Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansıʼnın katkılarıyla Şubat 2024ʼte hazırlanan Yenilikçi Yeniden Yapılanma Planı’na göre, Kahramanmaraş’ın yıkılan bölgelerinde yeniden inşa süreci yaklaşık 10 yıl sürecek.
Türkiyeʼde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler birçok şehirde büyük hasara yol açmış ve çok sayıda can kaybına neden olmuştu. Depremin merkezi Kahramanmaraş’ta çok sayıda ev, iş yeri ve endüstri tesisi de yıkıldı.
Deprem sonrası Kahramanmaraş’ın yeniden inşası için çalışmalar başladı. Depremin birinci yılında Kahramanmaraş için hazırlanan Yenilikçi Yeniden Yapılanma Planı önümüzdeki on yılda bu zorlukların üstesinden gelinmesi amacıyla, depremin yarattığı olumsuz etkilere ve aşılması gereken zorluklara yanıt olarak geliştirildi.
Plan, Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi'nde tanımlanan “Build Back Better" konseptiyle hazırlanırken depremden etkilenen vatandaşların hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak ve şehrin geleceğini tasavvur etmek amacıyla dikkatle incelenmiş ve Ağustos 2023 - Şubat 2024 tarihleri arasındaki bilgi toplama, analiz ve resmi kurumlarla yapılan görüş alışverişlerinin ardından yayınlandı.
ÇOKLU MERKEZ TERCİH EDİLDİ
Öneri niteliğindeki taslak plana göre, Kahramanmaraş’ın imarı için (Çoklu Merkez) tercih edildi. Kentsel Yapı için tercih edilen bu yöntem, artırılmış erişilebilirlik, hafiflemiş trafik sıkışıklığı ve toplu taşıma odaklı gelişim öngörüyor.
Yenilikçi Yeniden Yapılanma (YYY) Planı kapsamında hazırlanan zaman çizelgesine göre, planın uygulanması zaman alacak.
ORTA VE UZUN VADELİ 10 YILLIK PROJE
Plana göre, deprem tarihi 6 Şubat 2023’ten itibaren, 2024, 2026, 2031 ve 2034 yılları şehrin imarında önemli mihenk taşı olacak.
YYY planının oluşturulmasından sonraki 10 yıl içinde gerçekleştirilebilecek orta ve uzun vadeli vizyonu ve önerilen projeleri ele alacak.
10 yıllık süreçteki değişimin bir yılı planlama, 2 yılı restorasyon, 5 yılı altyapı geliştirme aşaması, 3 yılı ise yeniden yapılanma aşamasıyla geçecek.
Ayrıca, yerinde dönüşüm projeleri ile yerinde kalkınmaya odaklanılacak. Altyapı ve temel sosyal hizmetlerin geliştirilmesi ile yeni yerleşim alanlarının gelişimine TOKİ projeleri ile devam edilecek. Şehir içi yol ağlarının ve çevre yolu ağının devamlı olarak geliştirilecek. (ÖMER KEBELİ)
İŞTE PLANIN DETAY GÖRSELLERİ...