Katıldığı ortak canlı yayında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Akbaş geçmişte yanlış yapılan imar hatalarının bedelini acı bir şekilde ödediklerini, en temel probleminkaldıramayacak zeminlere çok fazla ağırlık yüklenmesi sebebiyle oluştuğunu söyledi.
Şehirde görev yapan gazetecilerin sorularına net cevap veren Ak Parti Onikişubat Belediye Başkan Aday Adayı Alper Akbaş; “Onikişubat İlçesi’nin 3 tarafı baraj gölleri ile çevrili. Yeni imar alanları açmak mümkün. İyi bir çalışmayla, bu ilçemizi hem faydan uzağa hem de sağlam zeminlere açabiliriz” dedi.
İşte Akbaş’ın programından satır başları
YEŞİL VE YAŞAMI BİRLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
Bizim planımızda olan yerler orman alanı değil, zaten orman alanı olsa kanun gereği imara açılamaz. Onikişubat İlçemizden, Göksun’a kadar çok güzel bir vadi var. Buralara ara ara yerleşim alanları açılabilir. İmar komisyonunda çalışmam, imar konusuna daha fazla hakim olmamı pratik yapmamı sağladı. Benim bulunduğum komisyonda 5 yıldır yaptığımız imar çalışmalarında çok şükür hasar alan bölge olmadı. İmar demek, bugün demek değil. 50 seneyi ve daha uzun yılları planlamanız gerekiyor, bunu da düzgün planlamak enine boyuna geniş ölçekle düşünmemiz lazım. Yapılan her çalışmanın bilime fen kurallarına tekniğe dayanması gerekiyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’mizde Hasancıklı ve Kavlaklı İmar alanlarımızı geçtiğimiz günlerde onayladık. Bu alanların bir an önce faaliyete uygulamaya geçirilmesi gerekiyor. O bölgeye EXPO alanı yapıldı, etrafını da yapmak desteklemek inşallah bize nasip olur.
“ONİKİŞUBAT İLÇEMİZİN NİTELİKLİ TURİST ÇEKMESİ GEREKİYOR”
Önceliğimiz imar konusu olacak, depremin bu şehre yaşattığı acıları ortadan kaldıracak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu çalışmalar hem imar düzenlemelerini içeriyor hem de psikolojik ve sosyolojik açıdan incelememiz gerekiyor. Ondan sonra şehrin geleceğini konuşmamız gerekiyor. Bunun içerisinde turizm başlığı var, kültür sanat başlığımız var, spor başlığımız var. Onikişubat İlçemizde 15 dakika içerisinde ulaşabileceğimiz 3 tane barajımız var. Buralar yaşamıyor, etrafındaki tesisler yaşamıyor, yaşatılmıyor. Buralarda faaliyet, hayat ve canlılık yok. Klavuzlı Baraj Gölümüz, İtalya’daki Como Gölü gibiyada Sapanca Göl kenarımız gibi neden olmasın? Bu göllerimizin etrafını şekillendirip, Onikişubat İlçemizi bu su kaynaklarıyla haşır-neşir olan SUYA DOKUNAN BİR ŞEHİR olarak hayal ediyorum. Onikişubat İlçemizin turizmdeki potansiyeli çevre illerde yok. Bu potansiyelin master planlarla ortaya çıkarılması gerekiyor. Onikişubat’ın nitelikli turisti çekmesi gerekiyor. Bunu yapabilecek coğrafyaya sahip. Yani ezcümle TURİZM ALTYAPISINI güçlendirmemiz gerekiyor.
“ALT MERKEZLER SAYESİNDE VATANDAŞLARIMIZ ŞEHİR MERKEZİNE GELMEK ZORUNDA KALMAYACAK”
Bazı belediye birimlerimizin bulunacağı küçük belediyecilikler oluşturacağız. Eski belde belediyelerimizin olduğu yerlerde bazı hizmet birimlerimizi bulundurmak gerekiyor. Bu acil durumlarda vatandaşlara daha çabuk ulaşılmasını sağlayacak. O bölgelerde vatandaşlarımızın şehir merkezine gelmeden kapısını çalabilecekleri bir birim olacak.
“HERKESİN FİKRİNİ ALIP EN DOĞRUYU BULACAĞIZ”
Sabit kişilerden olan bir kent konseyimiz olmayacak. İstişare heyetleri belirleyeceğiz. Biz çalıştığımız konuyla alakalı olarak paydaşlar belirleyeceğiz. Hangi konuda kimlerden fikir alacağımızı bilirsek, doğru sonuçlar alırız. Bizim kaynağımız az ama yapacak işimiz çok. Bu şehirde istişare ve ortak akılla yürütülen projeler israftan uzak olur. Kaynakların doğru kullanımına yol açar. Çok daha uzun ömürlü bir projelere vesile olmamız gerekiyor. Bunu tek kişi yapamaz. Bu, iyi bir ekibin işi olur. Herkesin fikrini alıp, en doğruyu bulacağız.
ONİKİŞUBAT’TAN ON İKİ DEV ADAMLAR YETİŞECEK
Onikişubat’ın 5 yıl sonrasından ziyade daha uzun vadeli hayallerde kuruyoruz. 5 yıl sonra çağa daha ayak uydurmuş bir Onikişubat göreceğiz. Bu konuda eksikliklerimiz var. Daha sportif, daha yeşil bir Onikişubat hayal edeceğiz. Hem sportif çeşitliliği artıracağız hem de nitelikli tesisler yapacağız. İlçemizde bu alt yapıyı tamamlarsak On iki dev adamlar ve filenin sultanları yetişecek.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YANISIRA ARSA ARZINI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR”
Onikişubat İlçemizde bazı bölgelerde kentsel dönüşüm yapılabilir. Bu projelerinde finansmanı kendi içerisinde sağlanabilir. Bu bölgelerde kentsel dönüşüm yaparken, kentteki arsa arzını da artırmamız gerekiyor. Arsa arzını artırdığımız takdirde hem çeşitlilik olacak hem de bir yerde yoğunlaşma olmayacak, şehrin yükünü daha geniş alana yaymış ve dağıtmış olacağız. Konut ve arsa fiyatlarının ucuzlaması sonucu ortaya çıkacak.
“ÜRÜN YELPAZEMİZİ DAHA İYİ KULLANACAĞIZ”
Bir süredir Türkiye’deki bir kooperatifi inceliyorum, bir kadın kooperatifi ve tarımla üretim ve satışla uğraşıyorlar. Mardin’de “Toprak’tan Tabağa” isimli bir kooperatif. 19 tane gönüllü hanımefendinin kurduğu bir kooperatif. Mardin’de 172 çiftçinin yetiştirdiği ürünleri alıyorlar, bu ürünleri işleyip, dijital ortamda da satışını yapıyorlar. Yıllık 130 milyon TL civarında ciro yapıyorlar. Ürün çeşitlilikleri bizim ürün yelpazemize göre çok dar. Biz bu çeşitliliğin içerisinde bunlara ön ayak olmamız gerekiyor, bunları desteklememiz gerekiyor. Şehir olarak bu işlerin önünü açmamız gerekiyor. Kahramanmaraş il olarak, Onikişubat ilçe olarak bu işlere çok müsait.
“İSTİŞARELER SONUCU ONİKİŞUBAT’A KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ KURULABİLİR”
Kavlaklı’dan Orhangazi’ye kadar olan bölgede küçük bir sanayi sitesi yapılabilir ama Dulkadiroğlu Bölgemizdeki sanayinin gücünü bölmemek gerekiyor. İhtiyaçların karşılanması için daha küçük bir yer yapılabilir bu da yapacağımız bazı istişareler sonucu ortaya çıkacaktır. Bildiğiniz üzere biz de şehrin geleceğini ilgilendiren kararlar istişaresiz alınmayacak.
“GENÇLERİMİZE VE KADINLARIMIZA POZİTİF AYRIMCILIK YAPACAĞIZ”
Deprem konusunda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Deprem dışında konularımızda gençler var, kadın kooperatifleri var, tarım var, turizm var. Bunları birini bitirip, diğerine başlayacağız diye bir şey yok, hepsine ayrı ayrı ekipler kuracağız. Geniş katılımlı bir fikir birliği ile bu işleri yürüteceğiz. 4 bir koldan bu işlere saldıracağız. Gençlerimizin fikirlerini önemseyeceğiz. Daha interaktif ve dijital ortamda fikirlerini bildirebileceğini bir düzeni oluşturacağız. Gençler fikrini söyleyecek, yönetimimizde söz sahibi olacak. Gençlerin bu şehirde daha fazla söz sahibi olması gerekiyor. Gençlerimize ve kadınlarımıza pozitif ayrımcılık olacak. Kadın istihdamını artıracağız. Uluslararası gelişmişlik endekslerinden birisi de kadın istihdam oranıdır. Kadın istihdamını halk eğitim düzeyinden çok daha öteye götürmek gerekiyor. Dijital merkezler kurarak gençlerimiz çağımıza daha uygun şekilde yetiştirip, bu alanda gelişmelerini ve imkanlar bulabilmelerini sağlayacağız.”