Türk edebiyatına yön veren birçok yazarın yetiştiği ve eğitim gördüğü Kahramanmaraş'ta, Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri düzenlenecek. Kentin edebiyattaki tarihsel birikiminin ortaya konulması ve gelecek nesillerin edebiyata yönlendirilmesi açısından önemli bir yere sahip olacak olan Uluslararası 1. Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri yarışması 16-20 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Yarışmanın tanıtımı için TRT Çukurova Radyosu’na bağlanan Başkan Güngör, yarışmada verilecek ödüller hakkında şu bilgileri verdi: “Erdem Beyazıt anısına Yılın Şiir Kitabı ödülü, Nuri Pakdil anısına Yılın Araştırma ve inceleme kitabı ödülü, Rasim Özdenören adına Yılın Öykü Kitabı ödülü, Tahsil Yücel anısına Yılın Roman ödülü, Cahit Zarifoğlu anısına Yılın Çocuk Edebiyatı ödülü, Bahattin Karakoç anısına Yılın Kültür Platformu ödülü, Yedi Güzel Adam anısına Yılın Edebiyat Dergisi Jüri Özel ödülü, Abdurrahim Karakoç anısına yılın TV Edebiyat Programı ödüllerimiz var. Ayrıca ortaokul öğrencileri arasında Kahramanmaraşlı şair veya yazarlardan herhangi birinin resmini portresini yapma yarışması var. Lise öğrencileri ve yetişkinler arasında şiir yazma, deneme yazma ve öykü yazma yarışması var. Yine ayrıca bu toprağın ayrıca bir değeri olan Aşık Mahsuni Şerif Besteleri Ses Yarışması var.”
“KAHRAMANMARAŞ ÖNCÜ ŞEHİR OLACAK”
Uluslararası 1. Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri etkinliğinin her yıl giderek genişleyeceğini ifade eden Güngör, “Dünyayı ve Türkiye’yi derinden etkileyen bir pandemi süreci var. Bunun için de gerekli tedbirlerimizi aldık. Buradan video konferans yöntemi ile çevrimiçi olarak eserleri değerlendirecek. Değerlendirme kurulumuz çok saygıdeğer isimlerden oluşuyor. Bu isimler; Rasim Özdenören, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. İsmail Sayar, Prof. Dr. Fatih Andı, Güray Süngü, Mevlana İdris Zengin ve Necip Tosun’dan ibaret. Burada müracaatlar ve başvurular büyükşehir belediyemizin internet sitesinde yayımlandı. Bunlar ağırlıklı dijital ortamlarda olacak ama final kısmını kontrollü olarak, belki o zaman biraz daha ortam rahatlamış olur. Kontrollü ve pandemideki kısıtlamalara uygun olarak bir final programı icra etmiş olacağız. Uluslararası 1. Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri dediğimiz için ülkelere bizler duyurular yaptık. Ama bunlar gönül coğrafyamıza ağırlıklı oldu ve davet gönderdik. Burada uluslararası boyutta ciddi bir katılım bekliyoruz. Birincisini gerçekleştiriyoruz ve her yıl inşallah bunu arttırmış olacağız. Ülkemizde de şiir ve edebiyatla ilgili bu kadar kapsamlı bir program şu ana kadar olmadığını görüyorum. İnşallah Kahramanmaraş buna öncü olmuş olacak. Bu her yıl giderek genişleyerek gelişmiş olacak” diye konuştu.
“ALINACAK ÖDÜLLER KIYMETLİ OLACAK”
Kahramanmaraş’ın edebiyat alanında gelişmiş bir şehir olduğunun altını çizen Büyükşehir Beleidye Başkanı, “Kahramanmaraş birçok şeyin başkenti. Dondurmanın başkenti, kurtuluş mücadelesinin öncü şehirlerinin başkenti, geleneksel el sanatlarının başkenti. Ama şiir ve edebiyat son derece kıymetli ve biz gelecekte Türkiye’de ve dünyada Kahramanmaraş önemli şiir ve edebiyat şehirlerinden biri olmasını hedefliyoruz. Burada alınan ödüllerin ulusal ve uluslararası düzeyde de çok kıymetli bir yerinin olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda da bizim bu programlarla yeni Necip Fazıllar, yeni Nuri Pakdiller, yeni Cahit Zarifoğluları, yeni Abdürrahim Karakoçlar yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bu kadim şehrin ve kadim Anadolu’nun kültürünü, edebiyatını ve sanatını geliştirmek yeni nesillere bunu aktarmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
(MARAŞ GÜNDEM)