Çok şükür Devlet millet el ele vererek depremzedelere yardımlar yapılmış ve yapılmaktadır. Aş, barınma gibi hizmetler halen bazı yerlerde devam etmektedir.
Çadır, konteyner hizmetlerinden sonra Toki evleri yapılmaya başlanmış ve kura çekimleri devam etmeye başlamıştır. Elbette daha eksikler vardır. Kira yardımları devam etmektedir. Konteynerde barınma devam etmektedir.
Rezerv alanların ilan edilmesi halkta bir kaygı doğurmaktadır. Kurunun yanında yaşta yanmaktadır. Bir bölge rezerv alanı ilan edilirken orada sağlam binalar da gözden çıkarılıyor ve yıkıma uğruyor. Sanki halkın evlerine el konuluyormuş intibaı veriyor. Bu yüzden halk rezerv alanlarından kaygılı. Başka bir sorun da orta hasarlı binaların güçlendirilmesi hususunun netlik kazanamaması ve sürenin uzatılması tepki çekmektedir. Bu kadar mağdur varken niçin bir an evvel bu binalar güçlendirilip insanlar evlerine taşınmıyor? Oysa 14 aydan beri depremzedeler evlerinin hasretini çekmektedirler. Kahramanmaraş merkezde belediye uygun olan alanda orta hasarlı binalara tek tük izin vermeye başladılar. Oysa Elbistan ve Afşin Belediyeleri güçlendirme iznini çoktan vererek insanlar evine oturur hale gelmişler. Diğer taraftan 2013 yılında Kahramanmaraş MTA tarafından yapılan mikro bölgeleme çalışmasıyla bazı bölgeler uygun olmayan alan ilan edilmiştir. Ancak depremden önce bu çalışma kaale alınmamış; çok katlı binalara izin verilmiştir. Nasıl ki depremden sonra bu bölgeler uygun olmayan alan olarak yürürlüğe sokulmuş ve buradaki binalar;
1)Binalar değer kaybına uğramış,
2)Orta hasarlı binalara güçlendirme izni henüz verilmemiş,
3)Binaların Satışların da sorun çıkmaktadır.
4)Bankalar bu bölge için kredi vermemektedir.
Bu itibarla evlerine sahip çıkmak isteyen vatandaşlar “Kahramanmaraş Uygun Olmayan Alan Mağdurları ve Orta Hasar Bina Mağdurları Platformu” kurarak haklarını savunmak zorunda kalmışlardır. Bu platform 20 ‘yi aşkın eylem yapmışlardır.Eylemler neticesinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yeniden alan araştırması yaptırmıştır. 2 ay süren bu bilimsel Araştırma neticesinde UYGUN OLMAYAN ALANLARIN UYGUN OLDUĞU, diri fay hattının olmadığı, zemin sıvılaşması olmadığı tespit edildi. Bunun üzerine Kahramanmaraş’a gelen sayın Mehmet Özhaseki : “ Elimizde iki rapor var, biri olumsuz diğeri olumlu. Bunun incelenmesi için komisyon kuracağız, gerekirse 3. Araştırma yaptıracağız. Bunun için bize bir ay süre verin. Bu işi çözeceğiz. “ dedi. Bir ay geçti, ancak Bakanlıktan açıklama yapılmadı. Seçime 10 gün kaldı. Platform yetkilileri yeniden tepkilerini göstermek için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde RAMAZAN AYINDA YAĞMURLU HAVADA anneler eylem yaptılar. “Söz vermiştiniz” pankartlarıyla İl Müdürlüğünü protesto ettiler.
Bu mağdur insanlar kendi evlerine oturmak için gereken izni istiyorlar. Yağmur çamur demeden Ramazan ayında eylem yapmalarına AK Partinin ayıbı olarak değerlendirilmektedir. Karar vermek bu kadar zor mu? Hep karar öteleniyor, bunun sebebi sorgulanıyor. Ayrıca depremde yıkılan evler için çok fazla kat izni verenlerden hesap sorulması talep edilmektedir.
Seçime 10 gün kaldı. Mağdurlar bu kez AK Partiye oy vermeyeceklerini ve kendilerini mağdur ettiklerini, tepki oyu kullanacaklarını ifade etmektedirler. Eğer devlet bir an çözüm bulmazsa iş mahkemelere taşınacağa benziyor. Galiba AK Parti seçimi garantilemiş gibi mağdurları kaale almıyorlar. Bakalım seçimin sonucu ne olacak?