Yavru Vatanım KKTC

Yavru Vatanım KKTC

İyi ki gittiğim dediğim benim yavru vatanım. Beş yaşında Kıbrıs Savaşı dediklerini duyar, annemlerin dua ettiklerini hatırladım. Kıbrıs’ım güzel küçük ama tarihi sayfalara kazılmış olay ve insanları ile tarihimizin şanlı bir sayfası da o !

Nüfusu 1.361.790 ve 3.355 km karelik yüzölçümü ile Türkiye’nin güneyinde yer alır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bilinir. Güneyinde Güney Kıbrıs Rum kesimi yerleşkesi yer alır. Türkiye Cumhuriyeti GKRY resmi olarak tanımadığı için ülkemizle GKRY arasında resmi anlamda siyasi, ticari ve bürokratik bir ilişki yoktur. Lakin zaman zaman güneyde yaşayanlar kuzeyde yaşadıkları evleri merak eder, gelirler. Aynı zamanda kuzeydekilerde kendi yaşadıkları evleri görmek için giderler. “Oooo evimize iyi bakmışsınız ve güzel dileklerle ayrılırlarmış.” Hani denir ya insanın vatanı çocukluğudur. Öyle işte, insan zaman zaman çocukluğunu özlüyor.

Ülkenin altı şehri var. Başkent Lefkoşa başta olmak üzere; Güzelyurt, Girne, Gazimağusa, İskele, Lefke’ dir. Para birimi Türk Lirasıdır. Akdeniz tarihinin ve kültürünün yaşatıldığı en gözde merkezdir. En güzel şehri marinası ve yerleşimi ile Gazimağusa’dır. Ali’nin yedi bıçak yarasını aldığı şehir.

***Özellikle yıllardır dilden dile dolaşan hamal Ali'nin yaşadığı olay nedeniyle megusa limanı hikayesi özel bir yere sahiptir. Meğusa limanı türküsü, İngiliz sömürgesine ait 7 Hint askerinin süngüsüyle yaralandıktan sonra kanlar içinde Megusa limanına bıraktığı bir hamal için yakılan bir ağıttır.

Mugusa Limanı limandır liman Amman Amman

Beni öldürende yoktur din iman

Uyan Alim uyan uyanmaz oldun

Yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun.

İsleden çıktım yan basa basa Amman Amman

Magusaya vardım kan kusa kusa

Uyan Alim uyan uyanmaz oldun

Yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun

Limanda Ali’ye ait herhangi bir anıt yok ama ülkenin kendi kültürünün bir yansıması olan türkü vip araçlarda dahi çalınıyor. Sonrasında Kıbrıs türkülerini merak ediyorsunuz. Keyifle etrafı seyrederek ya da sohbet ederek yolculuğa devam ediyorsunuz. Araç olarak daha çok Mersedes ve BMW var. Taksiler dahi öyle.

Yollar Türkiye’nin tam tersi sağdan geliş, soldan gidiş. Plakalarda önce harfler sonra rakam geliyor. ,

Direksiyonlar sağda, Güneş bile kaldığımız konuma göre Türkiye’ye göre batıdan doğduğu için hotel odamızın marinaya bakan balkonunda kahvemizi yudumlayabiliyorduk.

Girne’de deniz bir harika kumsalların kumları incecik. Minik balık yavrularıyla yüzdük, sürüler halinde. Balıkçılık iyi.

***

İşin güzel yanı Kahramanmaraşlı bir insanımız, Maraş bölgesine giden ilk kişi olduğu için onun memleketinin adı verilirmiş. Yani şehrin adı Maraş bilinen şu ki Maraş bölgesi yeni açıldı. Viran şehir durumunda, yolları çok güzel kaldırımlarda öyle. Giriş ücretsiz. Yirmi dört saat kamera ile izleniyor. Evlere mekanlara giriş yasak. Uyarı levhaları sıklıkla asılmış. Gezmek serbest . Düzenli bir şehir. Barlar, oteller, fotoğrafçı dükkanları, mağazalar, bankalara sıklıkla rastlayabilirsiniz. İki katlı binalar. Oteller yüksek. Denizi muhteşem, Altınkum. Evini barkını terk etmek ne kadar zor. İsim levhaları Rumca. Otlar ve çiçekler covit döneminden daha fenasını düşünün.

Türk Asker ve polisi sürekli nöbette. Güney Kıbrıs’ta Türk evlerinde oturanlar kendi hükümetlerine kira bedeli ödüyor. Bizim Kuzey Kıbrıs’ta hükümet Rum evlerinde oturanlara tapu veriliyor. Bizim Kıbrıs hükümetimiz Rumlara gelin yerleşin yerlerinize demesine karşın kimse gelmemiş. Gezerken Maraşlı bir hemşehrime rastladım. Eşi Kıbrıslı, kendi Kahramanmaraş Elbistanlı. İngiltere de yaşıyorlarmış. En çok Maraşlı ve Hataylı, Tokatlı var. Kıbrıslı yerli halk kırsal kesime çekilmiş. Rum köyleri de var.

Kıbrıslı Türklerin ilk lideri Fazıl Küçük; siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. Rauf Denktaş’tan önce yaşamış. Şimdiki Cumhurbaşkanı Ersin Tatar görevine devam etmekte.

Para birimi Türk Lirası. Hellim peyniri, alkollü içecekler, sigara, parfüm, küçük elektronik araçlar uygun.

***

Kıbrıs Barış Harekatı 20 Temmuz 1974 yılında başladı ve 18 Ağustos 1974’te bitti. Barış Harekatında 498 Mehmetçik, Kıbrıslı 786 mücahid şehit verdik. Şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun. En çok Barbarlık Müzesi etkiledi. Banyoda katledilen ailenin anne çocukları. Rumların yaptığı barbarlıktan ötürü barbarlık müzesi adını almış.Halen kan izleri siyah ama mevcut. Canlandırma yapılıyor. Sinevizyon gösterisi yapılıyor. Yürek nasıl sızlıyor, etkileyici.

***

Kıbrıs’ı görmek gerek Azizim ! Her bakımdan önemli. Kaldığımız Hotel-Marina- Casinosu olan büyük bir oteldi. Cahit Halil Falyalı ölünce, kırk beş yaşındaki eşi Özge Falyalı büyük bir otel olan Les Ambassadeurs’ u işletmeye devam ediyor. Hizmet kalitesi, elemanların ciddi ve hizmetli oluşları, temizlik ve hijyen her yerde. Sanırım bayan eli değdiğinden olsa gerek.

Kalın sağlıcakla…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri