Kahramanmaraş’ta esnafın dert listesi belli oldu!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden 11 il etkilendi. Etkilenen illerde normalleşme çalışmaları hâlâ devam ederken, bölgedeki esnafların mağduriyetleri ise devam ediyor.

Dünya Esnaf ve Sanatkârlar Derneği tarafından yapılan araştırmada, esnafların dertleri raporlaştırıldı. Mağduriyetin giderilmesi için liste kamuoyu ile paylaşıldı.

Dünya Esnaf Sanatkârlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklı projesi kapsamında 6 Şubat’ta yaşanan deprem ve ardından yaşanan sel felaketlerinden etkilenen illerden 37 esnaf ve sanatkâr odası başkanları ile görüşerek esnafların dertlerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini sıralayan bir rapor yayınladı.

BİRÇOK BAŞLIK ALTINDA SORUNLAR DİLE GETİRİLDİ

Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde bulunan esnaf odaları başkanları ve esnaflardan oluşan 37 kişi ile röportaj yapılarak oluşturulan “Afetin Esnafları Hasar Tespit Raporu” kapsamında esnaflar, kendi yaşadıkları sorunları dile getirirken, esnaflar hükümetten, yerel yönetimlerden, hasar tespit sürecinde, esnafların kredi ödemelerine ilişkin, kentsel dönüşüm düzenlemeleri, konteyner çarşılar ve evler, depremin oluşturduğu yıkım, elektrik sorunları, su ve doğal gaza ulaşımda yaşanan sorunlar, SSK ve Bağ-Kur ödemeleri gibi başlıklar altında sorunları dile getirdi. 

“AFET BÖLGESİ İLANINDA 4 İL DAHA AYRI TUTULMALI”

Hükümete seslenen esnaflar, afetten en çok etkilenen 4 il olmak üzere tüm illerin bir an önce ayağa kaldırılmasını talep ederken, yerel yönetimlerin ise esnaf ve sanatkârların hayatlarını devam ettirebilmesi için daha aktif çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizdi. Afet bölgesi ilanında özel bir düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çeken esnaflar, 11 ili kapsayan afet bölgesi düzenlemesinin afetten en çok etkilenen 4 ilin burada mağdur olduğunu belirterek, Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş’a ayrı bir önem verilmesi gerektiğini belirtti.

“HASAR TESPİT TAZMİNATLARI VE SÜRECE İLİŞKİN BELİRSİZLİK SONLANMALI”

Hasar tespitine ilişkin mağduriyetlerin devam ettiğine dikkat çeken esnaflar, hasar tespitleri nedeniyle ödenecek tazminatların hâlâ ödenmediğini belirtirken, tazminatların ekonomik koşullarda günden güne eridiğinin altını çizdi. Esnaflar, bazı bölgelere ilişkin belirsizliklerin de son bulması gerektiğini vurgulayarak, kararların bir an önce verilmesi ve esnaflara gerekli desteğin verilmesi için çağrıda bulundu.

“ESNAF KREDİLERİNDE ERTELEME ÇÖZÜM DEĞİL, HİBE KREDİ VERİLMELİ”

Esnafın çektiği kredilere yönelik erteleme kararının da yeterli olmadığına dikkat çekilirken, esnafın ödeme gücünün olmadığı için borçların büyümeye devam ettiği belirtildi. Esnafın sorunlarının çözümü için erteleme yerine hibe kredilerin verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

“KONTEYNER ÇARŞILARA İLİŞKİN BİR DÜZENLEME GEREKLİ”

Deprem bölgelerinde açılan konteyner çarşılarının açılışında esnafa sorulmadığına dikkat çeken esnaflar, bu çarşıların yanlış yerlere açıldığını ve esnaf ve sanatkârlara sorulmadığını belirtirken, dükkân açacak esnafa da destek olunmadığının altını çizdi. İskenderun’da esnafın 3’te birine yer verildiği belirtilirken, Malatya’da 20 bin esnafın 3 bin ile 5 binine yer tahsis edildiğine dikkat çekildi.

“ELEKTRİK, SU VE DOĞAL GAZDA EN AZ 1 YIL FATURA ALINMASIN”

Esnafın elektrik, su ve doğal gaz gibi konularda da mağduriyetlerinin olduğuna dikkat çeken esnaflar, elektrik işletmelerinin bazı bölgelerde esnaflardan sayaç maliyetleri gibi maliyetlerin tahsil edildiğini vurgulayarak, esnaflardan en az 1 yıl elektrik faturası alınmaması için çağrıda bulunuldu. Su ve doğal gaz konusunda ise en az 1 yıl fatura bedelinin alınmaması için çağrıda bulunulurken, alınması durumunda da diğer iller ile aynı oranda alınması için çağrıda bulunuldu.

SSK, BAĞ-KUR VE KİRALARA İLİŞKİN DÜZENLEME TALEP EDİLDİ

SSK ve Bağ-Kur ödemelerinde de esnaf açısından bir düzenlemenin yapılması gerektiğine dikkat çeken esnaflar, esnaf ve sanatkârlardan bir süre bu ödemelerin alınmaması ile hem istihdamın sağlanabileceği ve esnafın ayağa kalkabileceği belirtildi. Kiralar konusunda esnafların sorunlarına ilişkin de çözüm isteyen esnaflar, astronomik kira rakamları ile iş yerleri kiralarına ilişkin artış sınırı getirilmesi gerektiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri