Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi ile Elbistan ilçesi arasında bulunan Afşin Elbistan A Termik Santrali ıslak Dry FGD olarak projelendirilen baca gazı arıtma sistemin kurulmasında sona geliyor.
Afşin Elbistan A Termik Santralı işletme müdürlüğünden yapılan açıklamada: KURU FGD BACA GAZI ARITMA SİSTEMİNİ DEVREYE ALAN SANTRAL, SULU FGD SİSTEMLERİNDE DE SONA GELDİ, bölge halkı artık temiz hava soluyacaktır,” denildi.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde ıslak (Dry FGD) olarak projelendirilen baca gazı arıtma sisteminin kurulumunda sona geliniyor.
Türkiye’nin en büyük enerji yatırımlarından Elbistan Afşin A Termik Santrali, milli kaynaklarla enerji üretip ülke ekonomisine katkısını sürdürüyor.
Türkiye’nin enerjide dışa olan bağımlılığını azaltarak milli ekonomiye destek veren Afşin Elbistan A Termik Santrali, aynı zamanda bölge insanına da iş, aş ve katma değer sağlıyor.
4 bin 500 kişinin istihdam edildiği dev santral, arıtma sistemleriyle de çevreye duyarlı hale geldi.
2020 yılının Haziran ayından bu yana kuru FGD Baca gazı arıtma sistemlerini devreye alan Santral, bununla da yetinmeyip yüksek maliyetine rağmen sulu FGD baca gazı arıtma sistemlerinin yapımında da sona yaklaştı.
2020 yılı ortalarından bu yana santralin daha çevreci bir tesise dönüşmesi noktasında hızlı ve kararlı adımlar atıldığı belirtilen açıklamada, “Bölge halkına istihdam, ülke ekonomisine de önemli bir katma değer sağlayan, yerli kömürden ürettiği enerjiyle Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasında katkısı olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, baca gazı arıtma sistemlerine yaptığı yatırımlarla da çevreye daha duyarlı hale geldi” denildi.
Santralin, ilk yakımda fuel oil yerine doğalgaz kullanmaya başladığı ve kuru FGD baca gazı arıtma sistemiyle karbondioksit salımının da minimuma indirildiği kaydedilen açıklamada, yüksek maliyetine rağmen, sulu FGD baca gazı arıtma sisteminin de bitme aşamasında olduğu bilgisine yer verildi.
Tesisin çevre mevzuatlarına uygun bir şekilde çalışması için hayati önemdeki ıslak baca gazı arıtma (Wet FGD) sisteminin, tamamlanması için tüm çabanın gösterildiği ve sona doğru gelindiği gözlendi.
Filtre sisteminin bitme aşamasında olduğu kaydedilen açıklamada son olarak santral ve linyit işletmelerinde 4 bin 500 kişinin istihdam edildiği ve işçilerin mağduriyet yaşamadığının da altı çizildi.