Deprem Kahramanmaraş’ı 4,6 metre kaydırdı!

6 Şubat 2023'te gerçekleşen ve 7.7 ile 7.6 büyüklüğünde olan Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ilde ağır yıkıma yol açtı.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen bu büyük depremler, 50 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olurken, bölgede yer şekillerinde de dramatik değişimler yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı, bölgede yapılacak alt ve üstyapı projelerine rehberlik edecek yeni haritalar oluşturdu. Yüksek çözünürlüklü hava fotoğrafları (ortofoto) ile yapılan incelemelerde, fay hattı çevresindeki zemin kaymaları net bir şekilde ortaya kondu.

Ölçümlere göre, en büyük kayma 4,6 metre ile Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde yaşandı. Hatay’da ise bu kayma 2,5 metre olarak belirlendi.

Bu veriler, bölgede gerçekleştirilecek imar ve altyapı çalışmaları için kritik önem taşıyor. Fay hattına en yakın bölgelerde tespit edilen zemin hareketleri, depremin sadece yüzeyde değil, yeryüzünün derinliklerinde de köklü değişikliklere neden olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri