Kahramanmaraş’ta ‘Her Yönüyle Maraş Biberi Paneli’ düzenlendi

Kahramanmaraş’ta ‘Her Yönüyle Maraş Biberi Paneli’ düzenlendi. Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği’nin gerçekleştirdiği panelde Kahramanmaraş’ın tescilli ürünü kırmızıbiberin durumu konuşuldu.

Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği’nin online şekilde düzenlediği ‘Her Yönüyle Maraş Biberi Paneli’ Youtube’da canlı yayınlandı. KSÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cuma Akbay’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.İsmail Güvenç, KSÜ Pazarcık MYO Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Aytop, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş Kırmızı Biberciler Başkanı Muhittin Balcı ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doğan Gözcü katıldı.

Panelde konuşan Kahramanmaraş Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, “Kahramanmaraş denince akla gelen ilk ürünlerden bir tanesi de kırmızı biberdir. Kırmızıbiber tescillenmiş, Kahramanmaraş’ın adını almış, yıllardır ekimi ve dikimi yapılan bir üründür. İklim noktasında, coğrafi konum noktasında Kahramanmaraş ilindeki yükseltinin vermiş olduğu ekonomik olarak yetiştirilen ürünler noktasında farklı bir konumdayız. Dünyada bilindiği üzere biber üretiminde üçüncü sıradayız. Türkiye’de son kayıtlara göre 912 bin-915 bin dekar alanda üretimimiz 2 milyon 800 milyon ton biber üretimimiz mevcut. Kahramanmaraş’ta normalde 25 bin dekar alanda biberimiz var fakat bunların hepsi kurutmalık, baharatlık biber değil. Bunun 12 bin ila 12 bin 500 dönümlük alanda baharatlık biber üretimi üretimimiz var. Toplam üretimimiz ise 24-25 bin ton civarında. Kahramanmaraş biber üretiminde Türkiye genelinde salçalık, kurutmalık, çarliston gibi ayrımları yapmadan konuşursak Türkiye üretiminde 5 ve 6’ncı sıralarda görünüyor.  Kurutmalık ve baharatlık bibere gelince Gaziantep ve Şanlıurfa’dan sonra üçüncü sırada yer almaktayız” dedi.

“KIRMIZIBİBER ÜRETİMİNİ ARTTIRMAK İSTİYORUZ”

Kahramanmaraş’ta kırmızıbiber üretimini arttırmak istediklerini dile getiren Bozkurt, şunları ifade etti: “Sorunlara değinecek olursak, tohumda sıkıntılar var, fidede sıkıntılarımız var. Bunlar aşılacak şeyler ve üretim konusunda 8-9 yıllık bir değerlendirme yaparsam biber ekim alanlarımız 9 bin dekar alandan 10-15 bin ton üretime, daha sonraki yıllarda 16 bin dekar alanda 30 bin tonluk üretime çıkmış vaziyette. Maraş biberi konusunda alanları genişletme ve üretimi arttırma konusunda bir proje yaptık. 3 yıllık süreyi kapsayan projenin 9 milyon TL’lik bir bedeli var. Bu bedelin yüzde 75’ini Tarım Bakanlığı kendisi karşılarken, geri kalan yüzde 25’lik kısmını ise çiftçilerden karşılamak istiyoruz. Bu manada 750 çiftçiye hizmet vermeyi planladık. Bu projede fide vermek ve çevre dostu basınçlı sulama sistemlerini uygulayarak belli bir gübreleme işini de projeye katıp üretimde 2 buçuk ve daha sonra 3 tonu yakalamak.”

(MARAŞ GÜNDEM)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kahramanmaraş Haberleri