Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Evrenin sırlarını, geçmişini ve oluşumunu araştırmak için, geçen yıl Avrupa Uzay İstasyonu'ndan Planck uydusunu uzaya fırlatmıştı. Plank uydusunda entegre olarak bulunan teleskopun çektiği görüntüler düzenli olarak dünyaya gönderiliyordu.
Plank Rasathanesi bilim adamları, 1 yıl boyu süren çalışmalar sonucunda Plank uydusundan gelen fotoğrafları birleştirerek bir evren fotoğrafı hazırladı.
Hazırlanan Evren görüntüsünün merkezinde, bizim galaksimiz olan Samanyolu'nun mikrodalga radyasyonu görülüyor. Ama asıl önemli olan kısım bu değil...
ESA Planck Gözlem Evi'nin tüm gökyüzündeki araştırmaları, elektromanyetik spektrumun mikrodalga bölgesinde, 30-857 GHz frekans aralığını kapsıyor. Bu alandaki veriler kullanılarak oluşturulan görüntü bizim galaksimizden daha önemli bir şeyi daha gösteriyor...
Koyu kırmızı üzerine o sarı noktaları görüyor musunuz? Bunlar evrendeki en eski fotonlar. Bilim adamları bu fotonların, Big Bang'ten (büyük patlama) 380 bin yıl sonra, herşey soğumaya ve atomlarda oluşmaya başladığında oluştuğuna inanıyorlar.
ESA bütün bu çalışmaların temel amacını şöyle açıklıyor "Kozmik Mikrodalga Arka Plan (CMB) olarak adlandırılan ilk fotonun (ilk ışık), evrenin çok erken aşamalarında yaydığı ilk radyasyonun ve küçük sıcaklık dalgalanmalarının, evrenin hangi kozmik yapılardan sonra oluşacağı ve sonradan gelişeceğini yansıtan kaynağın izini sürmek."
Bilim adamları çalışmalar sonucunda, büyük patlama ve sonrasında, evrenin oluşumu ve ilk anına ait önemli bilgilere ulaşmayı umuyorlar.
İşte bilinen tüm evrenin fotoğrafı
Plank Rasathanesi bilim adamları, 1 yıl boyu süren çalışmalar sonucunda Plank uydusundan gelen fotoğrafları birleştirerek bir evren fotoğrafı hazırladı.