Kahramanmaraş TEMA’dan izmarit ve anız uyarısı! “Geleceğimizi yakmayın”

TEMA Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat, anız ve orman yangınlarının önlenmesi için çiftçileri ve halkı dikkatli olmaya çağırdı.

Akbolat, anız yakmanın toprağın doğal dengesini bozduğunu, verimliliği azalttığını ve çevreyi kirlettiğini belirtti.

Akbolat, “Hasat sonrası ekonomik değeri olmayan anız, bazı çiftçiler tarafından masrafsız bir şekilde yok edilmek isteniyor. Ancak anız yakmak, toprağın yapısını bozarak içindeki canlıları yok eder ve toprakta doğal dengeyi sağlayan organizmaları ortadan kaldırır. Bu durum, toprağın fakirleşmesine ve verimliliğin azalmasına yol açar. Sürdürülebilir tarım için anız yakılmamalıdır” dedi.

ÇEVRE KANUNU VE SAĞLIK RİSKLERİ

Akbolat, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “2872 sayılı Çevre Kanunu’nun Ek-1 maddesinin c bendine göre, ‘Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.’ Anız yakmak, su ve rüzgar erozyonuna neden olur ve toprağın, suyun ve geleceğin yanmasına sebep olur. Anız yangınları, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen en önemli çevresel faktörlerden biridir. Çıkan dumanlar soluduğumuz havayı kirletir ve astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına neden olur. Bu yangınlar, karayollarında görüşü azaltarak trafik kazalarına yol açabilir.”

ANIZ YAKMAK: BİR DOĞA KATLİAMI

Anız yakmanın canlıların hayatına mal olduğunu vurgulayan Akbolat, “Anız yakmak hem günahtır, hem de cinayet ve zulümdür. Dinimiz, çevreye zarar veren her türlü fiili yasaklar. Anız yakmak, doğal dengeyi bozarak milyonlarca canlının ölümüne neden olur. Bu nedenle, anız yakarak yok edilen her canlıdan sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız” diye konuştu.

İZMARİT VE DİĞER TEHLİKELER

Yol kenarlarına, piknik alanlarına ve ormanlara atılan izmaritlerin yangına sebep olabileceğine dikkat çeken Akbolat, “İzmarit çevresindeki otları ve bitkileri yakabilir. İyi söndürülmemiş mangal ateşi rüzgarla tekrar tutuşabilir. Ormana atılan cam şişeler, güneş ışınlarının mercek etkisiyle yangına neden olabilir. Orman sınırına yakın alanlarda anız yakılması, tüm ormanın yanmasına sebep olabilir” dedi.

YANGIN ÖNLEME VE İHBAR

Akbolat, orman yangınlarının önlenmesi için alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı: “Orman alanlarında ve yakınında kesinlikle ateş yakılmamalı. Piknik ateşlerinin tamamen söndüğünden emin olunmalı. Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı. Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve sigara izmaritleri atılmamalı. Yangın riski görüldüğünde 112 Acil Çağrı Hattı veya 177 Orman Yangını İhbar Hattı aranmalı. TEMA Vakfı olarak küçük ihmallerin büyük felaketlere yol açabileceğini hatırlatıyor, artan orman yangını riskine karşı herkesi dikkatli olmaya davet ediyoruz.”

Akbolat, tüm halkı bu konuda duyarlı olmaya ve çevreyi korumaya çağırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri