Bir zamanlar Kahramanmaraş! Ulu Camii, Taş Medrese ve Dayızade Apartmanı

1981 yılına ait bu fotoğraf, Kahramanmaraş'ın geçmişten günümüze nasıl bir değişime uğradığını gözler önüne serdi.

Görüntüde, şehrin simgelerinden biri olan Kahramanmaraş Kalesi ile hemen yanı başında yükselen Ulu Camii meydanı şehrin köklü tarihini yansıtıyor.

Fotoğraf karesinde dikkat çeken diğer önemli yapı ise Ulu Camii'nin karşısında yer alan Taş Medrese. Bu yapıların etrafında, döneminin mimari özelliklerini taşıyan konutlar ve apartmanlar mevcut. Bunlardan biri olan Dayızade Apartmanı ve çevresindeki diğer binalar, Kahramanmaraş’ın hızla kentleşen yapısını temsil ediyor. Bu apartman 6 Şubat depremleri sonrası yıkıldı.

1980'li yıllarda Kahramanmaraş’ın kentsel dokusu hızla değişmeye başlamış ve bu süreç, fotoğrafta yer alan hem eski taş binaların hem de daha modern apartmanların bir arada bulunmasıyla gözlemlenebiliyor.

Eski evlerin bir kısmının zamanın yıpratıcı etkileriyle harap olduğu, ama yeni apartmanların da yükseldiği bir geçiş dönemine işaret ediyor.

Eski model arabalar, dar sokaklarda park edilmiş durumda. Araçların düzenlenişi ve binaların mimarisi, 1980'lerin Kahramanmaraş’ındaki yaşam tarzı ve sosyal yapıyı anlamamıza yardımcı oluyor.

Kahramanmaraş Kalesi’nin yeşil örtüsüyle çevrelenen manzarası ve şehre hâkim olan konumu, tarihi ve doğal güzelliklerin nasıl bir arada bulunduğunu gözler önüne seriyor.

Bugün bile Kahramanmaraş'ın en önemli sembollerinden biri olan kale, 6 Şubat depremleri sonrası ziyarete kapatıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri