İki büyük Amerikan şirketi Litvanyalı bir adamın dolandırıcılık yemini yuttu. Evaldas Rimasauskas isimli 48 yaşındaki kişi kendisine 100 milyon $ tutarında para transferi sağlayan dalaveresi sonucunda Litvanyalı otoritelerce tutuklandı.
ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı New York Güney Bölgesi Savcılığı da suç duyurusunda bulunarak, elektronik dolandırıcılık, para aklama, ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı iddiasıyla Litvanyalı hakkında 20 yıllık hapis isteminde bulundu.
TEZGAH NASIL İŞLEDİ?
İddiaya köye Rimasauskas kendisini, Asya'daki yasal bilgisayar donanımları üreten şirketin yetkilisi olarak kurduğu tezgâhla dolandırıcılığı gerçekleştirdi. Söz konusu üreticiyle düzenli olarak çalışan firmaların üst düzey yöneticilerine e-mail göndererek para istedi.
Amerikan firmaları da email içerisinde yer alan talimatları adım adım izleyerek Litvanya, Letonya, Güney Kıbrıs, Slovakya, Macaristan ve Hong Kong'da bulunan banka hesaplarına on milyonlarca dolar para gönderdi.
-Bu vaka, en üst düzey şirketler de dahil olmak üzere tüm firmalar için bir uyarı niteliğinde. Onlar da siber suçluların kurbanı olabiliyorlar. Joon Kim - ABD Savcılığı
Savcılığa göre Rimasauskas, hedefine aldığı şirketlerin antet, fatura, şirket kaşesi ve kontratlarının da sahtesini yaparak paranın ABD içerisindeki hesaplara akışını gizlemeye çalıştı. Yetkililer, düzmece şirketin yönetim kurulunda sadece bir kişinin bulunduğunu ve isminin de Rimasauskas olduğunu belirtti.
Savcı Joon Kim, bu hadisenin tüm şirketler için ders alınması gereken bir uyarı işareti olması gerektiğini belirtti. Mahkeme dokümanlarında Rimasauskas'ın yerine geçtiği Asyalı üreticinin ve dolandırdığı teknoloji şirketlerinin ismi karartıldı. Sadece kısa bilgiler verildi.
DOLANDIRILANLAR AÇIKLANMADI
Asyalı üreticinin 1980'lerde kurulduğu ve dünya genelindeki çeşitli teknoloji firmalarına mal ve hizmet sağladığı söylendi. Açıklamaya göre kurban şirketlerden biri internet bazlı hizmet ve ürünlerde uzmanlaşmış çok uluslu bir firma. Diğeri de sosyal medya ve ağ hizmetleri sunan, yine çok uluslu bir kuruluş.
Google, Facebook, Twitter gibi dev şirketler vakayla ilgili olup olmadıklarına dair yöneltilen soruları cevapsız bıraktı. Savcılık makamı ise çalınan paraların büyük bölümünün ismi verilmeyen şirketler ve çalıştıkları bankaların FBI ile işbirliği sonucunda iade edildiğini açıkladı.
FBI verilerine göre, 2013 yılından bu yana elektronik posta yoluyla tezgâhlanan dolandırıcılık girişimlerine ilişkin 22.143 şikâyet alındı. Talep edilen toplam para miktarı ise 3.1 milyar $ oldu.
Öte yandan Rimasauskas suçlu bulunursa, yatması gereken süre en az 2 yıl. Sonrasında şartlı tahliye yolu açık.