Kahramanmaraş Dövme Dondurmasına lezzet ve reyha veren Dağ Saleplerinin ekimini yapan Kanbur : " İsteyene her türlü teknik destek veriyoruz, ekin salepleri toplayın getirin bize satın, sizlere alım garantisi veriyorum hem de 10 yıl " diyerek çiftçilere çağrıda bulundu.
Türkoğlu da bulunan MADO Çiftliğinde salep ekim töreni düzenleyen ve Bugün Kahramanmaraş'tan 40 ülkeye dondurma ihracatı yapan MADO yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur : " Ben Maraş aşağıyım , deprem oldu, şehir yıkıldı biz buradayız şehrimizi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz , Sanayi ve Tarıma önem veriyoruz. ülkemizin daha fazla ihracat yaparak cari açağı kapatması için çalışıyoruz.. üretiyoruz yurt dışına ihracat yapıyoruz ," diye sözlerine başladı.
MADO Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur , Kahramanmaraş Tarım il müdürü Ramazan Bilir katılımı ve ziraatçıların ilgi gösterdiği salep ekimi döreninde dondurma ile alakalı bilgiler verdi.
Dağlarda yetişen salep bitkisini kademe kademe yıllara dayalı olarak aşağı indirdim, bugün ovada salep yetiştiriyoruz.. MADO olarak 10 yıl alım garantisi veriyorum, isteyen çiftçi ile ortak da ekim yapa biliriz..
Bizim Sevdamız Maraş : Şehri dünyaya tanıtmak için 1983 yılından beri Maraş dondurmasını dünyanın herine götürdüklerini ifade eden MADO yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur : " Bzim Sevdamız Kahramanmaraş Osmanlı döneminde Dulkadiroğlu Beyliğini Saraya gelin verdiğini, o zaman bile salep ile soğuk içeceklerin buradan saraya gittiğini Karamanmaraş'ta tahiri mutfak kültürü olduğunu çok zengin olduğunu söyledi.
Osmanlı döneminde şifalı Salep Padişahların içeceği olduğun tarihi yolculukta anlatan Kanbur: Kahramanmaraş, Ankara, İstanbul Turizm Otelcilik liselerinde dondurmacılık bölümünü okuyan MADO şubelerinde stajını yapan herkese iş verdiklerini söyledi.
Doğada korunuyor, tarlada özel izinle yetiştiriliyor. MADO da dondurma oluyor, zengin ürün çeşitliliğinde salep orkidesinin ayrı bir yeri var.
MADO deneme çiftliğinde salep orkidesinin dikimi yapıldı.
Ekonomik değerinin yüksek olması ve yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep orkidesinin dünyanın bir çok yerinde yetiştiğini ancak Kahramanmaraş Salep orkidesinin çok farklı olduğunu üzerine basarak gösterdi.
Ekolojik bitki olan salep bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle salep orkidesi dağlık kesimde daha çok yetişmesi bekleniyor.
Salep üretimi yapmak isteyenlere MADO 10 yıl alım garantisi fide ve teknik destek veriyor.. "Üreticilere salebin nasıl üretildiğini öğrettikten sonra alım garantisi vererek ürünlerini alıyoruz. Piyasanın en iyi fiyatından 10 yıl alım garantisi verdiğimiz için gönül rahatlığı ile salep üretimini yapabiliyorlar." dedi.
Salep üretimini artırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Kanbur : şunları kaydetti: "Amaç küçük alanda daha fazla getirisi olan ürünü üretmek. Salebin getirisi güzel olduğu için çiftçilerimiz bu ürüne yönelmeye çalışıyoruz diyerek herkesi salep dikmeye devet etti. (Bekir Doğan)