Bakırcılar çarşısının tek bayan esnafı olan Sultan Arıkmert, korona virüsün bakır eşyalara talebi artırdığına dikkat çekerek, “Bizim ki baba mesleği, babamdan sonrada abimlerde devam ediyoruz. 3-4 yıldır bende mağazada çalışıyorum kendimiz imalatçıyız, kendimiz üretiyoruz. Bakırlar üzerine nikel kaplama atölyemizde mevcut. Yavuz, Sultan, Selim kardeşler olarak ikisi imalatta bende mağazadayım.
Şuan bakır çok modernize olduğu için bütün mutfaklara yakışıyor, seviliyor. Bakırın sağlıklı olduğu anlaşılması buda rağbeti artırdı. Şehir dışına da çok ürün gönderiyoruz. Çok şükür memnunuz. Çok şükür salgına rağmen rabbim rızkımızı gönderiyor. Mesleğimizi seçerek yapıyoruz. Şuan bakır baharatlıklara çok yoğun ilgi var. Bakırın ham maddesi çok pahalı olduğu için fiyatlar çok ucuz diyemeyiz.
Yine de bakırın kullanma süresini düşündünüz zaman ucuz aslında. Bakırın eskisi yok, 5-6 yıl kullanan tekrar kalayla al vitrine koy. Kapalı çarşıda virüs olanları duyduk, ama bakırcılar çarşısında bir tane esnaf duymadık çok şükür. Ben bakırın virüse karşı koruduğuna inanıyorum, hatta bazen ben işyerimde bakır eşyalara gelip gidip dokunuyorum. İnsanları yıllardır yanlış bilgilendirmişler. Bana sosyal medya üzerinden çok soru geliyor. Mesela, yoğurt mayalarsak zehirleme yapar mı? Kesinlikle yapmaz bakır sağlık demektir” dedi
Türkiye’nin yüzde 70 bakır işçiliğini Kahramanmaraş karşıladığını kaydeden Selim Arıkmert ise, “Ülkemiz salgında zorlu bir süreçten geçiyor. Ama çalışmaya devam ediyoruz. Elaman sıkıntımız var. kendi vatandaşlarımız personel bulamıyoruz. Suriyeli insanlarla çalışıyoruz. Suriyeli çalışanlarımız olmazsa sanayi esnafının yarısı boş. Bu şekilde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Baba mesleğimiz. İmalattan direk halka satışlarımız var, şehir dışına ve yurt dışına yolluyoruz ürünlerimizi.
Vatandaşlarımız fabrikasyonu tercih etmiyor, el işçiliğine daha fazla ilgi gösteriyor. El işçiliği tam kaliteyi sunuyor. Türkiye’de bakır işçiliğinin yüzde 70’ni Kahramanmaraş üretiyor. Bakıldığı zaman başka iller reklamda daha ön planda. Buradan Gaziantep’i karalamıyorum ama ürünlerinin yarıdan fazlası Kahramanmaraş’tan gidiyor. Tekrar ediyorum Türkiye’nin yüzde 70 bakır işçiliğini Kahramanmaraş karşılıyor.
Şuan salgın nedeniyle bölgemize turist fazla gelemedi. Bu nedenle çarşımız baya sakin, zorluk çekiyor esnaf. İnternet üzerinden online satışla bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Ama salgının baya bir zararı oldu” diye konuştu.