Deprem Kahramanmaraş’ta kıble yönünü değiştirdi mi?

Uzmanlar deprem sonrası Kahramanmaraş’ta yer değişimi tespit etti. Bu durum akıllara kıble açısı değişti mi? Sorusunu getiriyor.

Bilim insanları Türkiye ve Suriye'yi vuran Kahramanmaraş merkezli depremlerin Doğu Anadolu Fay hattını çevreleyen bölgede araziyi ne ölçüde yeniden şekillendirdiğini tespit etmeye çalışırken bölgedeki kayma nedeniyle Kahramanmaraş’ta vatandaşlar kıble yönünün değişip değişmediğini merak ediyor.

Namaz kılan kişinin bulunduğu konuma göre kıble de yer değiştirmektedir. Namaz her zaman Mekke'de bulunan Kabe'ye doğru eda edilmektedir.

Bir yerde Kıblenin yönü, o yerin, Mekke’nin doğusunda, batısında, güneyinde veya kuzeyinde olmasına göre değişir. Türkiye’de Van’dan başlayıp batıya doğru gittikçe kıblenin yönü güney doğuya kayar.

Deprem öncesi Kahramanmaraş için kıble açısı, gerçek kuzeye göre 170.36° derece olarak biliniyordu.

Uzmanlar deprem sonrası Kahramanmaraş’ta yer değişimi tespit etti. Bu durum akıllara kıble açısı değişti mi? Sorusunu getiriyor.

Bunlara örnek olarak Ekinözü ilçesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ön raporuna göre, her iki deprem sonrasında 4,7 metre ile en büyük yatay yer değişiminin yaşandığı yer olarak açıklandı.

Ayrıca depremde Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çiğli Mahallesi de 2 katlı bir bina şiddetli sarsıntı sonrası yaklaşık 1 metre yön değiştirdiği haberlere yansımıştı.

Öte yandan, bilim insanlarının değerlendirmelerine göre,     

İlk olarak 6 Şubat'ta meydana gelen deprem, Doğu Anadolu Fay Hattı boyunca "sol-yanal" bir kayma hareketi yaratarak zemini kabaca doğudan batıya doğru kaydırdı.

Yukarıdaki görüntüde kırmızı bölgeler, karanın bazı bölgelerde doğuya doğru üç metreye kadar kaydığı yerleri gösteriyor. Mavi bölgeler batıya doğru üç metreye kadar kaydı ki, bu da zeminin bazı bölgelerde altı metre kaydığı anlamına geliyor.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Doç. Dr. Bülent Özmen’de “Doğu Anadolu Fayının Pazarcık segmentinde 3 metrelik atım, ötelenme meydana geldiğini sol yönlü bir fay olduğu için kırılan fay hattı üzerinde güney batıya doğru 3 metrelik bir ötelenme/atım gerçekleşmiş olacağını ifade ediyor.

Peki tüm bu bilgiler ışığında yaşanan bu kayma, uzmanların deyimiyle atım, Kahramanmaraş’ta Kıble açısında bir değişikliğe neden oldu mu? Bu sorunun cevabı henüz bilinmiyor. Halk arasında konuşulan ancak henüz gündeme gelmeyen bu konuyla ilgili yetkilerin yapacağı açıklama kafalardaki tüm soru işaretlerini giderecektir. (Haber Yorum: Ömer Kebeli)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri