıvı miktarının, klasik yöntemle yapılan sezeryanlara kıyasla, istatistiksel anlamda az bulunduğunu vurguladı. Bu sayede karın içindeki kanlı sıvıyı temizlemek için daha az manipülasyona ihtiyaç duyulduğunu ve bağırsaklarla ilgili ileriki dönemde yapışıklık riskini azaltabileceğini belirtti. Sezeryanla ilgili en önemli sorunların başında ameliyat sonrası oluşan karın içindeki yapışıklıklar olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Barış Kaya, bu yöntemle daha az yapışıklıkla karşılaşmayı umduğunu dile getirdi.
Daha Önce Uygulanmamış Bir Teknik
Bu yeni yöntemin uzun vadedeki sonuçlarını beklemek gerektiğini de söyleyen Yrd. Doç. Dr. Barış Kaya, tüm dünyada konuyla ilgili geniş çapta çalışmaların yapılmasını ve sonuçlarının tartışılması gerektiğini ifade etti.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen bu yeni teknikle ile ilgili çalışmalara 2014 yılında başladıklarını ve tüm dünyada en sık gerçekleştirilen ameliyatların başında gelen sezeryanla ilgili hiç yapılmamış bir tekniği tanımlamanın zor olduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Barış Kaya, hem kendi ismini dünya literatürüne yazdırmaktan hem de Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve KKTC’nin adını tüm dünyaya duyurmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.