Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Revizyon Sürecine alındı!

Kahramanmaraş’ta, “İl Afet Risk Azaltma Planı” (İRAP) çerçevesinde, il genelindeki afet tehlikeleri belirlenerek bu tehlikelerin yarattığı risklerin azaltılması amacıyla önemli bir çalışma başlatıldı.

Plan, afetlere karşı daha güvenli ve dayanıklı şehirler inşa etmeyi hedefliyor.

Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı, geçmişte yaşanan afetler ve bunların olası etkilerini analiz ederek, bu etkilerin en aza indirilmesi için gerekli önlemleri belirliyor. 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 52. maddesi gereği, ildeki afet ve acil durum tehlike ve risklerinin belirlenmesi, risk azaltma ve müdahale planlarının oluşturulması gibi görevler, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine ait.

2019’DAN BU YANA SÜRDÜRÜLEN PİLOT UYGULAMA

Kahramanmaraş, 2019 yılında pilot il olarak seçilmesiyle birlikte İRAP hazırlık çalışmalarına başladı. Bu süreç, bilgilendirme toplantıları ve çalıştaylarla desteklenerek ilerledi. Temmuz 2020’de Valilik tarafından onaylanan plan, toplamda 213 eylem içermektedir. Bu eylemler; deprem, taşkın, kütle hareketleri, iklim değişikliği ve teknoloji gibi farklı afet türlerini kapsamaktadır.

Aralık 2022’de gerçekleştirilen son izleme ve değerlendirme toplantısında, eylemlerin başlangıç oranı %96, tamamlanma oranı ise %49 olarak kaydedildi.

ULUSLARARASI AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Bugün, AFAD başkanlığı yerleşkesinde “Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” etkinlikleri kapsamında, 81 ildeki İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulları eş zamanlı olarak toplandı. İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Aktaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen video konferansa katılım sağlandı.

EYLEMLER GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri nedeniyle bazı İRAP eylemlerinin uygulanabilirliği tartışma konusu haline geldi. Bu nedenle, eylemlerden sorumlu kurumlarla birlikte tüm faaliyetlerin gözden geçirilerek revize edileceği belirtildi. Kahramanmaraş’ın afetlere karşı hazırlığını güçlendirmek ve halkın güvenliğini sağlamak amacıyla yürütülecek çalışmaların süreceği vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri