Başkan Balcıoğlu: Türkiye’de yatırım teşviklerini yüzde 100 yatırıma dönüştürdük

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, Kahramanmaraş’ın Mart ayı faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, Mart ayı faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. Balcıoğlu, 2020 yılının Kahramanmaraş’ta çok kötü geçmediğini ifade etti. Balcıoğlu, “Pandemide Nisan ve Mayıs ayında ihracatımızın düşmesine rağmen yılı yüzde 6 düşüşle tamamladık. Yatırım teşvik belgemizin artış oranı yüzde 1088. Türkiye’deki artış yüzde 43,5. Bu yatırım talebiyle burada bir kere daha söylemek istiyorum, övünerek söylediğimiz Türkiye’de yatırım teşviklerini yüzde 100 yatırıma dönüştüren tek iliz. Bunları da yatırıma dönüştürdüğümüzde Kahramanmaraş bir kat daha büyüyecek. Açılan şirket sayısı çoğalmış, kapanan şirket sayısı azalmış. 2019 Aralık ayında 144 bin olan istihdamımızı 2020 Aralık ayında 157 bine çıkarmışız, yüzde 9 artırmışız. 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında ihracatımızı artırdık” dedi.

“ÖZEL SEKTÖRÜN SORUNLARINI İLGİLİ BAKANLIKLARA İLETTİK”

Kahramanmaraş’ta özel sektörde yaşanan sıkıntıları tek tek tespit ettiklerini ve bu sorunları ilgili bakanlıklara ilettiklerini söyleyen Balcıoğlu: “Bize aktarılan 102 problemlerimizi bakanlıklarımıza ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne aktardık. Bunlardan 65’i Meclis üyelerimizin talepleri doğrultusunda yasalaşmış, 37’si yasalaşmayı bekliyor. Pandemi sürecinde sağlık kurumlarımıza tulum ve bot desteğinde bulunduk, filyasyon ekiplerine araç desteğinde bulunduk. Vefa sosyal destek gruplarına ikaz yeleği, güvenlik yeleği desteğinde bulunduk, maske, sağlık kurumlarına test çubuğu ve benzeri malzemeler verdik” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN TURİZM VE TANITIM HAMLELERİ

Tanıtım ve turizm hamlesi başlatmak istediklerini vurgulayan Balcıoğlu, “Geçen yıl dondurma ile başlayacaktık. Nisan ayında uluslararası dondurma festivalinde ama pandemiden dolayı olmadı. Sim sırmayı tanıttık, Ender Saraç’la tarhanamızı, paçamızı ve biberimizi tanıttık. Cüneyt Asan ve Adnan Şahin’le yöresel yemekler halkın mutfağı programında NTV’de çok ses getiren bir çalışma yaptık. Maraş Dondurması mahkeme kararı bizim lehimize sonuçlandı. Sonucu, yani süreci bekliyoruz. Süleymanlı Köyü’nde projemize başladık, bu köyde 13 kültür varlığı mevcut. Germanicia’da bir alanın tamamen turistlere açılacak bir hale getirilmesini üstlendik. Yatırım alanları ile ilgili bilgi veren Balcıoğlu, “Islah OSB çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlık yetkilileri ile yerinde incelemeler yapıldı. Türkoğlu’ndaki çalışmalar tamamlanıyor. Türkoğlu OSB genişleme alanı için çalışmalarımız var. Yine Türkoğlu’nda Gıda İhtisas OSB kararı çıktı. Müteşebbis heyetini kuruyoruz” şeklinde konuştu.

“DÖRT AYDAN BERİ ŞİŞECAM’DAN KAPAK ALAMIYORUZ”

Metal mutfak eşyalarındaki cam kapak sorunu ile ilgili olarak TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’in ve sektör temsilcilerinin katılımı ile toplantı yaptıklarını hatırlatan Balcıoğlu, “Dört aydan beri Şişecam’dan kapak alamıyoruz. Tencere hazır ama kapağı olmadığı için sevk edemiyoruz. İthalatı da mümkün değil çünkü çok vergi var. Bizim de isteğimiz devlete ek bir yük getirmesin, sorun çözülünceye kadar ek vergileri kaldıralım” diye konuştu.  

Eximbank Şubesi’nin faaliyete başladığını söyleyen Balcıoğlu, şunları dile getirdi: “İhracat yapan tüm arkadaşlarımızın gelip tanışmasını rica ediyorum. Tüm iş alemine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın başlattığı 81 ilde ihracat kampanyasında 5 pilot ilin arasına biz de girdik. Amaç ihracat kapasitesi olup da ihracat yapamayan KOBİ’lerimizin ihracata başlaması. Yine Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülecek Hiser projemiz onaylandı, amacımız bilişim sektörüne yönelik kümelenme ve ihracat kabiliyetinin artırılması” dedi.

Balcıoğlu konuşmasının devamında şu hususlara değindi: “Gaziantep Üniversitesi Teknokent’le birlikte AB yeşil mutabakat çerçevesinde çalışma başlattık. Bütün işletmelerimizin bu çalışmaya dahil edeceğiz. Doğaka’nın çok kısa sürede çıkacak bir desteği var. Seracılık. Gıda sektörü pandemiden sonra çok özel bir yere sahip olacak.  Kanatlı et üretiminde desteklenen iller arasında değildik Tarım ve Orman Bakanlığı’na bununla ilgili müracaatımızı yaptık. Milletvekillerimize de bilgi verdik. Onların da desteğiyle şehrimiz bu kapsama alınacak, sözünü aldık. 12 Şubat Kahramanmaraş’ın kurtuluşu, yani bizim bayramımız. Sevinç günümüzle dünyanın bildiği 14 Şubat Sevgililer gününü birleştirip “Maraş sevdası başkadır” sloganıyla sosyal medyada tanınan isimlere hediyeler gönderdik. Çok ses getiren bir çalışma oldu.”

Havayolu ulaşımındaki sorunlara değinen Balcıoğlu 1 milyar dolar ihracat yapılan şehirde dünyaya ulaşmak zorunda olduklarını söyledi. Balcıoğlu şöyle devam etti: “DHMİ’den teknik ekip geldi, uçuş iptallerinin olmaması için çalışma yaptı. Artık uçak iptallerimizin olmayacağını umuyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri