Soğuk Havalarda Hastalıklardan Korunmanın Yolları

Kış aylarında havanın soğuması ile birlikte virüslerin çoğalması, kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi, beslenme ve uyku düzeninin bozulması gibi sebeplerle hastalıklar da artabiliyor.

 Ancak grip, nezle, zatürrre ve farenjit başta olmak üzere kışın sık görülen hastalıklara soğuk havalar değil genellikle tedbirsizlik neden oluyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Yavuz Öztürker, soğuk havalarda sağlıklı kalmak için önerilerde bulundu.

Soğuk hava değil dikkatsizlik hasta ediyor

Kış aylarında virüslere bağlı gribal enfeksiyonların sıklığında artış görülmektedir. Havanın soğumasıyla birlikte ortamdaki nem oranının azalması ve bu sayede virüslerin çok daha hızlı çoğalması, soğuk ve kuru havalarda insanların solunum yollarının daha kuru olması, ortam havalandırmasının yetersiz olması, kapalı ve kalabalık ortamlarda daha çok kalmak, güneş ışığının azalmasına bağlı oluşan D vitamindeki azalmanın bağışıklık sistemini zayıflatması ve beslenme düzenindeki bozulmalar enfeksiyonlara yatkınlığı arttırır. Kış aylarında soğuk havaya uyum sağlamak için vücut daha fazla enerji harcar. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında vücudun direnci düşmeye başlar ve enfeksiyonlara yatkın hale gelir.

Nezleden korunmak için kişisel temizliğinize önem verin

Soğuk algınlığı ve nezle çok küçük mikroplarla oluşan ve en sık görülen kış hastalıklarıdır. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, koku ve tat duyumunun azalması ve hafif ateş en sık görülen belirtileridir. Bu hastalıkların en önemli bulaşım yolu kirli ellerdir..Hastalıktan korunmak için el temizliğine dikkat etmeli, hastalıklı kişilerin olduğu kapalı ortamlardan ve yakın temastan kaçınmalı ve soğuğa karşı kişisel önlemler alınmalıdır. Her zaman antibiyotiğe ihtiyaç duyulmamakta olup, kişiler bir uzman tarafından reçete edilen ağrı kesiciler, vitamin desteği, bazı soğuk algınlığı ilaçları ile ortalama 1 hafta içerisinde iyileşebilmektedir.

Grip boğaz ağrısı, ateş ve halsizlikle gelir

Genellikle nezle ile karıştırılan grip daha ağır ve ciddi bir tablodur. Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, yaygın vücut ağrıları olur. Çocuklarda ve yaşlı kişilerde daha ağır seyreder. Genel korunma önlemleri dışında en iyi korunma yolu, her yıl grip aşısı olmaktır. Grip tedavisinde özel virüs ilaçları ve belirtilere yönelik destekleyici tedaviler uygulanır. Tedavi daha ciddi ele alınmalı ve yakın doktor takibinde uygulanmalıdır.

Diğer solunum yolu hastalıklarına karşı önleminizi alın

Kış aylarında, farenjit ve tonsillit, akut sinüzit, orta kulak iltihabı, larenjit, zatürre, ishal ve döküntülü hastalıklar da sık görülebilmektedir.. Astım, kronik bronşit gibi kronik akciğer hastalıklarında da artış olabilmektedir. Hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi diğer kronik hastalıklar da kış aylarında kontrolden çıkmaya eğilimlidir.

Hastalıklardan korunmak için;

·  Genel temizlik kurallarına uyun

·  Dengeli ve iyi beslenme sağlayın

·  Sigaradan uzak durun

·  Kaliteli uykuya özen gösterin

·  Mevsime uygun giyinin

·  Kapalı ve kalabalık mekanlardan uzak durun

·  Hayata pozitif bakın

Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde yarar vardır. Yaşlılar, çocuklar, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişiler havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalıdır. Katlardan oluşan ve terletmeyen giysiler tercih edilmelidir. Kış mevsimi ve havaların soğuk olması nedeniyle daha fazla enerji almak iyi olur. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu nedenle öğünler atlanmamalıdır. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, enerji veren taze meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir.

Hamileler ve kronik hastalığı olanlar çok dikkatli olmalı

Soğuk havalarda özelikle hamileler mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı, mümkünse maske ile korunulmalıdır. Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden kendilerini sakınmaları gerekir. Kalp hastalarının soğuk havada dışarıda yürümemeleri önerilmektedir. Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, dirençlerini artırmak için diyeti bozmak veya tuzlu yemek gibi hatalara düşmemelidirler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri