Kahramanmaraş, bal üretimi önemli bir yer tutuyor. Bal üretiminin yanı sıra bal avcılığı da yapılıyor.
Kahramanmaraş'ta bal avı, geleneksel yöntemlerle yapılıyor.
Bu yöntemde, arıların izini süren bal avcıları arı kolonisinin yuvasını tespit ediyor. Bazen kilometrelerce yürüyerek tespit edilen bu yuvalar meşakkatli bir tırmanışla devam ediyor. Metrelerce yüksekte bulunan kuru ağaçların tepesine tırmanan bal avcıları açta açtıkları küçük yarıkla ancak doğal bala ulaşabiliyor.
FİYATI OLDUKÇA FAZLA!
Zahmeti ve ulaşım güçlü nedeniyle normal bala oranla oldukça pahalı olan doğal balın kilo fiyatı bin TL’yi aşıyor.
Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde yaşayan Hüseyin Demirci’de doğal bal avcıları arasında bulunuyor.
Hüseyin Demirci, arıları takip ederek ormanın derinliklerinde ağaçlardaki bal peteklerini buluyor. (Ömer Kebeli)