Türkiye'deki şehirlerin tarihteki adları, şehirlerin kuruluş dönemine, yerleşim yerinin coğrafi özelliklerine, yerli halkların dillerine ve Türklerin Anadolu'ya gelişinden sonraki siyasi ve kültürel gelişmelere göre değişiklik göstermiştir.
Bu değişimle ilgili marasgündem yazarı tarih araştırmacısı Adnan Güllü, yaptığı araştırmada oldukça ilginç bilgilere ulaştı.
İŞTE ŞEHİRLERİN TARİH SAHNESİNDE İSİMLERİ VE ANLAMLARI…
KAHRAMANMARAŞ: Maraş Hitit devrinde meşhur kumandan "MARAJ" tarafından kurulmuştur. Asurluların "Markasi" ve Romalıların "Germanikya" dedikleri bu şehre İslâm orduları fethedince "Mer'aş" veya "Reaşe", Türkler fethettikten sonra da "Maraş" denildi. "Mer'aş" "titreyen yer" demektir. Nil Vâdisi, Lût Gölü, Amik Ovası, Maraş arası zelzele bölgesidir. Bu sebeple Mer'aş denildiği söylenir.
GAZİANTEP: Şehrin eski adı AYINTAB'dır. Kelime anlamı, pınarın gözü demektir. Halk bunu Antep olarak değiştirmiştir. Halk Kurtuluş savaşında Fransızlara karşı başarılı bir savaş verince 6 Şubat 1921'de çıkartılan bir yasayla Gazi unvanı verildi.
KAYSERİ: Romalılar Mazakaadlı şehri alınca buraya Kaysarea adını verdiler. Yani İmparator şehri anlamına gelir. Daha sonra Kayseri olarak halk arasında yayıldı
MALATYA: Hititler döneminde buranın adı "Meliddu"dur. Halk tarafından Malatya olarak değiştirildi
ADIYAMAN: Adıyaman ilk zamanlarda, Piran Köyü'nün yerine kuruluydu ve Perre adını taşıyordu. Daha sonra Emeviler, buraya bir kale yaptırdı. Kent de Mansur'un Kalesi anlamına gelen ''Hısn Mansur'' adıyla anılmaya başlandı. Kent, 1. Selim zamanında alınınca Türkler, buraya Adıyaman demeye başladılar.