Yer altından çıkarılan eserler Müze Binası yetersizliğinden sergilenemiyor. Yeni müzelere ihtiyaç var
Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu, Kent Müzesine dikkat çekerek, şehrin yeni müzelere ihtiyacı olduğunu, yapılan kazılar sonrası asırlardan sonra yer altından çıkarılan binlerce eserlerin depolarda beklediğini ve sergilenemediğini belirterek Kahramanmaraş’ın yeni müzelere ihtiyacı olduğu belirtildi.
Platforma üye 60 STK Başkanı tarafından istişareler sonucu alınan ortak karar ile Kahramanmaraş Müzesi, Elbistan Müzesi, Germenicia Antik Kenti için açıklamayı Platform Başkanı Ahmet Kolutek yaptı. Yönetim Kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda, ‘’Tarihi eserlerin bir bütün olarak ele alınması gerektiği, şehrin yeni müzelere ihtiyacı olduğu’’ vurgulandı.
Depolarda koruma altına alınan eserler müze alanı dar olduğu için yer altında yüzlerce yıl bekledikten sonra şimdi de yeryüzünde bekliyor diyen Platform Başkanı Ahmet Kolutek, Kahramanmaraş’ın bir an önce arkeoloji-mozaik müzesi ve etnografya müzesine ihtiyacı olduğunu söyledi.
Germenicia Antik Kent Bölgesi ve sergilemeyen tarihi eserlere dikkat çeken Başkan Kolutek, ‘’ Bölge sakinlerinin mağduriyetinin giderilmesi için milletvekilimiz Mahir Ünal Bey’in girişimleri ile çalışmalar devam ediyor. Kazı çalışmaları bir yandan devam ederken, kazı çalışmaları tamamlanan yerlerde de ziyaret açılması için çatı çalışmaları bitme aşamasına gelmiş durumda. Germenicia’ya gelen ziyaretçiler özellikle mozaiklerin büyüsüne kapıldıktan sonra arkeolojinin de keyfini çıkarabilmeleri için özellikle ilçelerde çıkarılan eserlerin de sergilenmesi gerekmektedir. Germenicia açık hava müzesini ziyaret edenler, ilçelerden çıkan eserlerin sergileneceği bir arkeoloji ve mozaik müzesi ile Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin farkına varacaktır. Şu anda depolarda bekleyen binlerce eser olduğunu biliyoruz, bu eserler en az 4 - 5 müzeyi doldurur ama öncelikle büyük bir arkeoloji - mozaik müzesinin yapılması şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirler için de oldukça etkileyici olacaktır. Hem buranın tarihini göreceklerdir hem de ilçelerden çıkan eserleri göreceklerdir. Germenicia Antik Kenti yeni çalışmalar ile gelecek turist sayısını da arttıracaktır” diye konuştu.
Mevcut Kahramanmaraş Müzesinde sergilenen belli başlı eserlerin Elbistan Müzesine taşınması konusunda aceleci tavrın anlaşılmaz olduğunu dile getiren Başkan Kolutek, ‘’Elbette ki eserler bulunduğu yere aittir. Elbistan’da bir müze kurulması Kahramanmaraş içinde ekonomik ve sosyal bakımından tüm ilçelerin birlikte gelişmesinin yolunu açacaktır. Daha önce Hitit Aslanı konusunda açıklama yapmış ve bu konuda milletvekilimiz Ahmet Özdemir ile yapılan görüşmeler sonucunda Elbistan’a taşınmaması için girişimlerimiz sonuç vermişti. Şuan ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 3000 yıllık bir lahitin Elbistan’a taşınması söz konusu. Bu konuda da duruşumuz açık ve nettir. Şuan da şehir müzemizde sergide olan bir eserin taşınmaması daha iyi olacaktır. Müzeler bir güç prestijidir. İçindeki koleksiyonu ne kadar çok değerliyse o belde o kadar zengin ve güçlüdür. Kent müzemizde de birbirinden değerli eserler bulunmakta ve sergilenmektedir. Sergide olan eserlerin Elbistan müzesine taşınmaması gerekmektedir. Kent müzemizde bulunan tarihi eserlerin başka bir yere taşınmasını doğru bulmuyoruz.‘’ şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş’ın kültürel tarihi ön plana çıkartacak bir etnografya müzesinin önemine değinen Başkan Kolutek, ‘’ Geçmişin zenginliğini her yönüyle yansıtan sergi ve galeri alanlarının yanı sıra atölyeleri, laboratuvarları, teknik odaları ve kütüphanesiyle kurulacak bir müze Kahramanmaraş’a hem ekonomik hem de tanıtıma büyük değer katacaktır. Tıpkı Dondurma Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Yedi Güzel Adam Müzesi gibi tüm değerlerimiz bir araya geldikçe Kahramanmaraş her alanda hak ettiği değere daha hızlı kavuşacaktır. ’’ açıklamasında bulundu.
Kahramanmaraş’ın Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtılması ve bir dünya kenti haline gelmesi için çalıştıklarının altını çizen Kolutek, ‘’Kahramanmaraş’ın kaynaklarının, Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtılması ve şehrimizi bir Dünya Kenti haline gelmesi için tarihi eserlere sahip çıkması, ören yerlerini ayağa kaldırması, yeni müzelerle şehrimizin de değerlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğine yürekten inandığımızı ifade etmek istiyoruz.’’ diyerek açıklamasını sonlandırdı.